Borsten na zwangerschap
23/04/2023

Je ‘nieuwe’ borsten na een zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam. Je hebt immers een kindje in je buik waar je lijf hard voor aan het werk is. Ook de vorm en de maat van je borsten worden anders, niet alleen tijdens de zwangerschap maar ook erna. In dit artikel vertelt lactatiedeskundige Céline Moly alles over je ‘nieuwe’ borsten.

Door je zwangerschap en door het geven borstvoeding kan de vorm van je borsten, je tepels en hoe je borsten eruit zien, veranderen.

Borsten na zwangerschap

Bij sommige vrouwen komen er een paar cupmaten bij, bij andere vrouwen zijn het de tepels die een andere vorm en kleur krijgen. De borstvoedingshormonen bereiden de borsten en de tepels op de lactatieperiode voor: de tepels worden groter en donkerder terwijl de klierweefsels in jouw borsten zich ontwikkelen. Diezelfde hormonen zorgen ervoor dat de huid van de tepels elastischer wordt, zodat de baby straks makkelijker kan aanhappen en drinken.

Na het afbouwen van de borstvoeding kunnen je tepels langer blijven dan voorheen. Ook de huid van je borsten kan blijvend zijn veranderd. Misschien zal je merken dat je huid rond de tepels wat rimpeliger is geworden. Kraamverzorgende en lactatiekundige Céline vertelt daarover: “Ik krijg vaak de vraag hoe je je borsten ‘mooi’ kunt houden als je borstvoeding hebt gegeven. Of en hoe de vorm verandert, hangt onder andere af van de elasticiteit van jouw huid af. Ieder lichaam is anders, en we kunnen niet vooraf zeggen wat het effect van borstvoeding op jouw borsten zal zijn.”

Omarmen

Die veranderingen van je borsten horen er allemaal bij. Jouw lichaam heeft een topprestatie geleverd tijdens de zwangerschap, de bevalling en in de herstelperiode daarna. We hopen dat je met liefde en compassie naar je lichaam kijkt. Zie waar het tot in staat is geweest: het groeien en baren van een kindje.

Meer lezen?
“Borstvoeding geven is zo natuurlijk, dat zou mij ook wel lukken. Toch…?”
Wat nu? ‘Sinds de bevalling hou ik er niet meer van als mijn borsten op een seksuele manier worden aangeraakt’

Wil je meer weten over je lichaam tijdens en na de zwangerschap? Download dan onze app met meer dan 200 artikelen, een handige symptomenchecker en sport-en ontspanningsoefeningen. How About Mom is dé app om jou door je eerste jaar als moeder heen te leiden. Met ons team van 40 medische professionals voorzien we je van alle informatie die je in deze bijzondere, hectische en lifechanging periode nodig hebt. Jij zorgt voor de baby, wij zijn er voor jou.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen