Florine Hofstee en Beer
14/11/2022

Florine Hofstee: ‘Moeder zijn is de zwaarste en de mooiste baan die er bestaat’

Florine Stoop Hofstee (1989) is samen met haar man Jeroen Stoop en is moeder van zoontje Beer (2020). Ze verhuisden naar party-eiland Ibiza, maar baby Beer bepaalt nog steeds het ritme. ‘Als je je kunt overgeven aan rust, reinheid en regelmaat, dan is het nieuwe leven met een baby geweldig.

Dit interview verscheen in de 2022 editie van How About Mom: het eerlijke moeder-boek

Hoe kijk jij terug op jouw kraamtijd? 

‘Ik vond het de allerfijnste week, van de eerste drie maanden met Beer. We hadden een geweldige kraamhulp, die alles met veel geduld uitlegde. Ze begeleidde me bij de eerste keer borstvoeding geven. Het was zo fijn om iemand te hebben om op terug te vallen, die je kunt alles vragen. Die week is voorbij gevlogen.’

En hoe kijk je terug op jouw bevalling?

‘Het was een heftige bevalling, maar ik zou het morgen zo weer doen. Jeroen en ik zijn vaak heel druk samen, maar dit was een ervaring waarbij we samen rustig afwachten en kalm bleven. Dat vond ik zo bijzonder om mee te maken.’

‘Ik ben met 41 weken en 5 dagen uiteindelijk ingeleid. Ik wilde na steeds heftigere weeën een ruggenprik. Daarna werd ik direct relaxter, en keek ik er enorm naar uit om mijn zoon te gaan ontmoeten. Alleen 12 uur later bleek ik nog 4 maar centimeter ontsluiting te hebben. De weeën bleven wel komen maar er gebeurde niet zoveel. Net op het moment dat ik klaargemaakt werd om naar de operatiekamer te gaan voor een keizersnede, werd ik enorm misselijk en bleek ik 10 centimeter ontsluiting te hebben.’

‘Beer is met de vacuümpomp geboren, en ik werd ingeknipt. Dat je op dag vier, vijf na de bevalling zulke helse pijnen kunt hebben, dat had niemand me vertelt. Hoe kun je een kindje verzorgen terwijl je niet eens op je kont kan zitten en niet normaal kan lopen? Aambeien, hechtingen, alles doet pijn. Toen dacht ik: had iemand me dat even kunnen vertellen van tevoren?’

‘Het eerste moment met Beer op mijn borst vond ik ook best gek. Ik dacht niet ‘wie ben jij’, maar ik moest wel even wennen aan dat kleine frummeltje.’

Hoe kijk je terug op het eerste jaar?

‘Beer had tijdens de bevalling veel vruchtwater ingeslikt en was misselijk. Wisten wij veel, we hadden om dat moment geen idee waarom hij bleef huilen. Je wordt vanuit het ziekenhuis naar huis gestuurd, zoek het maar uit. Later begreep ik pas dat huilen zoveel meer betekent, een baby kan nog niet op een andere manier communiceren. Als je dat beseft, wordt dat huilen veel draaglijker, vond ik.’

‘Voordat Beer er was, leek het ons heerlijk om door te gaan met ons drukke leven. Iedere dag op stap, even naar de stad, uit eten, lekker lunchen: hij gaat gewoon lekker met ons mee, dachten we. Met een kindje draait het schema om hem, en dat is best anders dan ik me had voorgesteld.’

‘De eerste drie maanden heb ik echt moeten afkicken van mijn oude leven. Ik was zo gefocust op hoe het zou zijn, en het pakte anders uit. Ik vond het enorm wennen om mezelf over te geven, om mijn oude leven achter me te laten en een nieuw leven in te richten. Daar heb ik het wel lastig mee gehad. Ook al ben ik vijf jaar bezig geweest zwanger te raken en wilden we beiden enorm graag een kindje, toch moesten we zo wennen aan dat baby-ritme. Pas vanaf drie, vier maanden kon ik het loslaten. Ik hoef niet meer de hele dag de hort op.’

‘Nog eentje in de categorie ‘had ik eerder willen weten’. Ik dacht dat Beer de hele dag wakker wilde blijven en daarom veel wakker was. Uiteindelijk bleek dat we hem veel meer rust moesten geven om te kunnen slapen, en hem zo te helpen een slaapritme aan te leren. Slaaptijden en wakkertijden, wist ik veel.’

‘Eigenlijk zijn Jeroen en ik door Beer verplicht in het gareel gekomen. Die rust, reinheid en regelmaat heeft een baby echt nodig. Als je je daar aan over kunt geven, dan is het leven met een kleine baby geweldig. Het leven gaat zo veel minder snel.’

Hoe bevalt het om met een baby naar het buitenland te verhuizen?

‘Tijdens mijn zwangerschap kregen we het er steeds vaker over: waarom gaan we niet voor een langere tijd naar het buitenland? We hebben altijd al de droom gehad om een vaste plek op Ibiza te hebben om naartoe te gaan.’

‘Jeroen is horecaondernemer en heeft een enorm druk schema. Hij mist soms het ‘klein zijn’ van Beer. Wanneer hij in Nederland is, staat werk op één, maar hier op Ibiza zijn we verplicht om tijd aan elkaar te besteden. De afwisseling werkt voor ons allebei goed. Werken en familie en vrienden zien in Nederland, tijd met ons gezin als we in Ibiza zijn.’

Florine Hofstee zwanger van eerste kindje
Florine Hofstee zwanger van haar eerste kindje

Hoe heeft het moederschap jou veranderd?

‘Eigenlijk gebeurde dat bij mijn zwangerschap al. Ik werd zekerder, wist beter wat ik wilde. De onzekerheid die ik vroeger kon hebben, is weggevallen. Toen ik moeder werd voelde ik: dit is mijn doel, alles om me heen maakt me niet zoveel meer uit. Door het moederschap ben ik ook anders gaan kijken naar vriendschappen. Ik kwam erachter dat ik met sommige mensen minder raakvlakken heb, en dat is prima.’

Hoe combineer je werk en moederschap?

‘Ik heb een achtergrond in events en ondernemerschap, en heb ervoor gekozen nu te focussen op het moederschap. Jeroen en ik hebben daar bewust een keuze in gemaakt: hij kan het werk niet doen zonder dat ik bij Beer blijf. Ik ben de basis thuis.’

‘Moeder zijn is de zwaarste en mooiste baan die er bestaat. Moederschap is een fulltime baan, als je daar nog iets bij kan doen is dat mooi meegenomen. Ik stop momenteel ook veel tijd in mijn Instagram account, dat is ook een verdienmodel. Als mensen vragen wat voor werk ik doe, zeg ik nu gewoon: ‘ik ben moeder’. En daar ben ik enorm trots op.’

Wat voor moeder ben jij?

‘Liefdevol en makkelijk, zo zou ik mezelf omschrijven. Ik ben een moeder die zich volledig overgeeft aan haar kind, maar tegelijkertijd ook heel gemakkelijk is. Beer eet voor de tv, daar heb ik echt geen probleem mee. Lekker rustig juist. En ik knuffel en kus hem de hele dag, haha.’

Hoe ervaarde jij het om samen ouders te worden?

‘Mijn man en ik maken van alles een feestje, genieten van vakanties, eten, gezelligheid, vrienden, het ondernemerschap, elkaar. We hebben een heel fijn leven, ook voordat Beer er was en we in een medisch zwangerschapstraject zaten. Samen ouders is geweldig. Zo’n intens gevoel van liefde voor je kindje kan overweldigend en heel intens zijn. Zo mooi om mee te maken.’

Als je een tip mag geven aan een andere moeder, wat is dat dan?

‘Social media kunnen behulpzaam en fijn zijn om veel informatie te krijgen, maar blijf echt bij jezelf. Er zijn zo veel keuzes en opties, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Nu Beer bijna een jaar is besef ik me steeds beter: als je je gevoel volgt, zit je altijd goed als moeder.’

Meer lezen?

‘Gooische Moeder’ Leslie Keijzer: ‘Ik had last van paniekaanvallen en voelde me niet blij’

Pauline Wingelaar over haar stilgeboren dochter Belle: ‘Wat mis ik je’

‘Gooische Moeder’ Kimberly Bosman hoopt nog een kindje te verwelkomen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen