De zomertijd gaat in

Tips om je baby of kind te laten slapen

Op 31 maart 2024 gaat de klok ‘s nachts om 2.00 uur een uur vooruit. Dat gaat de zomertijd in en is het ‘s avonds langer licht. Klinkt heerlijk, maar voor ouders met jonge kinderen vaak een uitdaging. Doordat de klok een uur vooruit wordt gezet, kan het namelijk goed zijn dat je zoon of dochter moet wennen aan het nieuwe ritme. Gelukkig deelt slaapcoach Simone in dit artikel adviezen waarmee je je kind zo goed mogelijk voorbereid op slapen en de zomertijd.

Simone Meijer

Simone Meijer

Simone Meijer is kinderslaapcoach en kindertherapeut in opleiding. Ze heeft een eigen praktijk, SlaapMoon, en heeft zelf 2 jonge kinderen.

De zomertijd

Op zondag 31 maart gaat dit jaar de zomertijd in. De klok gaat ‘s nachts een uur vooruit, van 02.00 uur naar 03.00 uur.

Kind vroeg wakker?

Is jouw kind ook een vroege vogel en standaard voor 6.00 wakker?

Voor ouders wiens kind een vroege vogel is, komt die zomertijd heel goed uit. Hun zoon of dochter staat dan – met een beetje geluk – pas om 06.00 uur naast bed in plaats van 05.00 uur.

Kinderen die ‘s avonds lastiger in slaap vallen, zullen daarentegen wat meer moeite hebben met de zomertijd. De bedtijd wordt gevoelsmatig namelijk een uur naar voren geschoven.

Aanpassing in bioritme

Het ingaan van de zomertijd verandert dan ook het bioritme van kinderen en kan ervoor zorgen dat de kloktijd niet meer aansluit op hun bioritme. Sommige kinderen hebben meer last van die verschuiving, dan andere kinderen.

Voorbereiden op de zomertijd

Om je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de zomertijd, heb ik eerst wat algemene tips voor je om op te letten.

Allereerst is het goed om ervoor te zorgen dat de kamer van je zoon of dochter goed donker is. Door het verschuiven van de klok, is het namelijk langer licht waardoor het kan zijn dat je kindje slechter in slaap valt.

Hoe komt dan? Licht bemoeilijkt de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) en dus is het raadzaam om de kamer van je kind – ook de dagen voordat de zomertijd ingaat – donker te maken. Plak de ramen bijvoorbeeld af of gooi een extra laken over de roede van het gordijn heen.

Met deze tips van slaapcoach Simone bereid je je kind goed voor op de zomertijd

Naast het goed donker maken van de kamer, is het ook goed om overdag – en het liefste ‘s ochtends – met je kinderen naar buiten te gaan. Bewegen is daarbij essentieel. Zowel frisse lucht als beweging bevorderen namelijk de slaap en zijn dus altijd goed, maar met het ingaan van de zomertijd al helemaal.

Als laatste geldt ook dat het altijd goed is om een vast bedritueel te creëren en je daaraan te houden. Zo’n ritueel zorgt er namelijk voor dat je kindje (onbewust) weet dat hij of zij bijna naar bed gaat. Het maakt niet uit wat voor een ritueel je aanhoudt, zolang je maar altijd hetzelfde doet en het liefste ook nog in dezelfde volgorde.

Wil je jouw kind helpen met aanpassen naar zomertijd?

Naast het algemene advies, kun je op twee manieren helpen om je kind voor te bereiden op de zomertijd. Uiteraard verschilt het per gezin en per kindje wat het beste helpt en dus moet je je vooral niet in allerlei bochten wringen om een van de methodes nauwkeurig uit te voeren.

1. Vervroeg de bedtijd vanaf het midden van de week

De eerste methode kun je inzetten vanaf aankomende woensdag. Bij deze methode verschuif je het ritme van jouw kind en gezin iedere dag met een kwartier.

Gaat je kindje normaal om 18.00 uur naar bed? Zorg er dan voor dat hij of zij woensdag om 17.45 uur naar bed gaat, donderdag om 17.30 uur enzovoort. Probeer die verschuiving van een kwartier bij alles in te zetten; van opstaan tot ontbijt tot dutjes overdag. Het kan natuurlijk zijn dat dat niet altijd gaat, als je kindje bijvoorbeeld naar de basisschool gaat, maar probeer het in ieder geval zo veel mogelijk in te zetten. Uiteraard gaat het niet strikt om een kwartier, als het tien minuutjes is, is dat ook oké.

2. Vervroeg bedtijd 2 dagen van tevoren

In principe kun je bovenstaande methode ook vanaf vrijdag inzetten, maar dan gaat het om een verschuiving van een halfuur. Ook hierbij geldt dat het goed is om alles wat je op die dag standaard doet, te verschuiven met een halfuur. Dit is natuurlijk een iets grotere stap dan wanneer je vanaf woensdag begint, maar niet minder effectief. Het is aan jou om te kijken wat je prettig vindt.

3. Doe niets en kijk wat er gebeurt

Je kunt er ook voor kiezen om niets te doen en gewoon te zien wat er gebeurt bij jullie thuis. 

Kijk wat voor jou en je kind het beste werkt en probeer je er zo goed mogelijk aan te houden. Mocht je merken dat je kindje zich niet prettig voelt bij de eerste of tweede methode of heel moe is, laat het dan los. Over het algemeen geldt dat kinderen een paar dagen last kunnen hebben van de nieuwe tijd, maar daarna gewend zijn.

Misschien duurt het even voordat je baby in een nieuw ritme komt. Het helpt om vast te houden aan de vertrouwde ochtendroutine die jullie hebben. Ook kun je de kamer van je kind zo veel mogelijk te verlichten in de ochtend, zodat je baby de indruk krijgt dat de zon opkomt. Ga zodra het buiten licht wordt met je baby of kind naar buiten. Ook buitenlucht en zonlicht helpen goed om het bioritme makkelijker aan te passen aan de afwisseling tussen dag en nacht.

How About Mom: een 'onmisbare app voor moeders' 📲