Sporten en borstvoeding
18/02/2022

Mag je sporten als je borstvoeding geeft?

Sporten tijdens de borstvoedingsperiode is een gezonde combinatie voor zowel moeder als kind en hoeft geen enkel probleem op te leveren. Sporten heeft geen nadelig effect op de melkproductie. Ook het fabeltje dat je van sporten zure melk zou krijgen is gelukkig niet waar.

In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je borstvoeding geeft en wil sporten.

Sporten en borstvoeding: waar let je op?

Als je borstvoeding geeft en weer gaat starten met bewegen en sport, is het goed om op onderstaande punten te letten:

  • Blijven drinken tijdens het sporten is altijd belangrijk, maar nog belangrijker wanneer je borstvoeding geeft. Extra veel water drinken dus, zowel voor, tijdens als na je training.
  • Sporten met ‘lege’ borsten is prettiger. Voed je kindje of kolf dus bij voorkeur vóór het sporten. Ook omdat je kindje dan vaak tevreden is en jij (iets) makkelijker weg kunt gaan.
  • Zorg voor een goed passende en maximaal ondersteunende sportbeha. Je hebt ook goede voedingsbh’s die zijn ontwikkeld om mee te sporten.
  • Kleed je goed warm aan als je buiten gaat sporten om een eventuele borstontsteking te voorkomen. Je borsten zijn warmer door de toegenomen doorbloeding en gevoeliger voor kou en tocht.
  • Overdrijf niet met sporten. Als je hevig vermoeid bent, kan dit soms leiden tot verminderde melkproductie. Aan de andere kant kan de verhoogde doorbloeding de productie soms ook weer bevorderen. Voor iedere moeder werkt dit anders, dus leer hierin jouw eigen lijf goed kennen.

Al met al is sporten en borstvoeding een prima combinatie. Dus geniet van je (sport)moment voor jezelf of neem je kleintje gezellig mee.

Meer lezen?
Sporten na de bevalling: wanneer en hoe?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief