Rebozo doek
08/08/2023

Rebozodoek bij zwangerschap en bevalling

De rebozo is een massagedoek die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt. Wat is een rebozo, en hoe kan het je helpen bij jouw zwangerschap en bevalling? Lees meer over rebozo techniek en hoe een rebozo doek handig kan zijn tijdens de zwangerschap, bevalling en na de bevalling.

Wat is de rebozo?

Rebozo is een massagedoek die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt. In landen als Mexico en Guatemala werden deze doeken al eeuwen gebruikt, als draagdoek om de buik en later om de baby te ondersteunen.

Massage met rebozo doek

Met een geweven doek kun je verschillende massagetechnieken doen om bijvoorbeeld bekkenklachten en weeënpijn te verlichten. Door een rebozo kun je je fysiek ontspannen, maar veel vrouwen vinden het ook mentaal rustgevend om gedragen te worden of omhuld te zijn tijdens hun zwangerschap en de bevalling. Vergelijk het met een heerlijk dekbed waar je onder kan kruipen: een doek om je lichaam biedt ook een beschermd gevoel. Het fijne van een massagedoek is dat je partner daar ook bij kan helpen.

De rebozo wordt ook in Nederland steeds bekender, omdat doula’s, zwangerschapsyogadocenten en zelfs ook verloskundigen inmiddels met de rebozo-doek werken bij de zwangerschap en tijdens de bevalling.

Wat kun je doen met een rebozo doek?

Een rebozo-techniek is om de doek om verschillende delen van het lichaam te vouwen en zo zachtjes te wiegen of schommelen. Je kunt bijvoorbeeld op een stoel gaan zitten, met de rebozo-doek om je rug heen. De uiteinden houdt je partner vast, en door daar aan te trekken of van links naar rechts te rollen, worden jouw rug en onderrug gemasseerd. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn als de weeën zijn begonnen.

Dit kun je ook liggend doen: ga op de grond liggen met de doek onder je rug en onderrug. Kruis de doek en laat je partner weer de uiteinden vasthouden en bewegen, zodat je lichaam zachtjes naar voor en achteren beweegt. Dit verlicht de druk op je rug en bekken. Hiermee kun je ook weeën opvangen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Vera – Sprankelend Fotografie (@sprankelendfotografie) op

Tijdens de zwangerschap kan de rebozo doek je ook verlichting geven, bijvoorbeeld voor je onderrug of bekken, doordat je je buik erin kunt laten ‘hangen’. Ga hiervoor op handen en knieën zitten. Doe de doek om je buik, en laat je partner je buik ‘optillen’ door zachtjes aan de doek te trekken. Je buik, die in de doek hangt, kun je zo helemaal loslaten.

Rebozo les

Een rebozo is een langwerpige omslagdoek van geweven katoen. Er zijn speciale rebozo doeken te koop op internet, maar je kunt ook een stevige hammamdoek of geweven doek gebruiken.

Belangrijk is dat er maar een klein beetje stretch in de doek zit. Je kunt zelf een rebozo massage laten doen, maar ook een cursus nemen (samen met je partner) zodat je zelf met de doek in de weer kunt en ook tijdens de bevalling in kunt zetten.

Benieuwd naar massages na de bevalling? Lees meer over postpartum behandelingen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen