Eveline over continue verantwoordelijkheid als moeder: 'Soms lastig dat je die niet kan uitzetten'
24/04/2022

Eveline over continue verantwoordelijkheid als moeder: ‘Soms lastig dat je die niet kan uitzetten’

Het moederschap is mooi en prachtig, maar brengt ook een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Veel moeders hebben daardoor het idee altijd aan te staan en dat geldt ook voor Eveline (’94), moeder van Noï (’20) en 33 weken zwanger van een zoon. Er zijn dagen dat ze het lastig vindt en het liefste even helemaal niks meer wil.

Aan How About Mom deelt ze haar – voor veel moeders – herkenbare verhaal.

Altijd aan staan

Als we Eveline vragen wat ze precies bedoelt met ‘altijd aan staan’, noemt ze vooral de grote verantwoordelijkheid voor haar dochter die ze continu voelt. ‘Die verantwoordelijkheid en het gevoel van aan staan overvallen me wel eens’, vertelt ze. ‘Want ik zal niet zeggen dat ik klaar ben met moeder zijn, maar soms wel met het altijd aan staan en het altijd bereikbaar moeten zijn. Het moederschap is niet uit te zetten en dat zou ik ook niet willen, maar heel af en toe ben ik het wel even beu. Dan wil ik even helemaal niks, ben ik moe en chagrijnig en weet ik even niet hoe de draad rond te breien.’

De mindere dagen die Eveline soms ervaart, zijn volgens haar een normaal onderdeel van het moederschap. ‘Je ontkomt er gewoon niet aan dat je af en toe even wat minder kan hebben’, licht ze toe. ‘Dat er momenten zijn dat je heel even wil uitchecken. Dat besefte ik me laatst goed toen Noï een nachtje uit logeren was en ik ineens ervaarde hoe fijn het is om even niks te hoeven. De verantwoordelijkheid die je bijvoorbeeld voelt voor je partner kan je heel makkelijk even uitzetten, maar bij een kind gaat dat nou eenmaal niet. En als je dan moe bent en even geen lekkere dag hebt, dan ervaar ik dat soms wat heviger.’

Het hoort erbij

Hoewel Eveline dus van mening is dat die mindere dagen erbij horen, denkt ze ook dat de gierende zwangerschapshormonen in haar lichaam er af en toe een schepje bovenop gooien. ‘Maar ook dan denk ik: dat is normaal en hoort erbij’, vertelt ze. ‘Dat is ook wel een reden dat ik me er niet echt schuldig om kan voelen, iets waar andere moeders – zo hoor ik om mij heen – wel last van hebben. Als er een dag is dat ik er niet lekker in zit, vertel ik dat gewoon aan Noï. Dan laat ik haar weten dat mama moe is en dat dat erbij hoort en morgen weer anders is.’

Het benoemen van wat ze op een mindere dag ervaart, noemt Eveline ook belangrijk in de opvoeding van Noï. ‘Ik denk dat een kind er alleen maar van leert als haar ouders uitspreken wat ze voelen en ervaren’, vertelt ze. ‘En daarnaast denk ik dat het ook goed is om haar mee te geven dat niet iedere dag even leuk hoeft te zijn of 100 % perfect is. Het leven is nou eenmaal niet altijd geweldig en dat is ook helemaal oké.’

Loslaten

Het accepteren van haar soms mindere dagen is iets wat Eveline goed kan, zo klinkt het uit haar verhaal. ‘En dat is ook wel echt iets wat ik door het moederschap heb geleerd’, vertelt ze. ‘Juist doordat ik nu moeder ben, besef ik me hoe belangrijk je eigen welzijn en dat van je kind is. Ik ben echt wel iemand die niet veel stil zit, maar het moederschap heeft me juist laten inzien dat het goed is om bepaalde dingen los te laten en te accepteren. Want als ik over m’n eigen grenzen ga, heb ik daar uiteindelijk mezelf en indirect Noï alleen maar mee.’

Volgens Eveline zijn de mindere dagen ook veel minder erg als je accepteert dat het even een mindere dag is. ‘Als ik voel dat ik moe ben, probeer ik gewoon zo min mogelijk te plannen’, vertelt ze. ‘Je kunt jezelf wel verliezen in een to do-lijstje, maar daar worden zowel Noï als ik dan niet blij van. Daarom probeer ik wel echt te filteren en naar m’n gevoel te luisteren. Rust en ruimte inplannen, niet te hoge eisen aan mezelf stellen en zorgen voor een balans, helpt mij heel erg.’

Wat is nou echt belangrijk?

Een vraag die Eveline zich zo nu en dan ook stelt en die ze ook aan andere moeders wil meegeven is: ‘Wat is nou echt belangrijk?’ ‘Tuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar zaken in perspectief plaatsen en relativeren, werkt voor mij heel goed. Uiteindelijk gaat het leven om zoveel meer dan het zijn van de perfecte huisvrouw of de leukste moeder.’

Meer lezen?
Veel moeders hebben het gevoel altijd aan te staan: hoe komt dat en wat doe je eraan?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen