Voor wie het nieuws even had gemist: het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) liet vorige week weten dat in de richtlijn voor het plaatsen van een spiraal voorlopig geen extra pijnbestrijding wordt toegevoegd. Op deze melding kwam (terecht) veel commentaar. Een woordvoerder van de NHG heeft aan het ANP laten weten dat er nu toch een herziening op deze richtlijn is gepland.
1 op de 5 vrouwen in Nederland gebruikt een spiraaltje. Het is naast de pil het meestgebruikte anticonceptiemiddel. Toch kan het plaatsen van een spiraal erg pijnlijk zijn. Onder andere tijdens het plaatsen van de tang op de baarmoederhals, het passeren van de baarmoederhals tijdens het meten en plaatsen van de spiraal en wanneer de spiraal in de baarmoederholte komt. Voor veel vrouwen is de pijn tijdens het plaatsen vergelijkbaar met (erge) menstruatie buikpijn.
Op dit moment krijg je als advies om voor de plaatsing van de spiraal 500 mg paracetamol te slikken. Deze pijnstilling heeft echter met name effect op de krampen in je baarmoeder in de uren ná de plaatsing. Je krijgt daarnaast het advies om zo goed mogelijk te ontspannen tijdens het plaatsen, om zo de pijn te verminderen. Ontspannen op commando met je benen in twee beugels is helaas een grote uitdaging én je baarmoederspieren trekken in de praktijk ook hun eigen plan.
Starten met anticonceptie na de bevalling
Mogelijke pijnbestrijding bij spiraal plaatsen
Er zijn op dit moment al mogelijkheden om de pijn tijdens het plaatsen van de spiraal te verminderen, maar hiervoor moet je naar een kliniek of naar de gynaecoloog. Een spiraal kan onder narcose of onder een roesje (sedatie) worden geplaatst. Een injectie met verdovingsvloeistof in de baarmoederhals is ook een optie, maar deze injectie zelf kan ook pijnlijk zijn.
Voor huisartsen zou verdovende gels of crèmes, die de baarmoederhals lokaal verdoven, een goede optie zijn. Dit is eenvoudig met een spuit in te brengen.
Minder pijn bij plaatsen spiraal na de bevalling?
Vrouwen die vaginaal zijn bevallen, geven gemiddeld genomen aan minder pijn te ervaren tijdens het plaatsen van de spiraal. Door de bevalling is de baarmoedermond – die vol zenuwen zit en erg gevoelig is – opgerekt, waardoor het plaatsen van de tang en het inbrengen van het meetstokje en de spiraal dus minder pijnlijk (kunnen) zijn.
Je menstruatie na de bevalling: dit kun je verwachten
Wat gaat er nu gebeuren?
Voorlopig is dus alleen bekend dat er opnieuw naar de richtlijn pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal gekeken gaat worden. ‘We kunnen nog niet concreet zeggen wanneer de herziening afgerond zal zijn en kunnen ook nog geen uitspraken doen over wat de wijzigingen zijn. Maar pijnbestrijding van het plaatsen van een spiraal is één van de onderwerpen waar opnieuw naar gekeken gaat worden’, aldus NHG.