seks na bevalling borsten
04/11/2022

Wat nu? ‘Sinds de zwangerschap hou ik er niet meer van als mijn borsten op een seksuele manier worden aangeraakt’

“Ik vind mijn borsten nog steeds mooi, maar ik heb gemerkt dat ik het totaal niet meer prettig vind als mijn vriend mijn borsten – op wat voor manier dan ook – aanraakt tijdens de seks. Dit vind ik zo jammer, maar het gevoel gaat niet weg’, deelde een moeder laatst met ons. Wat als je na een zwangerschap het aanraken van je borsten tijdens de seks niet meer prettig vind? We leggen haar ervaring voor aan seksuologe Astrid Kremers van www.sexuoloog.nl. Is dit gevoel normaal en is er iets aan te veranderen?

Om direct met de deur in huis te vallen: het is volkomen normaal dat je een ander gevoel hebt bij je borsten na de zwangerschap en bevalling, stelt Astrid ons gerust. Deze ervaring hoort ze regelmatig in haar praktijk. “Voor je zwanger raakte waren je borsten, voor de meeste vrouwen althans, iets wat nauw verbonden is met seksualiteit. Tijdens je zwangerschap en daarna, zeker als je borstvoeding geeft, krijgen je borsten een heel andere functie en betekenis. Ze produceren moedermelk om jouw kindje te voeden en ze bieden je kindje troost.”

Lichamelijke veranderingen na zwangerschap

Naast dat ze voor jou een andere betekenis kunnen krijgen, kunnen je borsten er ook anders uit gaan zien. Van een paar cupmaten groter in je zwangerschap, tot een stuk minder vol na de borstvoedingsperiode. Je tepels kunnen een andere vorm krijgen, de huid er om  heen kan veranderen, misschien heb je wat striae op je borsten. De manier waarop jij zelf naar je borsten kijkt kan invloed hebben op jouw zin in seks of de vrijheid die je ervaart in bed. Misschien voel je je onzekerder. 

Je borsten kunnen ook anders aan gaan voelen. Sommige vrouwen ervaren dat hun borsten of tepels veel gevoeliger of zelfs pijnlijk zijn. Andere vrouwen voelen er juist veel meer aan dan voorheen. 

Wat ook nog een rol kan spelen, is het touched out gevoel dat jij als moeder kunt hebben. Nadat er een hele dag een kindje aan je heeft gehangen, kunnen alle aanrakingen daarna als teveel voelen. Het kan soms lastig zijn om te schakelen: eerst een baby die drinkt uit je borst, daarna een partner die aan je borsten zit. 

Ontdekkingsreis

Misschien wil je graag dat je borsten weer onderdeel uitmaken van jullie seksleven. Misschien is het moment daar helemaal nog niet naar. Dat is ook goed. Het belangrijkste is dat wat er gebeurt plezierig is voor jou. Daarin moet je per moment op zoek gaan wat je lekker vindt, welke aanraking, welke stimulatie. Dat kan nu anders zijn dan over een uur of een dag. Het is geen statisch gegeven. 

Als je wilt onderzoeken hoe je jouw borsten weer op een voor jou fijne manier bij de seks kan betrekken, dan zijn er een paar dingen die je kunt proberen, vertelt Astrid. 

Seks na de zwangerschap

Jouw gevoel wordt bepaald door wat je denkt en doet. Wellicht zorgt die voedingsbh er nou niet per se voor die seksuele gevoelens. Of komen je ‘nieuwe’ borsten niet meer zo mooi uit in het ondergoed dat je droeg voordat je zwanger raakte. Als jij je met mooi lingerie seksueler voelt, kan het helpen om hier wat tijd, geld en energie in te steken. Dat geldt overigens niet alleen voor lingerie, maar ook voor bijvoorbeeld mooie kleding en een krachtige lichaamshouding. Wat heb jij nodig om weer seksuele gevoelens te hebben? Probeer daar naar op zoek te gaan. 

Zelf voelen aan je borsten

Wat je ook kunt proberen is om je borsten zelf weer eens op een intieme manier aan te raken. Misschien start je daarmee onder de douche, misschien wil je dat wel doen tijdens het masturberen. Sommige vrouwen vinden het fijn om hun borsten te masseren met olie, andere vrouwen vinden het fijn als hun tepels zachtjes of juist hard worden gestimuleerd. Probeer eens voor jezelf te ontdekken wat jij nu fijn vindt voelen. 

Milde gedachten

Als je er moeite mee hebt hoe je borsten zijn veranderd, of als ze na een zwangerschap of tijdens seks anders voelen, dan kan het helpen om te beseffen dat je borsten gedurende je hele leven in ontwikkeling zijn. Ze veranderen door allerlei factoren: van je hormonale cyclus, afvallen of aankomen tot ouder worden, ziekte etc. En dus ook een zwangerschap en het geven van borstvoeding. Het is fijn als het je lukt om steeds met een zachte en milde blik naar jezelf te kijken. Als je borsten momenteel wat slapper zijn, dan hoop ik dat het je lukt om te bedenken: ze zien er anders uit dan hiervoor, maar ze doen me wel denken aan het feit dat ik mijn kind heb kunnen voeden en/of troosten.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen