Lachgas

Omgaan met pijn tijdens de bevalling

Lachgas is beschikbaar in het ziekenhuis en in het geboortecentrum. Lachgas zorgt ervoor dat je een beetje suf wordt. Hierdoor ontspan je en ervaar je minder pijn. Lachgas werkt snel: al na 1 minuut voel je het. Het effect duurt ook maar kort: het is snel weer uit je lichaam.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Waar en wanneer kan ik lachgas krijgen?

Deze vorm van pijnstilling is alleen in het ziekenhuis beschikbaar. Niet in elk ziekenhuis is er deze pijnstiller. Vraag daarom aan je arts of verloskundige wat er mogelijk is bij jou in de buurt.

Je kunt deze pijnstiller krijgen als je ontsluiting hebt, maar nog niet aan het persen bent. Het is vooral geschikt als je niet meer dan 2 tot 4 uur iets tegen de pijn nodig hebt. Daarna gaat Remifentanil minder goed werken.

Hoe werkt lachgas?

Voordat je remifentanil krijgt, wordt de hartslag van je baby gecontroleerd. Dit heet een CTG. Als die CTG goed is, kun je de pijnstiller krijgen.

Je krijgt een prik in je hand of onderarm om het infuus te plaatsen. Het infuus zit aan een pompje. Aan het pompje zit een knop dat dicht bij je hand zit. Als je op de knop drukt, komt de pijnstiller in je lichaam. Met een pompje remifentanil regel je de pijnstilling dus zelf. Wees gerust: het pompje heeft een maximum. Je kunt jezelf niet te veel geven. En niet vaker dan 1 keer in de 3 minuten.

Als je remifentanil krijgt, is het nodig om jouw bloeddruk, het zuurstof in je bloed en de hartslag van je baby te monitoren. De verpleegkundige, verloskundige of arts controleert ook je ademhaling.

Persen: geen remifentanil meer

Als je bevalling vordert en je mag gaan persen, krijg je de pijnstiller remifentanil niet meer. Anders kan je baby tijdelijk moeite hebben met ademhalen net na de geboorte.

morfine pompje Remifentanil bevalling

Wat zijn voordelen van remifentanil?

Dit zijn een aantal overwegingen als je remifentanil overweegt:

 • Remifentanil helpt goed bij pijn tijdens de bevalling.
 • Deze pijnstilling werkt snel, kort en krachtig.
 • Je bepaalt zelf wanneer je het wilt door op een knop te drukken.

 

Wat zijn nadelen en bijwerkingen van remifentanil?

Er zijn ook een aantal mogelijke nadelen en bijwerkingen van de morfinepomp tijdens de bevalling. Het is belangrijk dat je de voor- en nadelen op een rij zet voor jezelf.

 • Remifentanil is alleen beschikbaar in het ziekenhuis of het geboortecentrum. Je gaat dan dus poliklinisch bevallen. Je eigen verloskundige mag er wel bij zijn, als je dat wilt.
 • Er zijn medische apparaten nodig om jouw gezondheid en die van de baby in de gaten te houden: infuus, zuurstofmeting, bloeddrukmeting, hartslagmeter voor je baby (CTG).
 • Je kunt suf worden van een morfinepompje.
 • Je kunt niet of minder goed rondlopen, omdat je aan het infuus zit.
 • Je kunt niet in bad of onder de douche.
 • Het werkt minder goed nadat je het 2 tot 4 uur hebt gebruikt.
 • Je hebt een kleine kans op misselijkheid.
 • Je ademhaling kan tijdelijk langzamer worden. Dan helpt de verloskundige of verpleegkundige je door je aan te moedigen te blijven doorademen. In een zeer zeldzaam geval kan de ademhaling even stoppen. Dit komt bijna nooit voor. Als het gebeurt, wordt de remifentanil gestopt. Je eigen ademhaling komt dan snel weer terug.

Lachgas is geschikt voor vrijwel iedereen. Alleen als je te weinig vitamine B12 hebt, bijvoorbeeld als je weinig of geen melkproducten en eieren eet, of als je kort geleden een operatie aan je oor of oog hebt gehad, wordt het afgeraden om deze vorm van pijnstilling te kiezen.

 

Ervaringen met remifentanil

Wil je een thuisbevalling of in het ziekenhuis bevallen? Ga je wel of niet voor een pijnbehandeling? En welke soort past dan het beste bij jouw situatie? Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en je te verdiepen in de mogelijkheden voor pijnstilling. Het helpt daarom om vooraf te lezen wat een morfinepomp is en hoe het werkt.

Remifentanil of een morfinepomp is een veel gevraagde vorm van pijnstilling. Lees hier ervaringen van andere vrouwen:

'Wat een verademing, die remifentanil'

Eve Tomaszewski over haar bevalling: ‘Een uurtje nadat we in het ziekenhuis waren gearriveerd bleek ik voldoende ontsluiting te hebben en kreeg ik een pompje. Wat een verademing! Er viel direct een soort rust over me heen, de pijn viel als een last van mijn schouders. Ik had ineens weer oog voor de wereld om me heen.’

'Een beetje stoned kom ik nu de weeën door'

Tessa over haar ervaring met remifentanil (morfine): ‘Hier ging ik echt goed op. Een beetje stoned kon ik nu momentjes ontspannen tussen de weeën door. De ontspanning werkte ook bevorderlijk voor de ontsluiting, want ik ging binnen een uur van 5 centimeter naar 10 centimeter ontsluiting. Tijd om te persen!’

'De remifentanil haalt de scherpe randjes van de weeën'

Aimee over haar bevalling: ‘Inmiddels is het kwart over twee en wordt er een sterkere pijnstiller, remifentanil, aangesloten. Mijn hoofd gaat door deze morfine weg van de pijn, maar ik voel de weeën nog wel. Omdat ik niet goed kon nadenken door de pijn, haalde de remifentanil wel het scherpe randjes van de weeën af.’

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲