jij zwanger zij niet
17/05/2022

Hoe vertel je een vriendin met een onvervulde kinderwens dat jij wel zwanger bent?

Het nieuws delen dat je zwanger bent is meestal een bijzonder en gelukkig moment. Maar het wordt ingewikkelder als je een vriendin, collega of familielid hebt waarvan je weet dat ze een onvervulde kinderwens heeft. Ze heeft misschien vaker met je besproken hoe pijnlijk alle zwangerschapsaankondigingen zijn en nu ben jij er ook eentje daarvan. We delen een aantal manieren waarop je jouw nieuws tactvol met haar kan delen en tegelijkertijd ruimte kan geven aan de pijn of het verdriet die dit haar kan doen.

Het kan zo zijn dat het nieuws delen nog pijnlijker is omdat jullie samen bezig zijn geweest met zwanger proberen te raken. Jullie kunnen elkaars TTC-partners zijn geweest en nu is dat voorbij.

Hou je zwangerschap niet geheim

Misschien lijkt het in eerste instantie gemakkelijk en minder pijnlijk om je vriendin nog niet over je zwangerschap te vertellen. Wanneer je dit wel met anderen deelt loop je een risico dat ze het ook via een ander hoort en dat is vele malen pijnlijker. Zorg dat ze het nieuws via jou hoort, niet via via.

Beperk de details en laat het advies achterwege

Horen over de zwangerschap van iemand die dichtbij je staat kan heel pijnlijk zijn als je zelf worstelt met een onvervulde kinderwens. Horen dat iemand ‘binnen een maand’ zwanger raakte of ‘het helemaal niet aan het proberen was’, is nog erger. Mocht dit bij jou het geval zijn, laat deze details dan achterwege.

Tenzij ze er expliciet naar vraagt, probeer dan ook het advies achterwege te laten. Vooral als jij niet te maken hebben gehad met een kinderwens die lang op zich heeft laten wachten. Ze doet waarschijnlijk al alles wat ze kan, dus probeer nu niet ineens de expert uit te hangen. Hoe goed en lief je adviezen ook bedoelt zijn.

Geef haar wat tijd en ruimte

Iedere vrouw is anders en zal anders op jouw nieuws reageren. Probeer haar de tijd en ruimte te geven om alle gevoelens die ze kan hebben er te laten zijn. Onthoud dat eventueel verdriet, pijn of afgunst niet over jou gaat. Afhankelijk van de omstandigheden kun je ervoor kiezen om het nieuws via een e-mail te vertellen, zodat ze de tijd heeft om het nieuws op haar eigen tijd en moment te verwerken voordat ze reageert. Als je het haar persoonlijk vertelt, kan ze het gevoel hebben dat ze zich groot moet houden of niet kan reageren zoals ze dat zou willen doen. Als je ervoor kiest om het persoonlijk te vertellen, doe dit dan op een voor haar fijne plek. Kies niet het etentje met jullie vriendinnen groep uit of midden op een werkdag. Je kunt aangeven dat je weet dat het moeilijk voor haar kan zijn om dit te horen en dat je al haar emoties begrijpt en respecteert. Zij kan zich schuldig voelen dat ze negatieve gevoelen heeft en met deze woorden stel je haar gerust dat het oké is dat ze zich van streek te voelt én tegelijkertijd blij voor je kan zijn.

Blijft met elkaar in contact

Wanneer je te maken hebt met onvruchtbaarheid kun je het gevoel hebben dat je vrienden je één voor één achterlaten. Wij weten dat een zwangerschap en het nieuwe moederschap overweldigend kunnen zijn en veel van je tijd en aandacht kunnen vragen. Maar raak elkaar niet uit het oog. Als je bang bent alleen maar te praten over je zwangerschap, graaf dan eens in je geheugen en bedenk waar jullie het over hadden voor die tijd. Bespreek ook open met haar wat ze fijn vindt om wel mee te krijgen en wat niet. Misschien ga jij ervan uit dat ze niks wilt horen over je ochtendmisselijkheid, afspraken bij de verloskundige of eerste schopjes. Maar misschien wil ze daar van jou juist wel meer over weten. Als je niet weet wat je wel of niet met haar kunt bespreken, vraag het dan gewoon. Vul het niet voor haar in.

Meer lezen?
Gina zit al vier jaar lang in een fertiliteitstraject: ‘We blijven goede hoop houden’
Blog: wat ik graag had willen weten voordat het ‘proberen’ begon
Omgaan met een fertiliteitstraject: vier tips voor wensmoeders

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen