12 weken zwanger
08/08/2023

12 weken zwanger: begint je buik al te groeien?

Ben je nu 12 weken zwanger? Dan komt het tweede trimester in zicht! Je baby is nu ongeveer 14 gram – de grootte van een pruim – en is zo’n 5 centimeter lang. Nog steeds een mini, maar wel een klein mensje waarvan nu alle belangrijke organen zijn aangelegd.

Jij bij 12 weken zwanger

Je baby en je buik groeien in dit eerste trimester hard. Wist je dat jouw lichaam zo’n twee liter extra bloed aanmaakt, om de placenta en je groeiende baby van bloed (en zuurstof via het bloed) te voorzien?

Om ervoor te zorgen dat je baby zo snel kan groeien, gaat er extra bloed naar je kleintje, maar daardoor kun jij je soms duizelig voelen of zelfs flauwvallen. Ook kan je bloedsuikerspiegel meer schommelen tijdens je zwangerschap. Veel last van duizeligheid of een misselijk gevoel? Je kunt dit voorkomen door veel water te drinken, genoeg te rusten, regelmatig te eten en niet te snel op te staan.

Ook kun je merken dat je buik groeit en je kleding steeds minder goed past. Een mooie gelegenheid om zwangerschapskleding te kopen.

Je baby bij 12 weken zwanger

Wist je dat het hartje van jouw baby veel sneller klopt dan jouw eigen hart? Rond deze periode klopt het hartje van je baby rond de 160 slagen per minuut. Wat later in de zwangerschap neemt de snelheid van de hartslag van je kleintje iets af tot ongeveer tussen de 110 en de 160 slagen per minuut.

Aan het einde van het eerste trimester krijgt je mini-me steeds meer menselijke trekjes. Wist je dat je baby al op zijn of haar duimpje kan zuigen in de buik, en met de handjes kan grijpen? Als je nu in je buik zou kunnen kijken, zou je kunnen zien hoe je baby zich af en toe flink uitrekt en zelf kan gapen.

Termijnecho

Rond deze periode krijg je een termijnecho aangeboden. Met die echo – tussen de 10 en 13 weken – wordt de uitgerekende datum nauwkeuriger vastgesteld. Daarnaast kun je binnenkort de 13 weken echo doen, een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. Je kunt zelf kiezen of je de 13 weken echo wilt.

Vanaf 11 weken zwangerschap is het geslacht van je baby van buiten te zien. Toch is deze nog lastig te herkennen op een echo. Daarvoor zal je nog even moeten wachten.

Het hartje van je baby

Tijdens termijn-echo zal de verloskundige proberen met de doptone naar het hartje van je baby te luisteren. Het is en blijft bijzonder om de eerste keer de hartslag van je kind te horen. Mocht het niet lukken om de hartslag te horen, wees niet teleurgesteld of ongerust als je nog niets hoort. Soms is de twaalfde week gewoon nog net iets te vroeg. Er komen gelukkig nog meer keren waarop je dat mooie geluid van zijn of haar hartslag gaat horen, geen zorgen.

Meer lezen?

Hoe wordt het geslacht van een baby bepaald?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen