08/08/2019

Rebozo bij zwangerschap en bevalling

Als je denkt dat je de enige bent die nog nooit van het woord ‘rebozo’ heeft gehoord, think again. Ik trok ook een verbaasd gezicht in gesprek met een doula, toen ze het woord rebozo liet vallen. Wat is een rebozo, en hoe kan het je helpen bij jouw zwangerschap en bevalling?

Rebozo is een massagedoek die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt. In landen als Mexico en Guatemala werden deze doeken al eeuwen gebruikt, als draagdoek om de buik en later om de baby te ondersteunen. Met een geweven doek kun je verschillende massagetechnieken doen om bijvoorbeeld bekkenklachten en weeënpijn te verlichten. Door een rebozo kun je je fysiek ontspannen, maar veel vrouwen vinden het ook mentaal rustgevend om gedragen te worden of omhuld te zijn tijdens hun zwangerschap en de bevalling. Vergelijk het met een heerlijk dekbed waar je onder kan kruipen: een doek om je lichaam biedt ook een beschermd gevoel. Het fijne van een massagedoek is dat je partner daar ook bij kan helpen.

De rebozo wordt ook in Nederland steeds bekender, omdat doula’s, zwangerschapsyogadocenten en zelfs ook verloskundigen inmiddels met de rebozo-doek werken bij de zwangerschap en tijdens de bevalling.

Wat kun je doen met een rebozo doek?

Een rebozo-techniek is om de doek om verschillende delen van het lichaam te vouwen en zo zachtjes te wiegen of schommelen. Je kunt bijvoorbeeld op een stoel gaan zitten, met de rebozo-doek om je rug heen. De uiteinden houdt je partner vast, en door daar aan te trekken of van links naar rechts te rollen, worden jouw rug en onderrug gemasseerd. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn als de weeën zijn begonnen.

Dit kun je ook liggend doen: ga op de grond liggen met de doek onder je rug en onderrug. Kruis de doek en laat je partner weer de uiteinden vasthouden en bewegen, zodat je lichaam zachtjes naar voor en achteren beweegt. Dit verlicht de druk op je rug en bekken. Hiermee kun je ook weeën opvangen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Vera – Sprankelend Fotografie (@sprankelendfotografie) op

Tijdens de zwangerschap kan de rebozo doek je ook verlichting geven, bijvoorbeeld voor je onderrug of bekken, doordat je je buik erin kunt laten ‘hangen’. Ga hiervoor op handen en knieën zitten. Doe de doek om je buik, en laat je partner je buik ‘optillen’ door zachtjes aan de doek te trekken. Je buik, die in de doek hangt, kun je zo helemaal loslaten.

Rebozo les

Een rebozo is een langwerpige omslagdoek van geweven katoen. Er zijn speciale rebozo doeken te koop op internet, maar je kunt ook een stevige hammamdoek of geweven doek gebruiken. Belangrijk is dat er maar een klein beetje stretch in de doek zit. Je kunt zelf een rebozo massage laten doen, maar ook een cursus nemen (samen met je partner) zodat je zelf met de doek in de weer kunt en ook tijdens de bevalling in kunt zetten.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief