16/01/2021

Ayurveda tips voor in de kraamtijd

[Gastblog Eline] Een belangrijk Ayurvedisch gezegde luidt: “de eerste 42 dagen van de kraamtijd staan garant voor de volgende 42 jaar”. Dit betekent dat het heel belangrijk is de eerste 42 dagen na je bevalling rust te nemen en goed voor jezelf te zorgen. Wanneer het je lukt dit toe te passen, brengt dat vitaliteit en gezondheid voor de periode die daarop volgt. Hoe? Eline geeft je Ayurveda tips voor in de kraamtijd.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een holistische geneeswijze uit India. Het wordt wereldwijd al meer dan 5000 jaar beoefend en is daarom erkend als één van de oudste gezondheidswetenschappen die er bestaan. Het gaat uit van de vijf elemententheorie: ether, lucht, vuur, water en aarde. De elementen worden onderverdeeld in de drie dosha’s.

  • Vata – lucht en ether
  • Pitta – vuur en water
  • Kapha – water en aarde

 

Ayurveda draait om balans tussen deze vijf elementen en dosha’s. Is er te veel van één dosha dan wordt dit in Ayurveda gezien als onbalans. Je kunt de dosha balanceren door het tegenovergestelde te doen. Een dosha kan verhogen door de seizoenen, voeding, levensstijl maar ook door een zwangerschap of bevalling. Niks om je zorgen over te maken. Het mooie aan Ayurveda is dat het de verhoogde dosha herkent en met natuurlijke remedies ervoor kan zorgen dat je weer in balans komt.

Vata dosha verhoogt na een bevalling

Ayurvedisch gezien verhoogt de Vata dosha na de bevalling. Vata is verantwoordelijk voor alle beweging in het lichaam en met een bevalling beweegt er letterlijk iets naar buiten toe. Je buik voelt leeg en er is nu ruimte voor alle wind om naar binnen te komen. Misschien herken je jezelf wel in de volgende drie punten: je voelt je leeg, vermoeid en je gedachten gaan alle kanten op. Daar kun je je best onzeker over voelen. Gelukkig zijn Ayurvedische tips die je in kunt zetten om Vata te balanceren:

Rust nemen –  Ik hoor je denken…. Wat nou als je nog 1, 2 of 3 kinderen rond hebt lopen? Vraag om hulp! Schakel je (schoon)moeder, vriendinnen, buren in voor een heerlijke verse pan soep en vraag of je partner de eerste periode vrij kan nemen. 

Warmte – een van eigenschappen van Vata dosha is koud. Om Vata in balans te brengen is het belangrijk voor warmte te zorgen. Dit kan in de vorm van voeding, warme thee maar ook warme kleding of een warmwater kruid voor je buik of rug.

Voeding – ga voor zoete, grondende en aardse voeding en vermijd rauw (salades) in de kraamperiode. Je kunt denken aan bieten, wortelen, pompoen, zoete aardappel en avocado. Granen als haver, bruine en basmati rijst en fruit in de vorm van dadels, frambozen, mango, bananen en perzik. Kies voor gezonde vetten als noten of ghee en sesamolie. Biologische koe- of amandelmelk zijn ook heel grondend. Een lekker en makkelijk recept voor vrouwen in de kraamtijd is kitchari. Kies als tussendoortje eens voor dadels met honing.

Shatavari met melk – maak warme (amandel) melk met een halve theelepel shatavari. Dit is een Ayurvedisch kruid dat bijdraagt aan hormoonbalans en de moedermelkproductie stimuleert. Warm de melk op in een pannetje, voeg shatavari toe en eventueel 1/3 theelepel ghee en een snufje kaneel. Je kunt de melk nog iets zoeten met ahornsiroop of kokosbloesemsuiker.

Olie – voeg het toe aan je voeding en smeer het op je huid. Vrouwen in de kraamtijd wordt aangeraden zich dagelijks in te smeren met warme sesamolie. Een warme olie massage wordt in de Ayurveda abhyanga genoemd: het voedt en kalmeert je zenuwstelsel. Het revitaliseert het lichaam en vermindert vermoeidheid. Vind je het te veel gedoe? Smeer je voeten dan in met warme olie voor het slapengaan. Trek wel sokken aan na het inoliën tegen het uitglijden. Stel dat je er ’s nachts nog een keer (of twee, of drie, vier…) uit moet 😉 

Hopelijk zorgen deze Ayurvedische tips dat jij kunt ontspannen en herstellen in de kraamtijd. Het is namelijk de tijd om jezelf en jouw kindje op één te zetten.


Eline Flux is gecertificeerd Ayurvedisch voeding & lifestyle coach en reiki practitioner. Ze helpt vrouwen en kinderen weer in balans te komen door middel van Ayurvedische consulten en reiki behandelingen. Met haar account @dandelien.ayurveda hoopt ze jou te inspireren op het gebied van voeding, Ayurvedische kruiden, (zwangerschaps)yoga en selfcare rituelen.

How About Mom publiceert regelmatig gastblogs vanuit onze community van experts, (zorg)professionals en mede moms. Heb je ook interesse of wil je een bijdrage leveren? We horen graag van je via app@howaboutmom.nl.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen