reizen met baby klein kind
13/06/2022

Reizen met baby of jonge kinderen: 6 tips voor een relaxte reis

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Plan je binnenkort een reis met je baby of jonge kind? Wij verzamelden een aantal tips om het reizen met een baby makkelijker te maken.

Of je nou het vliegtuig neemt of een aantal uur in de auto zit voordat je op de plek van bestemming bent, je zult wat flexibeler moeten zijn op reisdagen.

Relax, mama/papa! Want als jij relaxed bent, is de kans veel groter dan je baby of kind ook relaxed is op jullie reisdag.

Deze zes tips kunnen je helpen bij een relaxte reisdag met baby of kind:

Slaap- en eetschema? Morgen weer

Voel je alsjeblieft niet schuldig als het slaapschema of voedingsschema van je baby of kind door de war raakt. Een reisdag loopt vrijwel altijd anders dan een dagje thuis met rust en regelmaat, en dat is oké.

Probeer zelf relaxed te zijn en blijven. Lukt het slapen in het vliegtuig niet? Prima, dan proberen we het straks of vanavond weer. Eet je kind de hele dag door? Ook prima, morgen trekken we de teugels wel weer wat aan.

Schermtijd tijdens het reizen

Ook hier zeggen we: let it go. Heb je thuis een maximale schermtijd afgesproken met je kinderen of partner? Laat het op een reisdag gaan.

Als je kind 2 uur lang Bumba of Buurman & Buurman kijkt en daardoor relaxed in de auto, trein of vliegtuig zit, is iedereen blij, toch?

Snacks. Veel snacks

Ook onmisbaar in het reizen met baby’s en kinderen: voldoende snacks. Thuis zou je misschien niet zo veel snackmomenten hebben, maar hé, het is vakantie, toch?

Dus zorg dat je genoeg (gezonde) snacks inpakt om je kind of baby iets lekkers voor te schotelen. Crackers, rijstwafels, fruit of gedroogd fruit zoals rozijntjes, snoepjes, you name it.

Zorg ook voor genoeg drinken. Ook een extra fles – fijn bij het opstijgen of landen van een vliegtuig – kan prima op een reisdag.

Beweeg tijdens het reizen

Ook al zijn jullie misschien lang onderweg en ben je veel aan het zitten, probeer toch regelmatig te bewegen. Laat je kind lekker uitrazen op het vliegveld, bij het tankstation of onderweg. Als het fasten seatbelt lampje uitgaat in het vliegtuig, ga even bewegen. Probeer ook tijdens een autorit iedere twee uur even te stoppen en te bewegen, voordat je weer verder rijdt.

Reizen met baby: white noise

Misschien iets minder geschikt in de trein of in het vliegtuig met medepassagiers, maar in de auto kan een white noise apparaat of YouTube-filmpje prima helpen om je kind of baby rustig te krijgen.

Witte ruis of white noise is een monotoon geluid, dat je baby doet denken aan de tijd in de baarmoeder. Er zijn talloze apps en uren white noise op Spotify of op YouTube te vinden. Witte ruis kan helpen om je baby of kind in slaap te laten vallen, of te kalmeren. Zeker in een omgeving waar veel gebeurt, kan het een handig hulpmiddel zijn.

Leuke spelletjes voor onderweg

Met sensory play worden spelletjes of activiteiten bedoeld die de zintuigen van je baby of kind stimuleren. Door het stimuleren van het gevoel, gehoor of zicht.

Je kunt van alles gebruiken om je kind te laten ontdekken. Het hoeft niet duur te zijn, je baby of kind kan zich ook prima vermaken met materialen om zich heen.

Dit zijn manieren om je kind te stimuleren en te spelen. Je kunt denken aan:

  • een voelboekje
  • stickers of iets anders om op het raam te plakken
  • vingerpopjes om een show op de achterbank te geven
  • een afstandsbediening of game console (zonder batterijen) zodat je kleintje lekker op knopjes kan drukken
  • een waterkleurboekje, om te kunnen schilderen zonder kliederboel
  • schilderstape, om op het tafeltje van de vliegtuigstoelen of de ramen mooie plakwerkjes te maken (en makkelijk opruimen)

Een andere optie is om wat kleine cadeautjes in te pakken en je baby of kind deze open te laten maken tijdens de reis.

Geniet van de reis

Dat waren ze, zes tips voor reizen met baby of kleine kinderen of.

Misschien heb jij dé tip voor andere ouders, we horen graag van je. Accepteer dat het anders gaat dan thuis en dat het eetschema en slaapschema van je kleine iets minder strak gevolgd hoeft te worden dan je misschien gewend bent. Je zal merken dat je kindje hier weinig last van heeft. Laat het los en geniet van alle indrukken op jullie (eerste) reis samen!

op reis met baby

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief