20 weken echo
25/07/2023

20 weken echo

Auteur

Datum

Categorie

Share

Met de 20 wekenecho kun je laten onderzoeken of de baby in je buik zich goed ontwikkelt. Deze 20 weken echo is een gratis en uitgebreid medisch onderzoek en wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide echoscopisten. Tijdens dit onderzoek wordt met een echo via je buik gekeken of je baby goed groeit, of er mogelijk aangeboren afwijkingen te zien zijn, of hij of zij voldoende vruchtwater heeft en of de placenta er goed uitziet.

Als je zwanger bent, krijg je als je wilt tussen de 19 en 21 weken de ’20 wekenecho’. Dit is een uitgebreide medische echo waarbij wordt gekeken of de baby mogelijk aangeboren afwijkingen heeft. Gelukkig komt dit maar zelden voor, de meeste kinderen worden gezond geboren. De echo-onderzoeken hebben geen risico’s voor jou en je kind.

Counselingsgesprek met de 20-wekenecho

Voordat de 20-wekenecho wordt uitgevoerd, heb je een uitgebreid gesprek met je verloskundige of gynaecoloog. In dit gesprek krijg je meer informatie over de echo. Zo weet je precies wat de echo is, hoe het onderzoek wordt uitgevoerd, waar de echoscopist allemaal naar kijkt en wat je opties zijn als er afwijkingen gevonden worden.

Wel of geen 20-weken echo? Deze handige vragenlijst kan je op weg helpen.

Waar kan je een 20 weken echo doen?

Een 20 weken echo duurt ongeveer 30 minuten. Het is een uitgebreid onderzoek en wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide echoscopisten. Daarom moet je voor de echo meestal naar een apart echocentrum. Sommige verloskundigen zijn ook opgeleid om de 13 of 20 weken echo te maken.

Waarom een echo bij 20 weken zwangerschap?

De 20 weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Het doel van deze 20 weken echo is om te beoordelen of de baby een open ruggetje of schedel heeft en of er afwijkingen aan andere organen zoals de hersenen, het hart, de maag, darmen, nieren, blaas en de ledematen te zien zijn. Ook wordt het gezicht van de baby onderzocht.

De 20 weken echo is ook een moment om te controleren of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Ook kan in deze echo worden gekeken waar de placenta ligt.

Verschil 13 weken echo en 20 weken echo

De 13 wekenecho en de 20 wekenecho lijken veel op elkaar. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Wat zijn de verschillen tussen de 13 wekenecho en 20 wekenecho?

13 weken echo20 weken echo
Vroeg in de zwangerschap. Je baby is kleiner en minder ver ontwikkeld.Later in de zwangerschap. Je baby is groter.
Sommige (ernstige) afwijkingen zijn wel te zien. Als er vervolgonderzoek nodig is, heb je meer tijd om te bepalen wat je met de uitslag doet.Er zijn meer details te zien. Als er vervolgonderzoek nodig is, heb je minder tijd om te bepalen wat je met de uitslag doet.
De echoscopist kijkt niet of je baby een jongen of meisje is.De echoscopist kan meestal zien of je baby een jongen of meisje is. Je krijgt dit alleen te horen als je hier zelf om vraagt.

Uitslag van de 20 weken echo

Als je meedoet aan de 13 wekenecho of 20 wekenecho ziet de echoscopist bij de meeste kinderen geen lichamelijke afwijkingen. De uitslag van de echo kan je dan geruststellen. Maar de uitslag kan je ook ongerust maken. Of laten schrikken. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt of je onderzoek naar lichamelijke afwijkingen wilt. De uitslag van de echo kan ervoor zorgen dat je moeilijke keuzes moet maken.

De echoscopiste bespreekt direct de uitslag van de 20 wekenecho. In de meeste gevallen ziet de echoscopiste bij de meeste kinderen geen lichamelijke afwijkingen. Bij 95 van de 100 zwangeren zijn er geen aanwijzingen voor afwijkingen bij de baby te zien.

Aanvullend onderzoek

Wanneer de echoscopiste wel een afwijking ziet of twijfels heeft over wat er op de echo te zien is, dan wordt dit doorgegeven aan je verloskundige. Die neemt zo snel mogelijk contact met je op en kan indien nodig ook voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog zorgen. In het ziekenhuis kan een geavanceerd ultrageluidsonderzoek (GUO) worden gedaan. Dat is een uitgebreide echo waarbij je baby verder onderzocht wordt. In een aantal gevallen zal blijken dat er toch niks aan de hand was.

Met de 20 wekenecho kunnen niet alle afwijkingen worden gezien. Dat betekent dat een goede 20 wekenecho geen garantie geeft op een gezonde baby. Wanneer er in je familie een erfelijke aandoening voorkomt, kan het zijn dat de 20 wekenecho bij de gynaecoloog in het ziekenhuis wordt gemaakt. Dit zal je verloskundige van tevoren met je bespreken. Soms krijg je ook een vruchtwaterpunctie aangeboden om erfelijke afwijkingen op te sporen of uit te sluiten. Bij zowel de 20 weken echo, geavanceerd ultrageluidsonderzoek als vruchtwaterpunctie bepaal je zelf of je deze onderzoeken wil laten doen en wat je doet met de uitslag. Via Pre- en neonatale screeningen (PNS) van de Rijksoverheid vind je veel informatie over vervolgonderzoek.

Wat kost de 20 weken echo?

De 20 wekenecho zit – net als de 13 wekenecho – in het basispakket van je zorgverzekering. Je betaalt meestal niets voor de 20 wekenecho, ook geen bedrag van je eigen risico. Als je verloskundige geen contract heeft met je zorgverzekeraar, krijg je de echo niet altijd (helemaal) vergoed. Bekijk de voorwaarden van je verzekering of vraag het na bij je verloskundige.

Geslachtsbepaling via een echo

De 20 wekenecho is een medisch onderzoek om de gezondheid van je baby te beoordelen. Toch is het geslacht bij 20 weken vaak wel zichtbaar. Het geslacht van de baby is niet het doel van deze echo, maar wanneer je het geslacht wel wil weten kun je dit vragen aan de echoscopiste. Je kan ook vragen of de echoscopiste het op een briefje schrijft, zodat het een verrassing blijft voor bijvoorbeeld de gender reveal.

Soms lukt het niet om tijdens de 20 wekenecho het geslacht te bepalen, bijvoorbeeld omdat de baby niet goed in beeld is om het geslacht te bepalen. Dan kun je op een later moment een nieuwe afspraak voor een geslachtsbepalings-echo maken. Daar zijn wel kosten aan verbonden.

Meer lezen?

Alle echo’s tijdens de zwangerschap op een rij

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief