Waarom het eerste slaapje van de dag belangrijk is
08/08/2022

Slaapregressie: waarom slaapt mijn baby slechter bij 4 en 8 maanden?

Auteur

Datum

Categorie

Share

Slaapregressie. De kans is groot dat je er wel eens over gehoord hebt. Veel ouders vrezen voor een slaapregressie: een periode dat je kind tijdelijk minder goed slaapt. Wat gebeurt er nou eigenlijk bij een baby rond de 4 en 8 maanden? En wat houdt een slaapregressie (of slaapsprong) in? Slaapcoach Simone Meijer vertelt je wat je kunt verwachten.

“In mijn praktijk kom ik veel met ouders in aanraking waarvan hun kindje midden in een slaapregressie zit. Het is vaak hét moment dat ouders aan de bel trekken, want het slapen gaat ineens (nog) minder goed.

Slaapsprong in plaats van slaapregressie

Slaapregressie: alleen het woord al is zo negatief. Regressie betekent achteruitgang of teruggaan naar een eerder stadium. Daarom zou ik een slaapregressie veel liever een slaapsprong noemen. Want eigenlijk werkt het niet veel anders dan een ontwikkel- of groeisprong die jouw kind meemaakt, en die iedereen wel kent.

Jouw kindje leert allemaal nieuwe dingen, waardoor hij of zij – tijdelijk – wat meer moeite met slapen kan hebben.

Slaapsprong bij 4 maanden en 8 maanden

De twee slaapsprongen die ouders vaak het zwaarste vinden zijn die op 4 en op 8 maanden. En dat is niet zo gek: er gebeurt zo ontzettend veel in het eerste jaar, en dan vooral rond deze periodes.

Met 4 maanden zijn jouw kindje en jij net uit het vierde trimester. Jij als mama bent misschien net weer aan het werk, jouw kindje ontwikkelt zich op verschillende gebieden én er gebeurt ook nog iets belangrijks op het gebied van slaap. Jouw kindje leert rond de 4 maanden echt slaapjes “consolideren”. Ofwel: slaapcyclussen aan elkaar koppelen.

Slaapcycli koppelen

Waar dit eerst meer toeval was, leert jouw kindje nu echt bewust om verder te slapen als hij of zij even wakker wordt vanuit de lichte slaap, om zo een volgende cyclus er aan vast te plakken. En zoals bij elke vooruitgang in de ontwikkeling gaat dit een beetje met vallen en opstaan.

Signalen van een slaapsprong

Waar kun je een slaapregressie of slaapsprong aan herkennen?

Jouw kindje doet misschien ineens hele korte slaapjes, wordt vaker wakker in de nacht, heeft meer moeite met in slaap vallen en wordt ineens direct wakker zodra jij stopt met wandelen met de wagen of draagzak.

Dit bedrag is heel normaal en het gaat vaak ook weer over. Een slaapsprong duurt gemiddeld zo’n 6 weken, waarvan de piek in de eerste 3 weken zit. Even doorbijten dus…

Slaapsprong bij 8 maanden

Rond de 8 maanden komt er weer een pittige slaapsprong aan. En tegelijkertijd is er sprake van een sprong in de hechting. Jouw kindje kan het ineens lastiger vinden als jij weg bent en kan eenkenniger zijn. 

Daarnaast zal je veel van de dezelfde aspecten van slechter slapen merken zoals bij de 4 maanden sprong, waaronder hele korte slaapjes, vaker wakker worden in de nacht en meer moeite met in slaap vallen. En daar komt nog bij dat alles wat eerst werkte om jouw kindje rustig en slapend te krijgen, ineens niet meer werkt. Je moet een hele nieuwe trukendoos open trekken. De piek van deze 8 maanden slaapsprong of slaapregressie zit hem ook weer in de eerste weken. 

Wat kan ik doen bij slaapsprong?

Wat kan je doen als vader of moeder bij een slaapsprong? Help je kindje gerust wat extra om te slapen, zodat er in ieder geval genoeg uurtjes gemaakt worden. De manier waarop er geslapen wordt en de plek is voor nu minder belangrijk.

Er kunnen zogenaamde afhankelijk slaapassociaties ontstaan maar die kan je ook weer afwennen.  Dus je hoeft daar niet heel bang voor te zijn.

Wil je jouw dreumes liever niet té afhankelijk van jou laten slapen, dat kan. Kies dan vooral voor het inzetten van de wandelwagen en draagzak als hulpmiddelen. De beweging in een wandelwagen of draagzak kan helpen bij het in slaap vallen en langer slapen, zonder dat je daar veel extra hulp bij hoeft te bieden in de vorm van wiegen, sussen of troosten.

Tips bij een slaapregressie of slaapsprong

Wordt het je soms even teveel? Vraag hulp, wissel af met je partner of doe een ademhalingsoefening terwijl je jouw kindje troost. Het kan heel goed dat jouw kindje ook rustig wordt wanneer jij rustiger wordt en je hartslag daalt.

Heb je echt even wat extra handvatten nodig op het gebied van slaap? Samen met slaapcoach Simone ontwikkelden wij een online slaapcursus. Met deze cursus kan jij in elke levensfase van jouw kindje – van 0 tot 4 jaar – zelfstandig aan de slag met slapen. Je kunt kiezen voor de volledige module, of de module die past bij de leeftijd van jouw kindje nu aanschaffen.

Meer lezen?

Slaapcoach Simone over waarom het eerste slaapje van de dag belangrijk is voor je kindje

Dít kun jij overdag doen om jouw kind ‘s avonds makkelijker te laten slapen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief