naweeën
16/02/2022

De gouden tip bij naweeën

Na de voorweeën en de weeën tijdens de bevalling, wordt je nadat je baby er is soms ook nog getrakteerd op naweeën. Naweeën zijn de samentrekkingen van je baarmoeder. Die naweeën kunnen soms enorm pijnlijk zijn. Verloskundige Nathalie geeft de gouden tip bij naweeën.

Wat doen naweeën?

Weeën hebben voor en na de bevalling een belangrijke functie. Tijdens de zwangerschap is de baarmoeder erg groot geworden. Onmiddellijk na de geboorte van de placenta trekt de baarmoeder samen. Zo worden de bloedvaten op de plek waar de placenta zat, dichtgeknepen om het bloedverlies te stoppen. Dat samenknijpen van de baarmoeder noem je de naweeën. In de weken na de bevalling krimpt de baarmoeder steeds verder. Na een week of zes is de baarmoeder ongeveer weer terug in het oorspronkelijke formaat van voor de zwangerschap.

Naweeën kunnen zomaar opkomen, maar slaan met name tijdens borstvoeden of kolven toe. Door het prikkelen van je tepel en geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Door de oxytocine trekken niet alleen de spiertjes rond de melkblaasjes in je borst samen, maar ook je baarmoeder. Dit kan flink pijn doen.

Het is goed om te weten, en fijn om tijdens zo’n nawee aan vast te houden, dat naweeën tijdelijk zijn. Je kunt tot zo’ 7 tot 10 dagen na de bevalling last houden van naweën.

Tip bij naweeën

Verloskundige Nathalie deelde met ons een gouden tip: ga voordat je borstvoeding geeft of gaat kolven eerst plassen. Een lege blaas zorgt namelijk voor minder naweeën.

Wat kun je verder doen tegen naweeën? Een warme kruik of warme douche kan helpen. Een zachte massage van je buik kan ook fijn zijn. Je kunt naweeën net als de weeën tijdens de bevalling proberen weg te ademen. ‘Ik viel terug op mijn kennis van de hypnobirthing cursus en herhaalde dezelfde mantra’s als tijdens de bevalling: deze wee gaat straks voorbij, iedere wee heeft een functie.’

Overleg met je verloskundige of huisarts als je veel last hebt van naweeën. Er zijn helaas ook vrouwen die aangeven meer last te hebben gehad van hun naweeën dan van hun gewone weeën. Pijnstillers zoals paracetamol kunnen de pijn van naweeën opvangen. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid en overleg met je verloskundige of huisarts.

Wat je van ontzwangeren kunt verwachten en waarom je jezelf de tijd moet gunnen
6 tips van een postpartum behandelaar om je voor te bereiden op de kraamtijd

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen