Je bent zeker niet de eerste vrouw die het feit dat ze negen maanden niet ongesteld wordt als één van de grote voordelen van zwanger zijn ziet. Nadat jouw kindje is geboren laat je menstruatie vaak nog een tijdje op zich wachten, maar de meeste vrouwen moeten er op den duur weer aan geloven. In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over je menstruatie na de bevalling.
Voordat je te maken krijgt met ongesteldheid, heb je eerst nog te dealen met een ander soort bloedverlies. Vrijwel alle vrouwen hebben na de bevalling last van bloedverlies. In de eerste paar dagen is dit vaak vrij veel bloed, inclusief stolsels (vandaar dat fraaie kraamverband). Als het ergste bloeden is gestopt, blijf je vaak nog een periode vloeien. Dit mengsel van bloed, slijmvlies en weefselresten uit de baarmoeder wordt ook wel lochia genoemd. Het bloedverlies kan enkele weken aanhouden en zal geleidelijk aan afnemen. Lochia is geen menstruatie, maar een normaal onderdeel van het herstelproces na de bevalling.
Het moment waarop je menstruatie terugkeert na de bevalling verschilt van vrouw tot vrouw. Bij sommige mama’s is dit na enkele weken na de bevalling, bij de ander kan dit maanden duren. Zeker als je borstvoeding geeft. Het geven van borstvoeding kan de terugkeer van jouw ‘normale’ menstruatiecyclus vertragen, zeker als je exclusief borstvoeding geeft.
Vruchtbaar
Het is natuurlijk wel een ding, die menstruatie. Weer ongesteld worden betekent namelijk ook dat je weer vruchtbaar bent. Let op: ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Als je geen borstvoeding geeft, kun je al vanaf drie weken na de bevalling weer vruchtbaar zijn. Afhankelijk van of jij op dat moment al weer seksueel actief bent, zul je dus ook na moeten denken over een vorm van anticonceptie die bij jullie past.
Menstruatie na de bevalling
Het is normaal dat de menstruatiecyclus in de eerste paar maanden na de bevalling onregelmatig is. Je kunt een kortere of langere cyclus hebben dan voorheen, en het kan enige tijd duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Er kunnen ook veranderingen optreden in de duur, intensiteit en symptomen van je menstruatie. Sommige vrouwen merken dat hun menstruatie heviger of lichter is dan voorheen, of dat ze meer last hebben van krampen. Al deze veranderingen zijn normaal, want je lichaam moet hormonaal gezien weer de oude worden na negen maanden niet ongesteld te zijn geweest. Maak je je zorgen over jouw menstruatie na de bevalling? Schroom dan niet om bij je huisarts of verloskundige om advies te vragen.
Jouw menstruatie als je borstvoeding geeft
Zolang jij borstvoeding geeft, blijven de zwangerschapshormonen – waaronder prolactine – in jouw lijf. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van moedermelk, maar onderdrukt ook jouw eisprong. Zolang je exclusief borstvoeding geeft, kan je menstruatie uitblijven. We zeggen nadrukkelijk kan, want er zijn ook vrouwen die ondanks het geven van borstvoeding ongesteld worden. Sommige vrouwen merken dat door het afbouwen van de borstvoeding of het niet langer op verzoek voeden, hun menstruatie weer op gang komt. Soms gebeurt dit pas als je volledig bent gestopt met borstvoeding geven. Je leest het al: ook dit is persoonlijk en verschilt van vrouw tot vrouw. Ieder lichaam is anders.
Meer lezen?
Starten met anticonceptie na de bevalling
Bloedverlies na de bevalling: dit kun je verwachten