Somber tijdens borstvoeding

dysforische toeschietreflex

Tijdens de borstvoeding en onder invloed van het hormoon oxytocine stroomt de melk vanuit de melkklieren via de melkkanaaltjes naar de tepel als de baby de tepel stimuleert. Dat noemen we de toeschietreflex. Sommige vrouwen ervaren dan ook ineens sombere of negatieve gevoelens. Dit heet de dysforische toeschietreflex.

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wat is de dysforische toeschietreflex?

Vlak voor of tijdens het toeschieten van de melk kan een sterk gevoel van somberheid, angst of verdriet optreden. Dit gevoel ebt daarna weer weg. Dit fenomeen heet dysforische toeschietreflex, D-TSR.

Dysforisch is het tegenovergestelde van euforisch. Het betekent dat je je somber en teneergeslagen voelt. 

Negatieve of depressieve gevoelens bij borstvoeding geven

Borstvoeding geven is intensief en lang niet altijd prettig. Soms kan voeden stressvol zijn en zelfs somberheid veroorzaken.

Psycholoog en hormoon-expert Estrella Montoya beschrijft dysforische toeschietreflex als volgt: ‘De dysforische toeschietreflex is een somberheid die optreedt vlak voor het toeschieten van de melk en een aantal minuten aanhoudt, zodat de moeder tegen het voeden kan gaan opzien en de kans groot is dat ze vroegtijdig stopt.’

9% van de moeders ervaart dysforische toeschietreflex

Het is een fenomeen waar ‘onzettend weinig over bekend is’, zegt Estrella, ‘maar in elk geval is duidelijk dat het voor leed zorgt. Naast de somberheid tijdens het voeden kan de moeder ook last krijgen van gevoelens van falen, schaamte of schuld.’ Het is voor veel vrouwen een reden om te stoppen met het geven van borstvoeding.

Pas in 2019 is onderzocht hoe vaak de dysforische toeschietreflex voorkomt: geschat wordt dat 9% van de moeders er last van heeft, zegt Estrella in haar boek Hormonen en Vrouwen. Omdat er zo weinig over bekend is, wordt het vaak verward met kraamtranen of postnatale depressie.

problemen bij borstvoeding

Postpartum depressie

Bij dysforische toeschietreflex hoeft er geen sprake te zijn van een postpartum depressie of PTSS, maar deze aandoening kan een bestaande depressie wel versterken. 

Stress, slaaptekort, te veel cafeïne of te weinig lichamelijke beweging zijn factoren die de klachten van dysforische toeschietreflex kunnen verergeren.

Stoppen met borstvoeding?

Ervaar jij deze gevoelens, schaam je hier dan niet voor en maak het bespreekbaar. Samen met jouw zorgverlener kun je bekijken wat jij het beste kunt doen. 

Estrella Montoya: ‘Stoppen met borstvoeding is vaak een lastige beslissing, maar is wel een honderd procent effectieve oplossing voor de dysforische toeschietreflex.’

Probeer te luisteren naar je gevoel. Als je te veel moeite hebt om je baby borstvoeding te geven en het eist een zware tol op je welzijn, probeer dan dat schuldgevoel los te laten. Je kunt geen gelukkige, gezonde baby opvoeden zonder zelf gelukkig en gezond te zijn.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲