Baby heeft de hik

Als moeder ben je ongetwijfeld bekend met de schattige, maar soms ook een tikkeltje verwarrende geluiden en bewegingen van je baby. Inclusief de hik. Hoewel de hik bij baby’s soms heftig kan lijken, is het over het algemeen een onschadelijk verschijnsel. In dit artikel vertellen we je waarom baby’s de hik krijgen en wat je kunt doen om je kleintje te helpen.

Picture of How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Waarom krijgt een baby de hik?

De hik ontstaat wanneer het middenrif, een spier die helpt bij de ademhaling, zich onwillekeurig samentrekt. Bij baby’s is het middenrif nog in ontwikkeling, waardoor het gevoeliger is voor prikkels die de hik kunnen veroorzaken.

Waardoor ontstaat de hik bij een baby?

Veelvoorkomende oorzaken van de hik bij baby’s zijn:

De hik door voeding

(Te) snel drinken of te veel lucht inslikken tijdens het voeden kan de hik bij baby’s veroorzaken.

De hik door overvoeding

Een overvolle maag kan druk uitoefenen op het middenrif en de hik veroorzaken.

De hik door prikkels

Prikkeling van het middenrif: zelfs normale bewegingen, zoals huilen, lachen of schrikken, kunnen de hik bij baby’s veroorzaken.

hik bij baby

Tips om de hik bij jouw baby te verlichten

Hoewel de hik bij baby’s meestal vanzelf verdwijnt, zijn er een paar dingen die jij kunt doen om jouw kindje te helpen en de hik te verlichten:

Geef zachte druk

Zachtjes tegen de borst of rug van de baby drukken kan helpen om het middenrif te kalmeren

Rustige omgeving

Creëer een rustige en ontspannen omgeving om de baby te kalmeren.

Een speentje

Het zuigen op een fopspeen kan helpen om de ademhaling te reguleren.

Pauzes tijdens het voeden

Als je borstvoeding geeft, kun je korte pauzes inlassen tijdens het drinken. Dit kan helpen voorkomen dat de baby te veel lucht inslikt tijdens het voeden

Rechtop zitten

Laat de baby na het voeden rechtop zitten of hou hem of haar in een rechtopstaande positie liggen om reflux te voorkomen.

Afleiding

Probeer jouw kindje af te leiden door hem of haar iets te geven om naar te kijken of mee te spelen. Soms helpt dat ook bij de hik.

Is de hik schadelijk voor baby’s?

Over het algemeen is de hik bij baby’s onschadelijk en verdwijnt het vanzelf na enkele minuten tot een uur. Hikken kan wel frustrerend zijn voor zowel de baby als de ouders, vooral als het vaker optreedt.

Hoewel het normaal gesproken geen reden tot bezorgdheid is, zijn er zeldzame gevallen waarin de hik gepaard kan gaan met onderliggende gezondheidsproblemen. Als de hik gepaard gaat met ademhalingsproblemen, spugen of gewichtsverlies – bijvoorbeeld doordat de hik zo vaak voorkomt dat het eetgedrag van je baby wordt beïnvloed – is het raadzaam om advies te vragen bij de huisarts of het consultatiebureau.

Kinkhoest bij baby's

Luieruitslag

Berg bij baby's

Reflux bij baby's

How About Mom: een 'onmisbare app voor moeders' 📲