Mirjam over combineren vriendschap en moederschap: 'Soms een innerlijke strijd'
24/03/2022

Mirjam over combineren vriendschap en moederschap: ‘Soms een innerlijke strijd’

Het combineren van vriendschappen en het moederschap is voor veel moeders best een uitdaging. Enerzijds wil je het liefste zoveel mogelijk bij je kindje blijven en anderzijds snak je ook naar tijd voor jezelf en vriendinnen. ‘Een innerlijke strijd’, noemt Mirjam (’86), moeder van Lua (17 maanden) dat.

Aan How About Mom vertelt ze er meer over.

Vriendschap en moederschap

Mirjam heeft altijd al een druk sociaal leven gehad, woonde lange tijd midden in de stad en kon – als ze wilde – binnen twee minuten neerstrijken op het terras. ‘Voordat ik moeder werd, deed ik dat veel. En nog steeds doe ik dat heel graag, tijd met vriendinnen doorbrengen. Maar nu ik moeder ben, gaat dat gewoon niet altijd’, vertelt Mirjam. ‘Als ik kon kiezen zie ik m’n vriendinnen nog evenveel als voordat ik moeder werd van Lua, maar ik weet dat dat niet meer haalbaar is. En dat is oké, maar soms ook lastig.’

Dat Mirjam het combineren van vriendschap en moederschap lastig vindt, komt onder meer omdat veel vriendinnen van haar nog geen moeder zijn. ‘Als we dan een avondje samen zijn, zijn ze zo vrij als een vogel. En dat gun ik ze, maar het is ook lastig dat ik dat niet ben. Dat ik weet dat ik de volgende ochtend weer hartstikke vroeg wordt gewekt door een lief meisje. Ik ben daarom ook altijd de eerste die weer naar huis gaat. Naarmate de avond verstrijkt, word ik namelijk onrustig. Ik zit niet meer lekker, ga in m’n hoofd bedenken wat ik allemaal nog moet doen en besluit dan dat het fijner is om naar huis te gaan. Terwijl ik ergens natuurlijk ook voel dat ik wil blijven.’

Een innerlijke strijd

Mirjam vindt het dus lastig dat ze niet meer zoveel tijd in haar vriendschappen kan steken als voordat ze moeder werd. ‘Maar anderzijds wil ik het liefste ook heel graag bij Lua zijn’, vertelt ze. ‘En dat kan soms een innerlijke strijd zijn. Als ik zo mijn verhaal vertel, merk ik dat ik vol tegenstrijdigheden zit. Mijn agenda zit altijd bomvol met afspraken met vriendinnen en ik wil het liefste overal bij zijn, maar soms kan ik daar ook van balen. Dan denk ik: ‘Waarom heb je nou weer zoveel gepland? Kan je niet iets minder afspreken en gewoon een dagje cocoonen met Lua?’

De drukke agenda van Mirjam, zou kunnen tonen dat ze het niet per se als een uitdaging ziet om zonder Lua op pad te gaan. ‘Maar dat klopt niet helemaal’, vertelt ze. ‘Ik ben niet echt een moeder die met tranen de deur uitloopt als ze een dagje op pad gaat, maar ik neem Lua wel heel vaak mee naar vriendinnen. Juist omdat ik het fijn vind om haar altijd mij te hebben en m’n vriendinnen vinden het ook heel leuk als ze erbij is. Tuurlijk is het fijn om af en toe ook even zonder haar op pad te zijn, maar juist door Lua mee te nemen naar vriendinnen, kan ik een drukke agenda heel goed handelen.’

De andere kant

Hoewel de agenda van Mirjam dus altijd vol staat met afspraken en ze goed is in tijd voor zichzelf inplannen, plant ze ook heel bewust dagen in die volledig in het teken van Lua staan. ‘Zo ben ik iedere dinsdag en donderdag de hele dag met haar’, vertelt Mirjam. ‘En dat is heerlijk, want zij is mijn thuis en ik ben zo gek op haar. Ik vind het mega gezellig en fijn om haar de hele dag om me heen te hebben en moeder-dochter dingen te ondernemen. Ik kan daarom ook heel erg genieten van die dagen.’

Dat Mirjam het liefste veel bij Lua is, resulteert er dan ook soms in dat ze haar afspraken met vriendinnen ietwat aanpast. ‘Laatst ging ik een dagje naar Amsterdam en dan vraag ik wel of we wat later op de dag kunnen afspreken, zodat ik in de ochtend nog bij Lua kan zijn. Sowieso vind ik het fijner om ‘s avonds de deur uit te gaan: dan ligt Lua te slapen en merkt ze niet dat haar mama er niet is.’

Advies

De innerlijke strijd die Mirjam kan voelen over het combineren van vriendschap en moederschap, weerhoudt haar er dus niet van om dingen te ondernemen. ‘En dat is ook iets wat ik aan andere moeders wil meegeven’, vertelt ze. ‘Je krijgt namelijk ook zoveel energie van tijd met vriendinnen doorbrengen. Dan kom ik thuis en zeg ik tegen m’n vriend dat ik ben zo blij dat ik weer lekker thuis ben, maar dat ik het ook ook zó gezellig gehad. Dat zijn de momenten waarop ik me besef hoe heerlijk het is om soms ook zonder kind op pad te gaan. En dat ik dat fijn vind, dat doet echt niks af aan mijn liefde voor Lua.’

Meer lezen?
Waarom je als moeder óók zeker voor jezelf moet zorgen (+ tips hoe je dat doet)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen