Naphtaly kampte als alleenstaande moeder met een depressie: 'Ik was niet de moeder die ik wilde zijn'
08/03/2022

Naphtaly kampte als alleenstaande moeder met een depressie: ‘Ik was niet de moeder die ik wilde zijn’

Naphtaly (’87) is alleenstaande moeder van zoon Kenny (8) en besloot vijf jaar geleden de relatie met de vader van haar kind te beëindigen. Door depressieklachten was het namelijk hoog tijd om voor haarzelf te kiezen. Aan How About Mom vertelt ze over de het alleenstaande moederschap, de zoektocht naar zelfliefde en de band met haar zoon.

Naphtaly

Toen de zoon van Naphtaly drie jaar oud was, besloot ze de relatie met zijn vader te verbreken. ‘Dat was een hele ingrijpende beslissing, maar wel eentje die nodig was’, vertelt Naphtaly daarover. ‘Destijds zat ik in een depressie en de relatie met mijn ex-partner zorgde ervoor dat ik daar niet uitkwam. We hadden te veel ruzie waardoor ik me niet kon focussen op mijn healing process, iets wat toen juist heel erg nodig was. En hoewel de beslissing om uit elkaar te gaan heel verdrietig is, wist ik ook dat dit de enige juiste keuze was.’

Na het beëindigen van haar relatie, is Naphtaly ineens een alleenstaande moeder die kampt met een depressie. ‘Dat was heel ingewikkeld’, vertelt ze. ‘Ik wist niet hoe ik het moest aanpakken en de eerste maanden deed ik maar wat waardoor ik ook niet de moeder voor m’n zoon was die ik wilde zijn. Ik raakte meer en meer in de stress om de situatie, omdat ik onder meer weer bij m’n moeder moest gaan wonen en geen baan had, waardoor ik snel boos werd Kenny en niet luisterde.’

Depressieklachten

Aangezien Naphtaly die tijd middenin een depressie zit, merkt ze dat haar zoon steeds verder van haar verwijderd raakt. ‘Hij was echt een papa’s kindje’, aldus Naphtaly. ‘En ondanks dat het fijn was dat hij zo’n goede band met z’n vader heeft, was het ook pijnlijk. Dan haalde ik hem op bij zijn vader en vroeg hij na een minuut wanneer hij weer naar papa zou gaan. Dat waren hele verdrietige momenten, omdat ik me schuldig voelde dat hij mede door mijn beslissing niet meer altijd bij zijn vader kon zijn.’

Naast schuldgevoel, schaamde Naphtaly zich ook voor haar situatie destijds. ‘Omdat ik weinig had, voelde ik me een arme ouder’, vertelt ze. ‘Dat is heel dubbel, omdat ik tegelijkertijd wel echt zeker was dat dit het beste was voor mijn mentale gezondheid. Ik had voor het eerste ruimte en tijd om aan mezelf te werken zodat ik van mezelf leerde houden en uit die depressie kon klimmen. Hoe moeilijk dat ook was.’

Naphtaly en haar zoon:

Besefmoment

Uiteindelijk lukt het Naphtaly steeds meer om haar depressie achter zich te laten en van zichzelf te houden. Tegelijkertijd beseft ze zich ook meer en meer dat de band met haar zoon niet is zoals ze had gehoopt. ‘Achteraf besefte ik me pas hoe zwaar het is geweest om als alleenstaande moeder met een depressie te kampen’, aldus Napthaly. ‘Ik was zo gefocust op mezelf en het weer beter voelen, dat ik vergat hoe belangrijk de band met je kind is. Toen ik me steeds een beetje beter ging voelen, kreeg ik steeds meer door: deze band met Kenny, die is niet oké.’

Na het besefmoment dat de band tussen Naphtaly en haar zoon niet is zoals ze zou willen, gaat er een knop bij haar om. ‘Ik besloot al mijn aandacht en tijd aan Kenny te geven en ik ben dankbaar dat ik dat heb gedaan’, aldus Naphtaly. ‘Onze band is nu veel sterker dan een aantal jaar geleden en kan ik heel erg van hem genieten. Ik voel me een sterke moeder voor Kenny en dat is lange tijd niet het geval geweest. Die schuldgevoelens over mijn keuze destijds, voel ik ook niet meer omdat ik zie dat hij geniet en een blij jongetje is.’

Terugblik

Terugkijkend op de afgelopen jaren, is er een ding wat Naphtaly heeft geleerd: dat je pas een goede moeder kan zijn voor je kind als je jezelf ook goed voelt. ‘Want hoewel ik er honderd procent van overtuigd ben dat het belangrijk is om je kind centraal te stellen, is het ook heel belangrijk om jezelf centraal te stellen. Ik ben dan ook heel trots en blij waar ik nu sta. Dat ik de tijd heb genomen om van mezelf te houden en dat ik daardoor nu de moeder voor Kenny kan zijn die ik wil zijn.’

Je kunt Naphtaly volgen via Instagram, waar ze een luisterend oor wil zijn voor andere alleenstaande moeders.

Meer lezen?
Van overspannen naar ontspannen: Anne over de zoektocht naar de balans tussen moederschap en zichzelf

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief