wennen aan fles baby
19/08/2023

Je baby laten wennen aan een flesje

Je kunt al vroeg beginnen met je baby aan de fles leren wennen. Ook al geef je borstvoeding en ben je van plan dit nog maanden te doen, dan nog is het slim om je kindje ook af en toe de fles te geven. Je kunt als de borstvoeding eenmaal op gang is gekomen, beginnen met het geven van één flesje (gekolfde) melk per dag. Zo kun je jouw baby aan de fles laten wennen.

Geadviseerd wordt om in de kraamperiode je baby alvast te leren wennen aan een flesje. Dit kan bijvoorbeeld rond de vierde week. Laten wennen doe je door elke dag of om de dag een fles met een beetje melk te geven. Baby’s zuigen op bijna alles wat in hun mond komt, maar tussen de acht en twaalf weken verliezen ze hun natuurlijke zuigreflex. Als ze dan niet gewend zijn uit een fles te drinken, kost het meer moeite om het aan te leren.

Wees er wel alert op dat je baby zowel uit de fles als uit de borst drinkt. Uit een fles drinken is voor baby’s een stuk makkelijker dan uit de borst: ze hoeven minder moeite te doen om melk binnen te krijgen.

Tips om je baby te laten wennen aan een flesje

Iedere baby heeft zijn eigen manier van wennen aan de fles. Bij de ene baby gaat dat makkelijk, bij de andere kost het meer moeite. We geven je een aantal tips: misschien werken ze niet allemaal voor jou en je kind. Probeer de tips uit waarvan jij denkt dat ze bij jullie passen. Als je er niet uitkomt, kun je altijd contact opnemen met je consultatiebureau.

Wat kun je doen als je baby de fles weigert?

  • Bied de fles iedere dag aan, bij voorkeur op een moment dat je baby niet enorme honger heeft. Dit kun je doen door de fles tussen twee voedingen door aan te bieden. Of geef eerst een beetje borstvoeding en daarna de fles. Of bied de fles aan als je baby nog slaperig is.
  • Bied in eerste instantie kleine beetjes melk aan.
  • Bied de fles op een rustige manier aan. Zorg dat je baby naar de fles hapt zoals hij naar je borst hapt. Streel eerst met de speen de lipjes en wacht tot je baby zelf zijn mondje open doet. Laat je kindje daarna zelf happen en zorg dat de fles diep genoeg in het mondje komt, net als bij borstvoeding. De eerste maanden zit de kokhalsreflex van een baby voor in het mondje, alles wat voorin de mond komt, werkt je baby dan vaak in het begin met zijn of haar tong weer uit de mond.
  • Jouw lichaamsgeur is enorm belangrijk voor je baby. Je kunt de speen van de fles een tijdje in je bh dragen, zodat je lichaamsgeur eraan gaat zitten. Bied de fles aan in de borstvoedingshouding, eventueel op je blote huid zodat je huid-op-huid contact kunt maken met je kindje.
  • Zorg ervoor dat de juiste speen op de fles zit, zodat de melk niet te snel stroomt.
  • Kijk welke speen voor jouw kindje het beste past. Sommige baby’s vinden een brede speen prettig, die lijkt het meest op de borst.
  • Anderen vinden een smalle speen juist prettiger. Wissel niet continu van speen, probeer het een paar keer met dezelfde speen.
  • Probeer niet meer dan drie spenen uit.
  • Zuigt jouw baby wel op je vinger? Laat hem dan eerst op jouw vinger zuigen en vervang zachtjes je vinger door de fles.
  • Misschien helpt het tijdens het wennen aan de fles als jij zelf niet in de buurt bent van je baby. Als je baby jou ziet of hoort, zal hij de fles misschien wat minder gemakkelijk accepteren.
  • Bedenk altijd dat je kind de fles niet weigert om jou te pesten of dwars te liggen. Je baby is het simpelweg nog niet gewend.

Wat als een flesje geven niet lukt?

Voor het eerst de fles geven kan best wennen zijn. Maak je niet al te druk, je baby voelt het als je gespannen bent. Lukt het toch niet met de fles of raakt je baby overstuur, biedt dan gewoon je borst aan. Probeer het opnieuw als je merkt dat je baby weer rustig is en jouw hartslag weer gekalmeerd is.

Als het ondanks alle adviezen en tips niet lukt, bouw dan een pauze in van een paar dagen. Probeer het daarna nog eens. Neem contact op met de jeugdverpleegkundige van jouw consultatiebureau. Zij kan nog met jou meedenken en eventueel bij jou thuis langskomen. De jeugdverpleegkundige kan je verwijzen naar een lactatiekundige of prelogopedist, zij kunnen kijken hoe je kindje drinkt. Hier kun je ook zelf contact mee opnemen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen