Als er tijdens de bevalling complicaties zijn, dan zal jouw baby direct na de bevalling onderzocht worden. Het kan zijn dat jouw baby moet worden opgenomen. Op de neonatologie afdeling, op de high care of zelfs op de Neonatologische Intensive Care Unit (NICU). We vertellen over het verschil tussen deze afdelingen en wat je van de opname van jouw baby kunt verwachten.
Een andere start voor jouw kindje kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt denken aan een hartafwijking of het syndroom van down, een infectie bij de de baby na langdurige gebroken vliezen of het meconium aspiratie syndroom (MAS) doordat een baby meconiumhoudend vruchtwater (vruchtwater waarin is gepoept) gedronken heeft. Een andere oorzaak kan zijn dat jouw baby (veel) te vroeg is geboren. Dat heet prematuur of dysmatuur. Dysmatuur is een te laag geboortegewicht in verhouding tot de zwangerschapsduur.
Prematuur en neonatologie afdeling
Vanaf 32 weken kun je als zwangere bevallen in perifere (streek) ziekenhuizen. Als je kans hebt dat jouw kindje vanaf 24 weken geboren wordt, ga je naar een academisch ziekenhuis. In een academisch ziekenhuis zijn de faciliteiten en kennis aanwezig om specialistische zorg aan (zeer) premature baby’s te bieden. Kinderen die bij 25 weken worden geboren blijven tot 30 weken in het academisch ziekenhuis en gaan daarna naar een perifeer ziekenhuis.
Medium care neonatologie
Ligt jouw baby op medium care, dan start hij of zij vaak ook in een couveuse, maar gaan ze daarna door naar een ziekenhuis wieg of een warmtebed. Dat laatste is een soort open couveuse waarbij de baby bij de verzorging goed beoordeeld kan worden. In de eerste paar uren en soms dag(en) ligt je kindje vaak nog aan een monitor die hartritme en zuurstofsaturatie meet. Zodra het beter gaat met je kleintje, zal die monitoring worden afgebouwd. Op de medium care ben jij als nieuwe moeder verantwoordelijk voor de verzorging van jullie kindje en is er een verpleegkundige aanwezig voor eventuele extra zorg. Op de medium care ligt de focus op jouw kindje in alle rust laten aansterken en groeien, met ondersteuning van jou of jullie als ouder(s).
High care neonatologie
High care is een tussenstap tussen de medium care en de Neonatologische Intensive Care Unit (NICU). Baby’s die op de high care liggen hebben wel intensieve zorg nodig, maar zijn niet zo ziek (meer) dat ze op de NICU moeten liggen. Op de high care afdeling liggen baby’s in een couveuse of warmtebedje. Ook worden baby’s gemonitord: zo worden hartslag, ademhaling, bloeddruk en het zuurstofgehalte van jouw kindje in de gaten gehouden.
In sommige ziekenhuizen is inrooming mogelijk. Dan zijn de high care en de medium care op dezelfde afdeling en kunnen jullie op dezelfde kamer blijven als je kindje van ‘high’ naar ‘medium’ zorg gaat. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer NICU’s die inrooming mogelijk maken.
Neonatologische Intensive Care Unit (NICU)
De NICU is gericht op baby’s die intensieve zorg nodig hebben, waaronder bijvoorbeeld beademing. De meeste baby’s liggen hier in een couveuse. Dat kan in een open of in een gesloten couveuse zijn. In een gesloten couveuse wordt zo goed mogelijk de situatie in de baarmoeder nagebootst. De temperatuur kan nauwkeurig worden geregeld en jouw baby wordt goed beschermd tegen ziektekiemen van buiten. De luchtvochtigheid kan worden bepaald, er kan extra zuurstof worden aangesloten en er circuleert steeds verse lucht in de couveuse. Een baby die in de couveuse ligt is vaak voorzien van talloze draadjes en plakkertjes en daarmee aangesloten op allerlei apparaten en monitors op en rond het bedje. Zo kan onder andere de hartslag, ademhaling, bloeddruk en het zuurstofgehalte van de baby continu worden gemonitord.
Monitor en sensoren
Het kan als moeder verdrietig en confronterend zijn om jouw kleine baby, die je soms zelfs nog nauwelijks hebt mogen vasthouden, in een grote, glazen box te zien liggen. Vol met sensoren en plakkertjes op zijn of haar kleine lijfje.
Het verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis wat de regels zijn die gelden op de NICU. Bijvoorbeeld over wat je zelf mag en kan doen als ouders. In de meeste gevallen ben je als ouder altijd welkom en mag je langskomen wanneer je maar wilt. Op de meeste NICU’s zullen artsen en verpleegkundigen proberen om jullie als ouders, waar dat kan, bij de verzorging van jullie kindje te betrekken.
Meekijken met de NICU app
Veel NICU’s hebben tegenwoordig een app, waarmee je als ouders via een camera continu zicht kunt houden op je kindje, ook als jullie weer thuis zijn. De camera zal soms worden uitgezet tijdens verzorgmomenten. Vaak is het ook mogelijk om via de app een vraag te stellen aan de artsen of verpleegkundigen die voor jouw baby zorgen.
Familie en vrienden zijn in veel gevallen welkom op de neonatologie afdeling, maar wel op vaste bezoektijden en alleen met één van jullie samen. De rust voor jouw kindje is het allerbelangrijkst.
Meer lezen?
Mijn bevalverhaal: “Had het zuurstoftekort voorkomen kunnen worden?
Mijn verhaal: “Geen zorgeloze kraamweek, maar ritjes op en neer naar het ziekenhuis”