depressie hechting baby
29/03/2023

Ask Tilda: ‘Heeft mijn depressie effect gehad op de hechting met mijn kindje?’

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: ‘Heeft het effect gehad op (de hechting met) mijn baby dat ik in het begin erg depressief was? Ik heb haar altijd wel gewoon verzorgd, opgepakt en geknuffeld, ook al wilde ik soms niet. Ik ben bang dat ik haar tekort heb gedaan doordat ik er niet écht van kon genieten.’

‘Hechting is een heet hangijzer onder ouders. Ik zie dit ook veel in mijn praktijk. Veel mama’s zijn bang dat ze niet goed hechten met hun kindje, als ze zelf niet goed in hun vel zitten. Heel begrijpelijk, want je wil het heel graag goed doen voor je kindje. Ik had dit destijds zelf ook heel erg, dus ik herken het volledig.

Hechting baby

Je vraag kan ik niet 1, 2, 3 zo beantwoorden, dan zou ik je in je mijn praktijk moeten zien of in ieder geval even moeten spreken. Wat ik wel op kan maken uit je vraag en toelichting, is dat je meer dan je best gedaan hebt om het goed te doen met je dochtertje. Je hebt haar opgepakt en geknuffeld, zeg je. Dat is hartstikke goed! Het feit dat je er niet van kon genieten is pijnlijk, dat kan ik me echt voorstellen. Dat wil echter niet zeggen dat de hechting daarom niet goed is gegaan. Nogmaals: daarvoor zou ik je even persoonlijk moeten spreken.

Je doet je best, lieve mama

Het gevoel van tekort gedaan hebben, is samen met schuldgevoel en schaamte een van de moeilijkste dingen die moeders ervaren. Ik ken eigenlijk geen moeder die geen last heeft van een van deze drie bovenstaande dingen. Probeer jezelf de credits te geven die je verdient. De moeders die zich zorgen maken of ze het wel goed doen, zijn mijns inziens juist hele goede mama’s. Anders zou je je hier niet zo druk om maken. Wees dus lief voor jezelf.

Ga op zoek naar bewijzen waarom je wel een goede moeder bent in plaats van te kijken naar waarin je tekort geschoten bent, lieve mama.. Je doet je best, meer kan je niet doen.

Herken je je in bovenstaande en wil je hulp? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen.’

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘Hoe zorg ik dat ik mezelf niet verlies na het krijgen van kinderen?’
Ask Tilda: ‘1,5 jaar na de geboorte nog steeds somber’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen