Als je merkt dat je baby zijn hoofdje altijd naar één kant draait of een duidelijke voorkeur heeft om naar een kant te kijken, dan noemen we dit een voorkeurshouding. In dit artikel vertellen we je meer over wat een voorkeurshouding inhoudt, waarom het voorkomt en geven we je praktische tips om ermee om te gaan.
Bijzonder genoeg heeft 85% van de baby’s al tijdens de zwangerschap een favoriete kant om het hoofdje op te draaien. Na de geboorte heeft ongeveer 1 op de 6 baby’s een voorkeurshouding.
Wat is een voorkeurshouding?
We spreken van een voorkeurshouding als jouw baby meer dan driekwart van de tijd zijn of haar hoofdje in dezelfde positie houdt. Jouw kindje draait zijn of haar hoofdje in zo’n geval vrijwel niet zelfstandig naar de andere zijde en draait vaak ook minder ver dan naar de voorkeurskant.
Als jouw kindje voorkeur heeft om op zijn of haar achterhoofd te liggen, dan merk je dat je baby moeite heeft met het hoofdje te draaien naar links en rechts. Als jij daarbij helpt lukt het vaak wel, maar je kindje zal zijn of haar hoofdje kort of helemaal niet aan deze zijde houden en (vrijwel) direct terug naar de voorkeurskant draaien.
Hoe ontstaat een voorkeurshouding bij baby’s?
Een voorkeurshouding komt vaak voor bij baby’s onder de zes maanden oud en kan verschillende oorzaken hebben. Wat de oorzaak precies is, kan vaak niet worden vastgesteld. Het kan te maken hebben met de beperkte bewegingsvrijheid in de baarmoeder, waardoor jouw baby na de geboorte de voorkeur geeft aan een bepaalde positie. Daarnaast kunnen ook externe prikkels, zoals fel licht of een interessant object aan één kant, jouw baby aantrekken en zijn of haar voorkeur beïnvloeden.
Meer lezen: De hik bij baby’s
Wat is het effect van een voorkeurshouding?
Vorm van het hoofdje
Door een voorkeurshouding kan je baby een scheef of afgeplat hoofdje ontwikkelen. De schedel van een jonge baby is nog heel dun en zacht en kan makkelijk vervormen. Door steeds op één zijde te liggen, zal de schedel aan die zijde afvlakken.
Als jouw baby een voorkeur heeft om op zijn rug te liggen, zal juist de achterkant van het hoofdje iets platter kunnen worden. Een zogeheten afplatting aan de zijkant van het hoofdje kan leiden tot een verschuiving van de oortjes, waarbij één oortje iets naar voren kan schuiven. Een afplatting aan de zijkant kan leiden tot een verschuiving van de oortjes, waarbij één van de oortjes iets naar voren schuift. Uiteindelijk kan de afvlakking zelfs een beetje zichtbaar worden in het gezicht.
Kans op kaakklachten
Een voorkeurshouding kan ook zorgen voor kaakklachten, doordat de kaak scheef groeit, en zelfs effect hebben op het zicht van jouw baby omdat één oog minder vaak gebruikt wordt en er zo een lui oog kan ontstaan.
Tot zover de mogelijke gevolgen van een voorkeurshouding. Hoewel die natuurlijk best eng klinken, is het goed om te weten dat als je een voorkeurshouding vroegtijdig opmerkt en behandelt, een schedelafplatting kan worden voorkomen én een al aanwezige afplatting kan worden hersteld.
Dat betekent dus wel dat het goed is om hier als nieuwe ouders extra alert op te zijn in de eerste maanden met jouw baby.
Voorkeurshouding baby voorkomen of afleren
We delen graag een paar tips hoe je bij het slapen, spelen en verzorgen jouw baby kunt ondersteunen om geen voorkeurshouding te krijgen en hoe je een beginnende voorkeurshouding kunt afleren.
In bed of de box
Als je merkt dat jouw kindje naar een bepaalde blijft kijken, dan kan het goed zijn dat iets aantrekkelijk is aan die kant. Het licht dat naar binnen straalt, een mobiel of druk behang. In dit geval is het slim om het bedje van jouw baby regelmatig andersom op te maken, dus het voeteneinde bij het hoofdeinde. Zo ligt jouw kindje andersom in bed en zal hij of zij het hoofdje naar de andere kant moeten draaien om te zien wat hij of zij zo graag in beeld wilt hebben.
Dit geldt ook voor het liggen in de box. Zorg dat er aan alle kanten interessante prikkels, in de vorm van geluidjes, vormpjes of licht, zijn. Zo zal jouw kindje zijn of haar hoofdje afwisselend naar alle kanten draaien.
Op den duur kun je ook starten met tummy time, waarbij je jouw kindje onder toezicht op zijn of haar buikje legt. Zo’n buikligging is goed voor de motorische ontwikkeling van jouw baby. Hiermee oefent een baby zijn of haar nekspieren en het naar links en rechts kunnen kijken.
Bij het verschonen
Leg je kindje tijdens het verschonen recht voor je neer. Dus zorg dat jij niet aan één kant van jouw kindje staat naast de commode, maar dat het kindje met zijn of haar voetjes jouw kant op ligt. Bij het aan- en uitkleden kun je je kindje afwisselend op de linker- en rechterzijde leggen.
Tijdens het voeden
Als je borstvoeding geeft, dan zul je jouw kindje automatisch op beide armen voeden. Bij flesvoeding vergt dit soms wat meer kunst, omdat je zelf ook een voorkeursarm hebt. Probeer hier dus ook alert op te zijn en te kijken of je deze armen af en toe kunt afwisselen. Ook kun je je baby op je bovenbenen leggen terwijl je jouw voeten laat steunen op bijvoorbeeld een poef of salontafel. Zo kun je de positie tijdens het voeden afwisselen.
Kinderfysiotherapie bij voorkeurshouding
Heb je het idee dat jouw kindje – ondanks jouw pogingen om dit te voorkomen of verbeteren – een voorkeurshouding houdt? Maak dan een afspraak met een kinderfysiotherapeut. Een kinderfysiotherapeut beoordeelt allereerst de motoriek van jouw kindje en beoordeelt of en in welke mate er een voorkeurshouding is en of hier een lichamelijke oorzaak voor te vinden. Daarnaast kan een kinderfysiotherapeut advies geven over de motorische ontwikkeling van jouw kindje en je tips geven over de houding van je baby bij het slapen, voeden, verzorgen en spelen.
Onderzoek mediagebruik: 1 op de 4 baby’s zit minstens 2 uur achter beeldscherm