baby laten knoeien eten
23/08/2022

Het belang van baby’s laten knoeien met eten

Als jouw baby leert eten brengt dit niet alleen veel plezier, maar ook rommel in huis. De kinderstoel, de tafel en de vloer, maar ook kleertjes, slabbetjes, handjes en gezichtjes: letterlijk overal ga je eten terug vinden. Die rommel is zeker niet ideaal, maar het is wél belangrijk in het hele proces van leren eten. We vertellen je daar meer over in dit artikel.

Kinderen gebruiken hun handje. Door met hun handen te eten, geef je jouw baby de kans om verschillende voedingsmiddelen en de consistentie daarvan te leren kennen. Hoe voelt het: is het warm of koud, plakt het of niet, kun je het goed vasthouden of is het glibberig? Dat helpt bij het opbouwen van vertrouwen met dit eten.

Knoeien met eten is daarnaast een eerste stap in het zelf leren eten. Na voelen komt vaak proeven. Het handje gaat naar de mond. Smaakt het eten lekker? In dat geval zal jouw baby sneller nog een hapje ervan nemen of nog een handje pakken.

Goed voor kieskeurige eters

Door jouw baby of kind zelf te laten spelen met het eten, geef je hen ook een gevoel van controle. Jij hebt bepaalt wat er op het bordje ligt en wanneer dat er ligt, maar zij bepalen zelf hoe en hoeveel ze ervan eten. Dit kan een positieve invloed hebben op kieskeurige eters.

Als je jouw kindje de ruimte geeft om met eten te mogen rommelen en spelen, creëer je een positieve en vrolijke associatie met eten. Eten is leuk en gezellig en zo hoop je ook dat jouw kleintje dit ervaart. Wat je ook merkt is dat kinderen doorgaans langer geïnteresseerd zijn in hun maaltijd als ze hier zelf op deze manier bij zijn betrokken door ermee te mogen spelen.

Baby’s laten knoeien als sensory play

Spelen met eten is ook een vorm van sensory play, een manier van spelen die de zintuigen van jouw kind stimuleert. Als jouw kindje na een drukke dag veel prikkels te verwerken heeft, dan in sensory play een fijne manier om dit te doen. Een win-win dus tijdens het avondeten 🙂 Zelf eten vasthouden draagt daarnaast bij aan hun motorische skills. De vaardigheden die ze ook straks nodig hebben om wél zelf bestek vast te houden.

Tenslotte toont onderzoek aan dat kinderen zelf leren eten, in plaats van hen te voeren met een lepel, ervoor zorgt dat ze beter leren aanvoelen wanneer ze vol zitten. Dit heeft weer invloed op hun gewicht op latere leeftijd.

Meer weten over het starten met hapjes bij jouw baby én hoe jij jouw kindje zelf op een leuke en veilige manier kunt leren eten? Samen met Stefan Kleintjes (bedenker van de Kleintjesmethode) maakten we een online video cursus. In Jouw baby’s eerste hapjes vertellen we stap voor stap hoe jij jouw kindje kunt laten wennen aan eten én hoe je hier samen een ontspannen (en rommelig, okay) feestje van maakt.

Benieuwd? Bekijk hier de trailer van de cursus:

Meer lezen?
De eerste hapjes: zo begint jouw baby met eten
Avondeten een gedoe? Waarom juist dit de lastigste maaltijd voor je kind is en hoe het anders kan

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen