Sharona Bakker over opmerkingen tijdens zwangerschap
20/05/2022

Sharona is zwanger en krijgt opmerkingen over de grootte van haar buik: ‘Maakt je onzeker’

Als Sharona Bakker (’90) het met haar vriendinnen over typische zwangerschapskwaaltjes heeft, deelt ze met hen dat ze niet zozeer last heeft van de kwaaltjes, maar juist van de opmerkingen over haar lichaam. ‘Als je zwanger bent lijkt het ineens geoorloofd dat iedereen iets over je buik zegt’, aldus Sharona.

Aan How About Mom vertelt ze erover.

Zwangerschap

Sharona is momenteel in verwachting van haar eerste kindje, een meisje, en 32 weken zwanger. ‘Ik voel me m’n hele zwangerschap heel goed’, vertelt ze ons. ‘Dus toen ik het met vriendinnen – die ook zwanger zijn of al een kindje hebben – had over kwaaltjes, kon ik me daar niet echt in vinden. Al die ongemakken waar zij het over hadden, heb ik niet en dus vertelde ik dat ik juist de mentale kant van het zwanger zijn soms ingewikkeld vindt.’

Met die mentale kant bedoelt Sharona voornamelijk de opmerkingen die ze krijgt over haar lichaam sinds ze in verwachting is. ‘Ik vertelde mijn vriendinnen dat ik het zo bizar vind dat iedereen ineens een mening over je heeft’, aldus Sharona. ‘Toen ik dat aankaartte, en deelde welke opmerkingen ik had gekregen, lieten mijn vriendinnen weten dat ze dat herkenden. Dat was ook het moment waarop ik besloot mijn verhaal te delen op Instagram. Ik dacht: ‘Dan moeten er vast nog meer vrouwen zijn die zich daarin herkennen. Tijd om anderen daar bewust van te maken.’

Opmerkingen

Sharona wil vooropstellen dat ze uitgaat van het goede van de mens en dat de opmerkingen die ze over haar lichaam heeft gekregen, vast goed bedoeld zijn. ‘Alleen komt het er soms wel rot uit’, vertelt Sharona. ‘Want ik heb ook heel veel mooie en positieve reacties gekregen. Zoals dat mijn buik mooi is en ik mooi draag. Maar daartegenover staan ook opmerkingen over de grootte van m’n buik. Zo zei iemand laatst tegen me dat mijn buik voor het aantal weken dat ik zwanger ben wel heel groot was. Dat maakt me dan wel onzeker, zeker omdat dit mijn eerste zwangerschap is en ik niet weet wat goed of normaal is.’

Dat Sharona die opmerkingen over haar lichaam vervelend vindt, heeft ook te maken met het feit dat ze jarenlang topsporter is geweest en altijd al erg bewust is geweest van hoe ze eruit zag. ‘De lat lag natuurlijk heel hoog’, vertelt ze. ‘Ik moest altijd heel fit zijn en op m’n voeding letten, dus ik vond het ergens ook heel erg wennen dat mijn buik zo groeit. En als mensen er dan ook nog opmerkingen over gaan maken, wordt dat nog extra benadrukt.’

Bewustzijn

Dat Sharona haar verhaal nu deelt, is met name omdat ze anderen bewust wil maken van wat een opmerking kan doen met een zwangere vrouw. ‘Je bent best kwetsbaar als je zwanger bent en ondanks dat het vaak goed bedoeld is, kan een opmerking over je buik of over iets anders, je wel onzeker maken. En dat is jammer, want we zijn als zwangere vrouw bezig met zoiets bijzonders: een kindje dragen. Dus ik vind dat we alleen maar trots mogen zijn op onze buik.’

Fotograaf: Riencaptures

Meer lezen?
Janina over zwangere buik: ‘Iets waar ik altijd onzeker over ben geweest, staat nu ineens in het middelpunt van belangstelling’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen