Inbaker slaapzak

Inbakeren is een gebruik dat wereldwijd al jarenlang wordt ingezet bij baby’s. Bij het traditionele inbakeren wordt een baby in strakke doeken gewikkeld om rustig te kunnen slapen. Tegenwoordig is er ook een praktischere optie beschikbaar, namelijk de inbakerslaapzak.

Waarom inbakeren goed werkt voor baby’s

Waarom zou je een baby inbakeren? Inbakeren kan ervoor zorgen dat jouw baby rustiger slaapt. Sommige kindjes maken tijdens het slapen veel ongecontroleerde (schrik)bewegingen met hun armpjes en beentjes en houden zichzelf hiermee uit hun slaap. Hoe minder zo’n baby’tje kan bewegen, hoe rustiger hij of zij vaak wordt geslapen.

Inbakeren geeft veel baby’s ook een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Vooral bij baby’s die erg onrustig zijn of veel huilen kan inbakeren veel effect hebben. Het is niet voor niks de eerste stap van de 5S-methode om huilbaby’s te troosten. Deze methode, ontwikkeld door Dr. Harvey Kap, bestaat uit 5 stappen en wordt ingezet om baby’s die veel huilen te troosten en kalmeren. Kortom: inbakeren speelt een grote rol bij het rustig maken en houden van een baby. 

Handig: inbaker slaapzak

Tegenwoordig zijn er hele handige inbakerslaapzakjes verkrijgbaar. Dit soort slaapzakjes maken heel gemakkelijk om jouw kindje in te bakeren. Voor jou als ouders, maar bijvoorbeeld ook voor (oppas) opa’s en oma’s. En jouw baby heeft met een inbakerslaapzak net wat meer bewegingsruimte in vergelijking met een strakke inbakerdoek.

Vrij om te bewegen

Bij de inbakerslaapzakjes van Pucakababy blijven de armpjes losjes in het slaapzakje liggen. Een stevige band vormt een veilig coconnetje om het lijfje van je kind en kan helpen tegen krampjes. De heupjes en de armpjes blijven in het inbakerslaapzakje vrij, zodat jouw baby voldoende ruimte om te bewegen heeft.

Die vrijheid is ook beter voor de ontwikkeling van de schouders en de heupjes ten opzichte van strak inbakeren. Met een veilig lintje met drukknoopjes wordt de onderkant van de slaapzak tot onder de voetjes opgeknoopt. Op die manier wordt de inbakerslaapzak op de juiste maat voor jouw baby gemaakt. Zo kan je baby de stof niet optrekken voor het mondje en verklein je de mogelijkheid tot omrollen. Baby’s vinden het daarnaast fijn om een ‘bodem’ te voelen met hun voetjes. Dit gevoel creëer je door het slaapzakje op zijn of haar lengte aan te passen en in te korten.

Inbakerslaapzak

Frederieke merkte hoe haar zoontje Sam niet alleen rustiger ging slapen door het gebruik van de Puckababy, maar ook langer doorsliep. ‘Wat een ideaal kraamcadeau!’

De Puckababy is zo gemaakt dat de lucht en warmte binnen in de slaapzak goed worden gereguleerd, zowel in warme als koude maanden. Dat maakt het dus ook een hele veilige optie om jouw newborn en baby te laten slapen zonder risico op oververhitting.

TOG-waarde van inbakerslaapzak

Misschien heb je weleens van TOG-waarde gehoord? Deze waarde is een aanduiding voor de isolatiewaarde van textiel en geeft jou als ouder een richtlijn wat betreft slaapzakjes, dekentjes en pyjama’s. Hoe hoger de TOG waarde, hoe hoger de warmte- en isolatiewaarde van de textiel. Je vindt de TOG waarde op het label van de Puckababy. 

Als je weet wat de temperatuur in het kamertje van jouw kind is, kun je deze tabel gebruiken om te bepalen welke TOG advies hierbij past. 

Temperatuur Maximale TOG-waarde
< 16 graden 3.5 TOG
16 – 18 graden 2.5 TOG
18 – 20 graden 2.0 TOG
20 – 22 graden 1.5 TOG
22 – 24 graden 1.0 TOG
24 – 27 graden 0.5 TOG
>  27 graden 0.25 TOG

Je telt de TOG waardes van zowel het bedtextiel als de kleding van je kindje bij elkaar op. Wanneer deze totale waarde afwijkt van het TOG advies kun je een laagje meer of minder doen, een dikker of dunner slaapzakje kiezen of een lakentje of dekentje meer of minder gebruiken. Hoewel deze TOG waarde een handige richtlijn kunnen zijn, blijft het natuurlijk een indicatie. Als ouder kun je zelf het beste bepalen wat jouw kindje op welk moment nodig heeft.

Inbakerslaapzak Puckababy Piep en Mini

Bij Puckababy kun je kiezen uit twee maten inbakerslaapzakjes: Piep voor baby’s van 0 tot 3 maanden en Mini, het opvolgslaapzakje, van 3 tot 6 maanden. De Mini gebruik je ook als inbakerslaapzak wanneer je het inbakeren wilt afbouwen.

Zo werkt de Puckababy Piep

Zo werkt de Puckababy Mini

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met onze partner QLEVR.