baby ei geven
11/10/2023

Wanneer mag een baby ei eten?

Is jouw baby al begonnen aan de eerste oefenhapjes? Tussen de 4 en 8 maanden kun je ei gaan introduceren bij je baby’s voeding. Door je baby ei te laten eten in het eerste jaar kan een voedselallergie voorkomen worden.

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Voorbeelden van allergenen zijn melk, ei, vis, pinda, noten en soja. Het advies is om tussen de 4 en 8 maanden te starten met ei introduceren in je baby’s voeding.

How About Mom videocursus: vol vertrouwen starten met je baby’s eerste hapjes 🥕

Allergenen in de voeding van baby

Waarom is het goed om zo vroeg al te beginnen met bepaalde allergenen zoals ei en pinda? Door op tijd producten zoals pinda en ei aan je baby te geven, wordt de kans op een allergie voor deze voedingsmiddelen kleiner.

De oudere aanbeveling die bijvoorbeeld consultatiebureau deed was om te wachten en allergenen zoals ei en pinda te vermijden tot de baby ouder was. Tegenwoordig wordt aanbevolen om allergenen zoals ei, pinda’s, zuivel, tarwe, soja, vis en schaaldieren in het eerste jaar – wanneer je baby gaat wennen aan vaste voeding – te introduceren. Zo verklein je de kans op een allergische reactie als je kind groter groeit. Geef pinda en ei voor de leeftijd van 8 maanden, adviseert het Voedingscentrum.

Baby en ei eten

Bij het introduceren van ei wordt aanbevolen om dit geleidelijk te doen, in kleine hoeveelheden. Op die manier kun je eventuele reacties van je baby op het allergeen ei in de gaten houden.

Hoe pak je dat aan? Je kunt bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid goed gekookt ei mengen in een groentehapje. Het ei kan worden gepureerd of fijngehakt, of in stukjes worden aangeboden. Eet jouw baby gepureerd eten? Meng het ei dan in een hapje. Eet je baby zelf stukjes? Geef dan een hardgekookt eitje.

Je kunt natuurlijk ook denken aan bereidingen met ei erin. Bijvoorbeeld banaan-havermout pannenkoeken waar ook een eitje in het beslag zit. Of maak een omelet die je je baby in kleine stukjes kunt geven. Geef je baby geen rauw ei te eten.

Symptomen van allergische reactie

Wat zijn mogelijke symptomen van een allergische reactie op ei? Je kunt dan denken aan huiduitslag, jeuk, roodheid, zwelling van de lippen of tong, ademhalingsproblemen, braken of diarree. Als je baby een van deze symptomen vertoont na het eten van ei, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen door de huisarts of de huisartsenpost te bellen.

In dit artikel vertellen we je wanneer je pindakaas kunt introduceren bij je baby.

Verhoogd risico op een allergie

Naar schatting heeft 4 tot 8 % van de kinderen tot 3 jaar een voedselallergie of intolerantie (bron: Voedingscentrum). Door op tijd allergenen zoals pinda en ei aan je baby te geven wordt de kans op een allergie voor deze voedingsmiddelen kleiner. Het advies is om tussen de 4 en 8 maanden te starten met pindakaas en ei introduceren in de voeding.

Heeft je baby ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding. Geef dan ei en pindakaas vóór de leeftijd van 6 maanden, in overleg met de kinderarts, consultatiebureau of de diëtist van je kind.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen