Pauline Wingelaar over stilgeboren dochter (beeld: Stichting Rouwkost)
28/11/2023

Pauline Wingelaar over stilgeboren dochter: ‘Wat mis ik je’

Het is twee jaar geleden dat haar dochtertje Belle is geboren en gestorven, maar voor Pauline Wingelaar (Echte Gooische moeders) gaat er geen dag voorbij dat ze niet aan haar denkt. Dat vertelt ze in een interview over haar stilgeboren dochter en het effect op haar gezin.

Pauline Wingelaar werd, net als haar vriendin Leslie Keijzer, bekend met de tv-serie Echte Gooische moeders. Ze raakte na een fertiliteitstraject zwanger van zoons Reinier (2015) en zoon Diederik (2017). ‘Maar het gezin voelde nog niet compleet’, zegt ze in gesprek met Bjorn Visser op YouTube. Opnieuw volgt een IVF-traject en met succes: ze is zwanger. Van een meisje, zo blijkt later.

‘Het ging mis tijdens de opnames van Echte Gooische moeders’

Alleen Pauline krijgt buikkrampen. ‘Ik voelde dat het niet goed zat.’ Tijdens opnames voor Echte Gooische moeders gaat het mis: Pauline begint vruchtwater te verliezen. Ze was toen twintig weken zwanger. Belle werd uiteindelijk met 22 weken geboren en overleed na drie kwartier.

Bekijk hier het aangrijpende interview met Pauline, bij haar thuis in Bussum:

‘Wat mis ik je’

Dat was in september 2021. ‘Het is inmiddels ruim twee jaar geleden dat Belle is geboren en gestorven, maar er gaat er geen dag voorbij dat ik niet aan je denk.’ Daarom herdenken Pauline en haar man en kinderen ook ieder jaar hun zusje en dochtertje. ‘Wat mis ik je’, schrijft Paulina op Instagram. ‘Al weet ik niet zo goed wat ik precies mis… Jawel: mijn meisje, ik mis mijn droom.’

Ook een kindje verloren

De Stichting Rouwkost ondersteunt ouders na het verlies van hun kind. Veel mensen zijn ontroerd na het zien van het interview. ‘Ik heb zelf geen kinderen maar ik zit hier met tranen over de wangen ademloos te luisteren’, schrijft Riëtte: ‘Elk stukje persoonlijke verdriet is ook een stukje heling, Pauline. Lach het inderdaad niet steeds weg, praat er niet overheen want het mag er zijn.’

En ook is er veel herkenning van moeders en ouders die zelf een kindje verloren. Zoals Ingrid, die schrijft: ‘Altijd die lastige vraag: ‘Hoeveel kinderen heb je? Vier, zegt ik dan. Drie om voor te zorgen, één in mijn hart.’

Meer lezen?

‘Gooische Moeder’ Leslie Keijzer: ‘Ik had last van paniekaanvallen en voelde me niet blij’

‘Gooische Moeder’ Kimberly Bosman hoopt nog een kindje te verwelkomen

‘Moeder zijn is de zwaarste en de mooiste baan die er bestaat’, zegt Florine Hofstee

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen