In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: ‘Kan een postpartum depressie ook 5 maanden na de bevalling nog beginnen?’
‘Aangezien ik je niet persoonlijk heb gesproken en niet weet wat je klachten zijn, kan ik daar niet zo 1,2,3 een antwoord op geven. Dus zal ik je vraag wat breder beantwoorden. De meeste moeders hebben van te voren een bepaald beeld van hoe het moederschap kan zijn. Cocoonen met een baby op de bank, heerlijk op je roze wolk. Als gezin naar buiten, volop genieten van elkaar. Het ideale plaatje, zeg maar. Dat ideale plaatje heeft zich als een zaadje gemanifesteerd in je hoofd en je hebt je hier onbewust volledig aan vastgeklampt.
Eenmaal bevallen kan het zijn dat jij het moederschap heel anders ervaart. De slapeloze nachten, de rond razende hormonen en de enorme verantwoordelijkheid voor de zorg van je kindje, zorgen ervoor dat je het soms amper vol kan houden. Logisch, want moeder worden is ook hartstikke indrukwekkend en bij tijd en wijlen erg zwaar. Als je dan ook nog een pittige bevalling hebt gehad of je vaak onzeker voelt, kan dit veel impact hebben op jouw gemoedstoestand.
Geen roze wolk
Waar is die roze wolk? Waarom vind ik het moederschap niet altijd leuk? Sommige moeders die bij mij in de praktijk komen, durven dit vaak amper toe te geven. Andere vertellen me dat ze het moederschap soms een deceptie vinden en zich regelmatig afvragen waar ze aan begonnen zijn. Allemaal heel begrijpelijk. We kennen het gezegd: it takes a village to raise a child. Een mooie gedachte, alleen hebben genoeg vrouwen die zogenaamde village niet. Want iedereen om ons heen is druk, druk, druk en om hulp durven vragen vinden we lastig.
Volgens statistieken zit een op de tien moeders niet op een roze wolk. Naar mijn idee zijn de cijfers gekleurd, want niet elke mama meldt dit of durft erover te praten. Ik zou eerder zeggen: een op de drie moeders zit niet op een roze wolk na de bevalling. De ene moeder krabbelt hier zelf weer uit, de ander heeft hierbij een steuntje in de rug nodig.
Postpartum depressie na 5 maanden
Daarnaast merkt elke mama in ene andere fase na de bevalling dat ze zich niet goed voelt. Bij de ene mama is dat direct na de bevalling en bij de ander pas ene jaar daarna. Dus om je vraag te beantwoorden, het zou goed kunnen dat bij jou de postpartum depressie later zichtbaar of merkbaar voor je is geworden. Mijn vermoeden is dat het wellicht al eerder is begonnen, maar je hier nog niet aan toe kon geven en het daarom nu pas in de gaten hebt. Om dit zeker te weten, zou ik je een op een kunnen spreken, zodat ik het met zekerheid kan zeggen.
Praten, praten, praten
Veelal worden moeders zonder roze wolk doorgestuurd naar de reguliere GGZ, waar de wachtlijsten inmiddels zijn opgelopen tot zeven maanden. De moeders met een postnatale depressie hebben geen zeven maanden de tijd. Die hebben NU hulp nodig. Niet pas over zeven maanden. Ik vind dit zo schijnend voor al deze mama’s. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom ik in mijn praktijk geen wachtlijsten hanteer en elke moeder binnen twee weken bij mij terecht kan.
Het is voor een mama zonder roze wolk heel belangrijk dat je gaat praten over waar je nu doorheen gaat. In eerste instantie met je inner circle en als dit niet voldoende is, zoek dan een fijne therapeut of coach die je hiermee kan helpen. Tevens is het belangrijk dat je stilstaat bij de dingen die wel goed gaan op een dag. Geef jezelf eens een complimentje, als iets lukt of fijn voelt. Niemand anders gaat dit voor je doen, alleen jij kan dit doen. Rol bij wijze van spreken de rode loper uit voor de positieve dingen binnen het moederschap en wat je er wel leuk aan vindt. Dit gaat je helpen om jezelf beter te laten voelen.
Wil je hulp?
Merk je dat de roze wolk nergens te bekennen is? Voel je je vaak onzeker over jezelf als mama en wil je meer zelfvertrouwen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we werken aan een positiever gevoel en meer zelfvertrouwen in je rol als moeder.
Meer lezen?
Moeders delen hoe een postpartum depressie voelt
Esther over haar postpartum depressie: “Soms waren de angst, somberheid en spanning te groot”
Ask Tilda: ‘Heeft mijn postpartum depressie invloed op mijn baby?