Geboortekaartje
Naar wie, wanneer en wat zet je erop? Alles over geboortekaartjes
Home » Zwangerschap » Geboortekaartje
Naar wie stuur je een geboortekaartje, wanneer kies en bestel je een ontwerp en wat zet je erop? Antwoord op veelgestelde vragen over geboortekaartjes, plus de mooiste geboortekaartjes en geboorte aankondigingen.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
In dit artikel krijg je antwoord op veelgestelde vragen over geboortekaartjes:
- Wanneer bestel je een geboortekaartje?
- Naar wie stuur je een geboortekaartje?
- Tekst op een geboortekaartje
- Wanneer verstuur je geboortekaartje?
- Ontwerp voor geboortekaartjes
Wanneer bestel je een geboortekaartje?
Vaak wachten ouders de 20 weken echo af, want dan weet je of je een zoon of een dochter krijgt. Of misschien blijft dit een verrassing tot de geboorte.
De meeste aanstaande mama’s beginnen na de 20 weken echo rond te kijken voor een geboortekaartje. Een geboortekaartje is een bijzonder iets: het is de aankondiging van jouw of jullie kindje! Een mooi geboortekaartje betekent dan ook een mooie introductie van jullie wondertje.
Lees meer: Geboortebord in de tuin of op het raam
Naar wie stuur je een geboortekaartje?
De keuze naar wie jij of jullie kaartjes willen sturen, is heel persoonlijk. Om er zeker van te zijn dat je niemand vergeet die je eigenlijk wel een kaartje zou willen sturen, kun je dit rijtje afgaan:
- Familieleden
- Vrienden
- Kennissen, zoals collega’s, buren of sportmaatjes
- Organisaties, zoals de verloskundigenpraktijk of de kraamafdeling van het ziekenhuis, de school of opvang van oudere kids, of de kerk.
Je kunt tenslotte, als dubbelcheck, nog even door alle contacten in je telefoon lopen. Ben je nog mensen vergeten? Verre familie die je wel graag een kaartje wil sturen?
Wat zet je op een geboortekaartje?
De naam van de baby
Om te beginnen natuurlijk de naam! Veel mensen plaatsen de voornaam op de voorkant en op de binnenkant/achterkant de volledige naam. Daarnaast de geboortedatum. Denk er hier aan dat je de eerste letter van de maand niet met een hoofdletter schrijft. Dus 22 juli en niet 22 Juli. Het is ook een optie om alle letters met hoofdletters te schrijven 22 JANUARI 2023.
De naam van de ouder(s) en gezinsleden
Daarnaast mogen jullie namen natuurlijk niet ontbreken. Als er al grote broers of zussen thuis zijn, dan horen zij er natuurlijk ook op. Het is handig om jullie adres en telefoonnummer(s) te vermelden. Zo kunnen mensen een kaartje terugsturen én even bellen voordat ze beschuit met muisjes komen eten.
Geboortegewicht, lengte en tijdstip
Wat kun je nog meer op het kaartje zetten? Geboortegewicht, lengte en tijdstip en eventueel plaats van de geboorte.
Wensen of verzoekjes
Hebben jullie bepaalde wensen voor het kraambezoek? Dan kun je dit ook op het geboortekaartje zetten. Ook kun je een cadeau suggestie, link naar een cadeaulijst of een goed doel kiezen en op het geboortekaartje drukken.
Persoonlijke tekst
Naast alle praktische informatie is het mooi om ook een persoonlijke tekst, spreuk, liedje of gedichtje op het kaartje te delen. Hierbij kun je natuurlijk ook alle kanten op: van een paar korte zinnetjes tot de songtekst van jullie favoriete liedje.
Tip: laat altijd een extra paar ogen meekijken, zo voorkom je (spel)fouten op jullie geboortekaartje.
Wanneer verstuur je een geboortekaartje?
Volgens de etiquette horen we geboortekaartjes 2 (!) dagen na de bevalling te versturen. In de praktijk luisteren de meeste ouders daar inmiddels allang niet meer naar.
Sterker nog: de meeste baby’s maken tegenwoordig eerder hun debuut op WhatsApp en social media en worden daarna pas wereldkundig gemaakt met een.geboortekaartje.
Kortom: de haast is er wat dat betreft een beetje af. Dat is fijn, want daardoor hoeven jullie je vooral niet op te laten jutten en kun je rustig de tijd nemen om de kaartjes af te maken en te versturen. Ook kun je er voor kiezen om de kaartjes in verschillende lichtingen te versturen. Eerste goede vrienden en familie, later kennissen en collega’s.
Ontwerp van geboortekaartjes
Je begint natuurlijk met de keuze voor een kaartje. Heb je al een design voor ogen? Een bepaalde kleur of stijl? Wil je het kaartje helemaal zelf ontwerpen óf kies je voor een hip, bestaand design?
Proefdruk bestellen
Als je zeker wilt zijn dat alles op tijd geregeld is, kun je deze proefdruk het beste aan het einde van je tweede trimester of begin van het derde trimester laten bezorgen. Neem de tijd om de proefdruk en samples goed te bekijken en te checken of jullie tekst geen fouten bevat.
Aanpassingen doorgeven
Naar aanleiding van de proefdruk kun je nog aanpassingen doorvoeren. Dit is ook het moment om te kijken of jullie eventueel een (bijpassende) geboorte aankondiging willen bestellen.
Enveloppen bestellen
Als de adressenlijst compleet is, kun je nadenken over het versturen van de kaartjes. Je kunt ervoor kiezen om alle enveloppen van tevoren te bestellen, zodat je deze tijdens je verlof kunt schrijven. Vergeet niet om ook alvast postzegels in huis te halen, dan hoef je straks alleen nog maar de geboortekaartjes erin te doen.
Geboortekaartjes bestellen
Als jullie kindje eenmaal is geboren, vindt de laatste aanpassing aan de geboortekaartjes plaats. Doe nog een allerlaatste check op (spel)fouten – een baby van 3000KG is wat veel – en plaats de bestelling.
En dan: versturen maar!
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲