populaire namen
07/06/2023

De verloskundige: onmisbaar bij de bevalling

Auteur

Datum

Categorie

Share

Wat deed of zei jouw verloskundige wat jij nooit zult vergeten? Die vraag stelden we laatst aan onze lezers en volgers. Jullie reageerden massaal en deelden bijzondere, intieme en hilarische momenten. De verloskundige is simpelweg onmisbaar tijdens de zwangerschap en bevalling.

Verloskundigen zijn opgeleid om fysiek en mentaal vrouwen te ondersteunen en om in zichzelf te laten geloven. Bevallen is een zwaar proces, maar met de coaching van de verloskundige kunnen jij en je lichaam dit aan. De verloskundige geeft jou als zwangere vrouw vertrouwen over de naderende bevalling.

De juiste woorden

Een van de krachtigste eigenschappen van een verloskundige of vroedvrouw is dat zij je ondersteunt bij het bevallen. Door de juiste dingen zeggen. Of door juist even niets te zeggen.

Milou: ‘“Het is jouw bevalling. Als jij iets niet wilt, gebeurt het niet”. Die woorden van mijn verloskundige gaven me zoveel kracht.’

Rowy: ‘‘Je doet het echt goed, je mag trots zijn’ zei ze.’

Marissa: ‘Mijn verloskundige was lekker stil en zei alleen iets als dat nodig was. Het was daardoor een prachtige bevalling in alle rust.’

Fenna: ‘“Nou even rustig, dit gaat we niet doen” zei mijn verloskundige toen ik te ‘hard’ aan het schreeuwen was. Ik snapte haar wel haha.’

Marjolein: ‘Me blijven begeleiden terwijl mijn dienst er al op zat.’

Kim: ‘Mij het vertrouwen geven dat ik het tot 9 centimeter ontsluiting alleen mocht doen met mijn partner. Dat lukte en daar ben ik zo dankbaar voor.’

Fleur: ‘De woorden ‘je mag je baby aanpakken’ horen was onvergetelijk.’

Hoe verloopt de bevalling? De verloskundige vertelt

Als er een medische indicatie is

Ook veel genoemd door jullie: de continue begeleiding en aandacht van een verloskundige die echt het verschil maakt. Ook wanneer de bevalling medisch wordt en de eigen verloskundige plaats moet maken voor een gynaecoloog, klinisch verloskundige of kraamverzorgende van het ziekenhuis, bleven deze verloskundigen bij de bevalling om steun te bieden:

Anneke: ‘Zij bleef mij mij ondanks dat het een medische bevalling werd en ging pas weg na de geboorte van mijn zoontje. Daar ben ik enorm dankbaar daarvoor.’

Susan: ‘Ze zei tijdens de beademing van mijn zoontje: praat maar tegen hem. Toen ik dat deed, maakte hij eindelijk zijn eerste geluidjes.’

Shiron: ‘Ze nam de leiding en ik kon me volledig aan haar overgeven. Dat was echt top.’

Chelsea: ‘Ze redde het leven van mijn dochter! Veel te strakke navelstreng om de nek die ze doorknipte.’

Stephanie: ‘Ze belde op tijd de hulpdiensten om mij naar het ziekenhuis te brengen omdat ik niet stopte met bloeden. En in het ziekenhuis ondersteunde ze mij en mijn man voordat ik werd geopereerd.’

Josine: ‘Mijn verloskundige deed de moeite keer op keer thuis de hartslag van de baby te laten horen, als mijn gevoel zei dat het niet goed zat. Ik zat in een zwaar medisch traject en dit gebaar betekende zoveel voor me.’

Anouk: ‘De verloskundige noemde de hele bevalling mijn naam bij de complimenten die ze gaf, waardoor ik enorm aangemoedigd werd.’

Geertje: ‘Ze maakte foto’s terwijl ik zei dat dat niet hoefde. Daar ben ik nu heel dankbaar voor.’

In voor- en tegenspoed

In principe probeert de verloskundigen om er tijdens de hele bevalling bij te zijn. Die continue begeleiding betekent dat je, vanaf het moment dat de bevalling begonnen is, begeleid wordt door de verloskundige. Vrouwen die continue begeleiding krijgen kijken vaker tevreden terug op hun bevalling, hebben minder behoefte aan pijnstilling zoals een ruggenprik, hebben minder vaak een kunstverlossing of een keizersnede en bevallen sneller, blijkt uit onderzoek.

Je steun en toeverlaat tijdens de bevalling, zo zien de meeste zwangeren hun verloskundigen. De meeste van jullie zijn blij dat de verloskundige er in voor- en in tegenspoed voor je was:

Birgit: ‘Ze hielp me bij het afbreken van mijn eerste zwangerschap en hielp later bij de geboorte van onze zoon.’

Fleur: ‘Ze heeft me geweldig en zo goed als pijnloos gehecht. Ze nam echt haar tijd en dat was de truc.’

Marcella: ‘Ik had heftige weeën en zei: hoe moet ik zo in de auto dan? Mijn verloskundige antwoordde: ‘Nou gewoon. Gaan.’ Haha!

Meer lezen?

Feiten en fabels over je bevalling opwekken voorgelegd aan de verloskundige

Bevallen in bad: alle ins en outs over een badbevalling

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief