Slaapregressie 24 maanden
Waarom je baby rond 2 jaar soms minder goed slaapt
Home » Baby » Baby en slapen » Slaapregressie: baby 24 maanden
Heeft jouw eigenwijze dreumes soms geen zin in slapen overdag of ‘s nachts? Ook rond de 24 maanden spreken we weer van een slaapregressie. Slaapproblemen rond de 2 jaar hebben niet alleen te maken met mentale en fysieke ontwikkeling bij je baby, maar vooral ook met het verder ontwikkelen van de eigen ‘ik’. Wat is er aan de hand bij de slaapregressie van 24 maanden?
Simone Meijer
Simone Meijer is kinderslaapcoach en kindertherapeut in opleiding. Ze heeft een eigen praktijk, SlaapMoon, en heeft zelf 2 jonge kinderen.
Peuter puberteit en slaapregressie 24 maanden
Rond de leeftijd van 2 jaar begint vaak de zogenaamde peuterpubertijd. Een periode waarin jouw kindje enorm gaat verkennen wat grenzen zijn. Daarnaast is het een periode dat je kindje steeds beter leert praten en dat kost veel energie.
Je kindje is mogelijk meer vermoeid, wat vaak het slapen wat lastiger maakt. Vaker wakker worden in de nacht of juist erg vroeg in de ochtend zijn uitdagingen die ik in de praktijk veel tegenkom. Maar ook geen middagslaapje meer willen doen of zelfs ’s avonds niet willen slapen.
Dat niet willen slapen zit vooral in de peuterpubertijd. Je kindje ontwikkelt steeds meer een eigen wil. En daar hoort grenzen verkennen en verleggen én ‘nee’ zeggen bij. ‘Nee, ik wil niet slapen!’
Slapen overdag overslaan?
Veel ouders kiezen ervoor om deze periode het slapen overdag over te slaan, in de hoop dat het slapen dan in de avond en nacht beter wordt. En ook omdat het slapen overdag eigenlijk een onmogelijke opgave lijkt. Zeker bij de meer temperamentvolle kinderen kan het een enorme uitdaging zijn om het slaapje overdag erin te houden.
Toch maakt het overslaan van het middagslaapje de situatie vaak juist erger. Door de vermoeidheid zie ik vaak dat er juist andere slaapproblemen kunnen ontstaan, zoals veel in de nacht wakker worden, nachtangsten of heel vroeg wakker worden.
Kinderen en slaap bij 24 maanden
Je kindje zoekt in deze periode dus zijn of haar grenzen op. Het is belangrijk dat je veel duidelijkheid biedt. Dus niet iedere keer iets anders doen. Juist die duidelijkheid is waar je kindje nu naar op zoek is rond de 24 maanden of twee jaar.
Ga dus niet alles omgooien deze periode. Probeer toch het slapen overdag nog, maar probeer het luchtig te houden. Je kan aangeven dat je kindje even lekker in bed mag gaan liggen, niet (meteen) hoeft te slapen en dat alleen uitrusten in bed ook goed is.
Krijgt je kindje echt een driftbui, zoek dan een rustig plekje in huis waar je kindje lekker onder een dekentje (de zwaarte helpt ontspannen) een luisterboekje kan luisteren. Zet liever niet de tv aan als rustmomentje, dit lijkt erg rustig maar er komen enorm veel prikkels binnen. Hierdoor zou je kindje alleen maar meer vermoeid kunnen raken.
Belang van een bedtijdritueel
En wat – naast duidelijkheid en het bieden van grenzen – heel belangrijk is deze periode, is een duidelijk bedtijdritueel. Ook dit zorgt weer voor voorspelbaarheid en maakt het naar bed gaan ook een leuk moment: een moment van verbinding met mama of papa.
Zorg dat je een bedtijdritueel ook overdag doet. Want ook dan is er sprake van een overgangsmoment van spelen naar slaaptijd. Een bedtijdritueel kan ook helpen als je kindje jou zegt te gaan missen en misschien zelfs een beetje last heeft van fear of missing out.
Een bedtijdritueel kan de aandacht even afleiden van het ‘moeten’ slapen. Geef je kindje wat regie hierin. Dat kan bijvoorbeeld door een bedtijdritueel met een pop of knuffel na te spelen. Je kindje mag dan de pop of knuffel naar bed brengen, op zijn of haar manier. Naast de regie geven aan je kind, verlegt zo’n bedtijdritueel de aandacht naar het slapen van de pop of knuffel én dient het als voorbeeld.
Wanneer geen slaapje meer overdag?
Rond de 2,5- 3 jaar gaan de meeste kindjes over naar niet meer slapen overdag. Dit kan een lange periode erg wisselen, dus het mag per dag verschillen. Sommige dagen doet je kind wel een dutje, andere dagen niet.
Uiteraard zijn er ook kindjes die héél vroeg zijn en met 2 jaar echt geen slaapje overdag meer nodig hebben. Of heb jij juist een kind dat tot aan de basisschool lekker nog een (lange) middag-dut doen. Eigenlijk is alles hierin heel normaal. Ieder kindje is uniek en ontwikkelt zich op eigen tempo. Daar hoort dus ook een eigen slaappatroon en slaapbehoefte bij.
Belangrijk is: kijk naar je kindje. Is je kindje doorgaans blij en actief, dan kan je er van uit gaan dat het wel goed gaat met het slapen. Alle gemiddelden die je terug kan vinden over uren slaap, zijn ook maar gemiddelden. Het is dus veel belangrijker om naar je kindje te kijken, dan naar hoe het ‘hoort’.
Online slaap cursus voor baby en dreumes
Een peuter die niet wil slapen?! Die ‘s nachts uit bed komt, vroeg wakker is of bang is in het donker? We weten hoe het voelt, mama. Ook wij hebben slapeloze nachten meegemaakt.
How About Mom en slaapcoach Simone Meijer ontwikkelden deze online slaapcoach cursus, speciaal voor peuters van 2,5 tot en met 4 jaar. Zo kun je op een fijne en laagdrempelige manier zelf aan de slag met slaap thuis. Met deze online slaapcursus kan jij in elke levensfase van jouw kindje – van 0 tot 4 jaar – zelfstandig aan de slag met slapen.
Je kunt kiezen voor de volledige slaapcursus van 0 tot 4 jaar, of de module die nu past bij de leeftijd van jouw kindje aanschaffen, zoals slaap bij baby’s van 6 maanden tot 2,5 jaar.
How About Mom: een 'onmisbare app voor moeders' 📲