Vruchtbare dagen ovulatie berekenen
15/07/2023

Vruchtbare dagen berekenen

Auteur

Datum

Categorie

Share

Wanneer kan je zwanger worden? In dit artikel vertellen we je hoe je jouw vruchtbare dagen kunt berekenen. Die vruchtbare dagen zijn belangrijk, want alleen in de dagen voor je ovulatie (eisprong) tot een aantal uur na je ovulatie ben je vruchtbaar.

Als je graag zwanger wilt worden, is het belangrijk om te weten wanneer je vruchtbare dagen plaatsvinden. Want alleen als je tijdens deze vruchtbare dagen seks hebt, kan je zwanger worden.

Tijdens de menstruatiecyclus komt een rijpe eicel vrij: je lichaam maakt zich daarmee klaar voor een mogelijke zwangerschap. Dit heet de eisprong of de ovulatie. De rijpe eicel kan bevrucht worden door een spermacel. Wist je dat spermacellen nog zo’n drie tot vijf dagen kunnen blijven leven in je lichaam?

Wanneer meest vruchtbaar?

De eerste uren na je ovulatie of eisprong ben je het meest vruchtbaar. Daarna wordt de kans op bevruchting snel kleiner. Meer dan een dag na je eisprong is de kans op een zwangerschap bijna gereduceerd tot nul. Het is dus belangrijk om het moment van je ovulatie te berekenen als je een kinderwens hebt.

Er zijn enkele methoden die je kunt gebruiken om je vruchtbare periode te berekenen: je vruchtbare dagen berekenen, je basale lichaamstemperatuur meten, lichaam in de gaten houden, en tenslotte een ovulatietest doen.

Vruchtbare dagen berekenen

De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus van ongeveer 28 dagen, maar dit kan variëren. Je vruchtbare periode begint ongeveer 12-16 dagen vóór je volgende verwachte menstruatie. Dit betekent dat als je een cyclus hebt van 28 dagen, je vruchtbare periode ongeveer op dag 12-16 van je cyclus valt. Als je cyclus langer of korter is, moet je de duur van je cyclus aanpassen en het aantal dagen aftrekken om je vruchtbare periode te bepalen. Bij een regelmatige cyclus is dit vrij betrouwbaar.

De meest vruchtbare periode is twee dagen voor je ovulatie en de dag van de ovulatie of eisprong zelf. Maar ook op dag 3 of 4 voor de ovulatie kan je zwanger worden. 

Dag ten opzichte van de ovulatieVoorspelling vruchtbaarheid
5 dagen voor de ovulatieLage vruchtbaarheid
4 dagen voor de ovulatieMogelijke vruchtbaarheid
3 dagen voor de ovulatieMogelijke vruchtbaarheid
2 dagen voor de ovulatieHoge vruchtbaarheid
1 dag voor de ovulatieHoge vruchtbaarheid
dag van de ovulatieHoge vruchtbaarheid
1 dag na de ovulatieVruchtbaarheid neemt snel af

Houd er rekening mee dat dit slechts een voorbeeld is en dat de vruchtbaarheid van elke persoon kan variëren. Het is kan je inzicht geven om je menstruatiecyclus bij te houden met een dagboek of app, om zo een beeld te krijgen.

Wanneer je eisprong plaatsvindt, kan verschillen per maand. In dit artikel over ovulatie berekenen lees je welke lichamelijke signalen passen bij een eisprong of ovulatie.

‘2 tot 3 keer per week seks’

Je vergroot de kans op een zwangerschap als je seks hebt in de periode tussen drie dagen voor de eisprong tot het moment van de eisprong zelf. Fertiliteitsarts Jolijn Huisman raad stellen met een kinderwens aan om zo’n 2 tot 3 keer per week te vrijen.

‘Via een app je vruchtbare dagen bijhouden is natuurlijk een prima manier om de lengte van je cyclus bij te houden en ongeveer te kijken wanneer je je eisprong hebt. Tegelijkertijd zie ik vaak dat die inschatting toch niet helemaal overeenkomt met de realiteit en dat vrouwen soms eerder of later ovuleren. Als je een kinderwens hebt en je vrijt alleen maar op de dagen waarop je app aangeeft dat je vruchtbaar bent, heb je de kans je eisprong te missen.’

Vruchtbare dagen berekenen door je lichaamstemperatuur

Een andere manier om je vruchtbare dagen en eisprong te berekenen is met de basale lichaamstemperatuur (BLT). Je basale lichaamstemperatuur is je lichaamstemperatuur in rust. Vlak voor de eisprong stijgt je BLT meestal met ongeveer 0,5 tot 1 graad Celsius.

Door je basale lichaamstemperatuur dagelijks op te meten, kun je de stijging in temperatuur detecteren en bepalen wanneer je vruchtbaar bent. De meest vruchtbare dagen zijn meestal de dagen net vóór de stijging van je BLT. Deze methode vereist wel dat je consistent meet, liefst direct nadat je wakker bent omdat je lichaam dan nog in rust is.

Baarmoederslijm of cervixslijm

Tijdens je vruchtbare periode produceert je baarmoeder meer cervixslijm dat qua structuur en consistentie lijkt op rauw eiwit. Je kunt dit slijm controleren door je vagina met schone vingers te onderzoeken. Wanneer je slijm rekbaar en doorzichtig is, duidt dit op je vruchtbare periode.

Ovulatietest om vruchtbare dagen te berekenen

Om je vruchtbare dagen te berekenen zijn er ook ovulatietestkits te koop bij de drogist en apotheek. Een ovulatietest detecteert hormonen in je urine die wijzen op de aanstaande eisprong. Door regelmatig deze tests uit te voeren, kun je de dagen bepalen waarop je vruchtbaar bent.

Meer lezen?

Feiten en fabels over zwanger worden

Een kinderwens en fijne seks gaan niet altijd samen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief