zwanger worden
19/05/2025

Nieuwe anticonceptiepil zonder hormonen: 1 x per week slikken, nauwelijks bijwerkingen

Binnen drie tot vijf jaar is er een hormoonvrije anticonceptiepil beschikbaar. Deze nieuwe hormoonvrije anticonceptiepil hoef je maar één keer per week te slikken en heeft nauwelijks bijwerkingen. Hallelujah!

In de categorie nieuws waar we blij van worden: er komt nu een anticonceptiepil op de markt zonder de hormonen en zonder bijwerkingen.

Deze nieuwe pil bevat de stof mifepriston. Die stof zorgt ervoor dat de baarmoeder geen slijmvlies opbouwt, zodat een bevruchte eicel niet kan innestelen.

Bijwerkingen van anticonceptiepil

In de anticonceptiepil die nu voorgeschreven wordt zitten hormonen oestrogeen en/of progesteron. Deze hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Hierdoor voorkomen ze een zwangerschap.

De huidige anticonceptiepil is erg betrouwbaar in het voorkomen van een zwangerschap, maar heeft ook nadelen. Veel vrouwen die anticonceptiepil gebruiken ervaren bijwerkingen. Van veranderend gewicht tot hoofdpijn tot mentale klachten: de bijwerkingen van de anticonceptiepil zijn omvangrijk.

Welke hormoonvrije anticonceptie is er (en werkt het?)

‘Anti-hormoon’

De nieuwe pil werkt anders: die bevat geen hormonen maar een ‘anti-hormoon’: mifepriston. Door deze stof bouwt de baarmoeder geen slijmvlies op. Daardoor kan een eicel niet innestelen in het baarmoederslijm, en voorkom je dus een zwangerschap.

last van hormonen na zwangerschap

95% heeft geen bijwerkingen

Onderzoek naar de nieuwe anticonceptiepil met mifepriston laat zien dat er bij 95% van de proefpersonen geen bijwerkingen zijn. Tijdens het gebruik van deze pil zal de menstruatie veel minder worden of zelfs wegblijven.

“De enige bijwerking is minder bloedverlies en minder pijn bij de menstruatie”, zegt Gunilla Kleiverda, gynaecoloog en coördinator bij Women and More tegen NPO. “En dat is iets dat vrouwen heel erg op prijs stellen. Dit is waarmee vrouwen veel meer controle krijgen over hun eigen vruchtbaarheid.”

Deze stof mifepriston geeft geen hogere kans op trombose of borstkanker, wat de anticonceptiepil wel heeft. Ook vrouwen die een verhoogd risico op borstkanker en trombose hebben, kunnen deze pil gebruiken.

Nieuwe anticonceptiepil over 3 tot 5 jaar beschikbaar

Het is nog wel even wachten op de nieuwe pil: die wordt over 3 tot 5 jaar verwacht.

Hoewel de anticonceptiepil tot de belangrijkste uitvindingen van de twintigste eeuw behoort – omdat het vrouwen de kans gaf hun kinderwens zelf te plannen – daalde in de afgelopen jaren de populariteit van de pil. Dat komt onder andere door een groeiende afkeer tegen de hormonen die erin zitten. Daarom is de hormoonvrije anticonceptiepil een uitkomst.

Meedoen aan het wetenschappelijke onderzoek

Je kunt meedoen aan het wetenschappelijke onderzoek naar deze nieuwe anticonceptiepil. Je gaat de pil dan gebruiken. Meer weten? Kijk op womenandmore.org goe je mee kan doen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen