Een zorgeloze zwangerschap en bevallen van een voldragen en gezonde baby. Hoezeer we dit alle moeders ook toewensen, is dit niet altijd de realiteit. Tijdens je zwangerschap, de bevalling of daarna kunnen er dingen gebeuren waardoor jullie een andere start doormaken. Denk aan een ziekenhuisopname voor jou of je baby, vroeggeboorte (prematuur) of een complexe bevalling.
Prematuur of vroeggeboorte
Een normale zwangerschap duurt 40 weken, de baby is dan à terme of voldragen. Wanneer je baby wordt geboren vóór de 37ste zwangerschapsweek is er sprake van een prematuur of een vroeggeboorte. Dysmatuur is een te laag geboortegewicht in verhouding tot de zwangerschapsduur.
Misschien is jouw baby (veel) te vroeg geboren. Gemiddeld worden in Nederland per jaar 170.000 baby’s geboren waarvan zo’n 7 procent te vroeg. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een baby te vroeg wordt geboren, zoals een (afwijkende) werking van de baarmoeder, zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk, of een ernstige ziekte of infectie bij de moeder.
Nog altijd is bij zo’n 40 % van de vroeggeboortes niet duidelijk wat de oorzaak is.
Herkenning en erkenning
Met deze prematuur artikelen en verhalen hopen we jou (h)erkenning te bieden, als jij een complexe bevalling of een andere start dan verwacht hebt meegemaakt. Met een team van experts geven we je meer informatie over een premature baby, complexe geboortezorg en de impact hiervan op jouw leven als aanstaande of nieuwe moeder.
Aan deze artikelen werkten de volgende experts mee: Manon Benders (hoogleraar en afdelingshoofd Neonatologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis), Tamara de Langen (gespecialiseerd moeder-pasgeborene verpleegkundige in het OLVG) en Gaby Dam (ervaringsdeskundige, Anders dan verwacht)