Zo werken menstruatie- en ovulatie apps

Als je zwanger wilt worden (of juist een zwangerschap wil voorkomen), is het vaak handig om je menstruatiecyclus te herkennen. Daar kan een menstruatie of ovulatie tracking app bij helpen. Wanneer je je cyclus weet, weet je wanneer de ovulatie (eisprong) plaatsvindt en kun je daar rekening mee houden. Simpel gezegd: om zwanger te raken moeten jouw eicel en jouw partner’s spermacel op dezelfde tijd op dezelfde plek zijn.

How About Mom:
How About Mom:

Met ons team van 50 experts bieden we jou betrouwbare informatie en advies geven in deze bijzondere fase van je leven.

Dat inzichtelijk maken van je cyclus kun je doen met een menstruatie- of ovulatie app. Bekende voorbeelden van dit soort apps zijn Glow, Clue en Flo Health, maar er zijn er tientallen te vinden in de app stores. Hoewel deze drie voorbeelden alledrie Engelstalige apps zijn, worden deze apps ook in Nederland het meeste gebruikt.

Kennis over je cyclus

Het idee achter deze menstruatie- en ovulatieapps is om vrouwelijke gebruikers kennis te geven over hun voortplantingssysteem. Die informatie kan handig zijn als je grip probeert te krijgen op je stemmingswisselingen of andere lichamelijk klachten, maar ook als je een zwangerschap wilt voorkomen of juist zwanger hoopt te raken.

De populairste menstruatie en ovulatie tracking apps

Dit zijn de populairste gratis en betaalde apps om je menstruatie bij te houden:

Flo Period & Cycles Tracker

My Calendar – Period Tracker

Clover: Period & Cycle Tracker

Period Tracker Period Calendar

Clue Menstruatie Kalender

Cycles: Period & Cycle Tracker

smartphone gebruik apps

Hoe werken menstruatie en ovulatie apps?

Persoonlijke gezondheidsdata bijhouden

In een fertility app houd je om te beginnen een digitaal dagboek over je menstruatie bij: wanneer werd je ongesteld, hoe lang duurde je menstruatie en hoeveel dagen zat er tussen je cycli? De apps bieden daarnaast de mogelijkheid om andere gezondheidsdata te registreren, uiteenlopend van lichaamstemperatuur tot gewicht, seks, stemming en de hoeveelheid en de consistentie van het baarmoederhalsslijm. Maar ook stress, drankgebruik, beweging en slaap kun je noteren.

Data analyses & AI

Hoe meer data dagelijks in de app wordt ingevoerd, hoe accurater de app wordt in het inschatten hoe jouw cyclus verloopt. Neem bijvoorbeeld lichaamstemperatuur: een van de duidelijkste indicatoren van een naderende ovulatie is een verhoogde lichaamstemperatuur. Als je iedere ochtend netjes je temperatuur meet, zou je na een tijdje aan de hand daarvan kunnen zien of je ovuleert. Baarmoederhalsslijm en de kleur en samenstelling daarvan is ook indicator van je vruchtbare dagen en een naderende eisprong. Met een beetje oefening kun je aan dit slijm zien wanneer je vruchtbare dagen zijn. Tel je al die informatie bij elkaar, dan moet het dus mogelijk zijn om te bepalen wanneer je ovuleert aan de hand van een app.

Period tracking apps combineren die honderden datapunten die jij verzamelt met de data van honderdduizenden andere gebruikers, om met data analyses en kunstmatige intelligentie (AI) nieuwe verbanden te kunnen ontdekken.

Zwanger How About Mom app
Kinderwens of zwanger? Download de gratis How About Mom app

Wanneer zijn je meest vruchtbare dagen?

Een app als Glow gebruikt niet alleen de individuele data, maar berekent op basis van de anonieme data van alle gebruikers ook allerlei wegingsfactoren om een nog preciezere voorspelling van je ovulatie te maken.

Met een menstruatie en ovulatie-app krijg je als het goed is dus een beeld van hoe jouw cycli verloopt en wat de meest vruchtbare dagen zijn (waarin je dus juist wel of niet onveilige seks wilt).

Wil je een dubbel-check doen, dan kun je overwegen om een keer een ovulatietest te doen in de dagen dat je volgens een app vruchtbaar bent.

Zo’n test werkt als een zwangerschapstest: je plast op een stick en ziet streepjes verschijnen. Een ovulatietest detecteert het luteïniserend hormoon (LH). Een stijging van LH (LH-piek) zorgt voor stimulatie van de eisprong (oftewel je ovulatie). Die streepjes laten zien in welke fase van je cyclus je zit: naarmate je ovulatie nadert worden de streepjes donkerder, daarna nemen ze weer af in kleur. In de bijsluiter van een ovulatietest lees je hier meer over.

Waarom een menstruatie of ovulatie-app?

Een app biedt voordelen ten opzichte van een papieren dagboek of een eigen digitaal bestand. Je kunt met een app makkelijk trends en verwachtingen (wanneer vindt je eisprong plaats) bekijken en je gegevens combineren met andere data en apparaten, zoals een smartwatch of fitness tracker. Zo krijg je een steeds completer beeld van hoe je cyclus verandert en beïnvloed wordt door stress, beweging of slaap. Ook kun je met een app makkelijk lichamelijke klachten bijhouden. Op je smartphone kun je notificaties ontvangen en heb je je gegevens altijd bij de hand.

How About Mom: de kinderwens & zwangerschap app die helemaal om JOU draait 📲