'Ik mis de seks die we hadden voordat we aan ons fertiliteitstraject begonnen'
12/02/2022

‘Ik mis de seks die m’n partner en ik hadden voordat we aan onze kinderwens begonnen’

Wanneer jij en je partner besluiten voor een kindje te willen gaan, kan het goed zijn dat jullie seksleven verandert. De focus ligt immers – of je ‘t nou wil of niet – op het maken van een kindje. In deze gastblog deelt een vrouw anoniem haar verhaal over waarom ze de seks die zij en haar partner hadden voordat ze aan hun kinderwens begonnen, mist.

‘Het is de waarheid: moeilijk zwanger kunnen worden heeft mijn seksleven voorgoed verandert, zelfs nu ik een hele trotse moeder ben van twee gezonde kinderen. En ik weet dat ik niet de enige ben en dat ook andere vrouwen nu in stilte lijden. Omdat de seks die ze met hun partner hadden voordat ze aan het vervullen van hun kinderwens begonnen, missen. Uit eigen ervaring weet ik dat het niet makkelijk is om weer helemaal terug te gaan naar de seks met je partner waarin het puur en alleen draait om plezier en verbinding.

Voordat ik te horen kreeg dat zwanger worden heel lastig is voor mij, was de seks met mijn partner geweldig. Het was spontaan, onbezorgd en puur genieten. Ik durf te zeggen dat we gezegend waren met de seks die we met elkaar hadden; we hadden een sterke aantrekkingskracht en ik gaf ons seksleven dan ook zonder twijfel een dikke tien.

Helaas veranderde ons seksleven voorgoed, zo blijkt maar weer, toen we besloten voor een kindje te gaan. Het hebben van seks was nu namelijk niet meer bedoeld om het leuk te hebben, maar vooral om een baby te maken zodat we onze kinderwens in vervulling konden laten gaan. Plotseling was seks niet meer leuk. Sterker nog: het was onprettig, al helemaal omdat de maanden verstreken en we nog altijd geen ouders waren.

We besloten het over een andere boeg te gooien en hadden onze hoop gevestigd op ovulatietesten. Dan schreeuwde ik bovenaan de trap: ‘Hé, kom nu naar boven. Ik ben aan het ovuleren, we moeten snel seks hebben.’ Met ons shirt nog hadden we dan in alle haast seks. Niks niet genieten. Puur en alleen het maken van een baby was wat er toedeed. En geloof mij: er zijn weinig dingen minder speels en plezier, dan seks hebben met je partner en er niet van kunnen genieten.

Toen we zelfs met ovulatietesten nog geen baby in onze handen hadden, doken we een fertiliteitstraject in. Ik bleek lastig zwanger te kunnen raken en we waren overgeleverd aan het ziekenhuis. De seks die daarna volgde, voelde niet alleen zinloos maar ook als een psychologische marteling. Het benadrukte alleen maar meer dat ik waarschijnlijk nooit via de natuurlijke weg zwanger zou kunnen raken.

Inmiddels kan ik zeggen dat het fertiliteitstraject geslaagd is: m’n partner en ik zijn immers ouders van twee prachtige kinderen. Maar dat betekent niet dat ons seksleven van vroeger daarmee terug is. Integendeel. Seks na een fertiliteitstraject en het krijgen van baby’s, zal denk ik nooit meer hetzelfde voelen. Het voelt als een brute herinnering aan de manieren waarop mijn lichaam me niet diende op de manier waarop ik wilde: namelijk seks hebben met als doel om zwanger te raken.

Het voelt cru om – zelfs na krijgen van een kind – te beseffen dat de seks met m’n partner niet meer hetzelfde is. Het zou geweldig moeten zijn, maar dat is het niet. Intimiteit na het ondergaan van een fertiliteitstraject gaat met horten en stoten. Het wordt onderbroken door pijn uit het verleden. En dat maakt dat ik de seks met m’n partner vooral heel erg mis zoals die was voordat we besloten voor kinderen te gaan. Dat we enkel seks kunnen hebben om ervan te genieten, zonder aan onze kinderwens of onze vruchtbaarheidsproblemen te moeten denken.

Het enige wat ik dan ook hoop, is dat seks ooit weer seks kan zijn. Een plezierige daad tussen twee mensen zonder dat het een ander doel heeft dan enkel genieten en samenzijn.’

Meer lezen?
Zes soorten seks die je hebt als ouders

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief