16/08/2020

Blog: het fertiliteitsmoeras

Ik klik van Instagram-post naar Instagram-post. Ik zak steeds verder weg in een soort moeras, vol tips en adviezen over wat je wel of juist niet moet doen om vruchtbaar te zijn als vrouw. Het fertiliteitsmoeras, kom je daar ooit nog uit?

Als je begint met een zoektocht naar vruchtbaarheid (fertiliteit) kun je uren doorgaan. Je komt steeds gekkere adviezen, producten en diensten tegen. Wat dacht je van een kinderwensmassage? Een therapeut die jouw baarmoeder als ‘creatief centrum’ beschouwt, en door massage ‘kracht en vertrouwen’ wil geven. Een coach die huidolie met essentiële oliën, een zakje handgemaakte kruidenthee en een live hypnofertilitysessie aanbiedt, die “alle drie de vruchtbaarheid bevorderen”. Tsja…

Yoga en fertiliteit

Fertiliteitsyoga kende ik al. Die keer keek ik niet goed op het rooster van de yogaschool en wandelde ik op vrijdag de les fertiliteitsyoga binnen. Een fijne mellow yogales met veel liggende houdingen, terwijl de docente vertelde welke houdingen een positieve invloed kunnen hebben op bepaalde stoffen in ons lichaam en de vruchtbaarheid. Ik voelde me zeker zen na de les. Maar meer vruchtbaar? I don’t know.

Fertiliteits industrie

Er is een hele industrie ontstaan rondom (on)vruchtbaarheid. Daarmee doel ik niet op medische trajecten waarmee je zwanger kunt raken, zoals IUI en IVF. Dat zijn bewezen effectieve behandelingen, ontwikkeld door experts op het gebied van gynaecologie, de wetenschap en fertiliteit.

Met de fertiliteitsindustrie bedoel ik de honderden, duizenden coaches, therapeuten en bedrijven die vrouwen helpen of zelfs garanderen om zwanger te worden met hun methode. Met schaamteloze claims als ‘succesvol zwanger worden’ of ‘binnen 60 dagen zwanger’, of met dubieuze producten zoals een EMD-bloedtest, die niets zegt over je kans om zwanger te worden of vruchtbaarheid als vrouw.

Wellicht zijn er vrouwen die kracht, vertrouwen of steun halen uit het aanbod van die vruchtbaarheidscoaches en therapeuten. Maar ik word er vooral moedeloos van, alle thee die ik moet drinken, essentiële oliën die ik kan smeren en yoga-poses die ik aan moet nemen om mijn vruchtbaarheid te vergroten.

Wat helpt jou te ontspannen?

Hoewel zwanger raken een puur lichamelijk proces is, geloof ik dat het mentale aspect zeker een belangrijke rol kan spelen. Dat stress, spanning en veel zorgen een negatief effect kúnnen hebben op een (onvervulde) kinderwens. En dus geloof ik absoluut dat een manier zoeken om die stress of spanning te verminderen, positief is. Die ontspanning kun je vinden in een kruidenthee, massage, dieet of speciale yoga. Iedere vrouw heeft andere voorkeuren en andere manieren om te ontspannen. Er bestaat niet één heilige graal.

Maar claimen dat je een vrouw “binnen 60 dagen zwanger” kunt krijgen zoals ik bij een aanbieder las, is natuurlijk niet oké. Die belofte is niet waar te maken en brengt een vrouw met kinderwens nog verder van huis. En dat terwijl deze groep vrouwen al meer kwetsbaar en makkelijk beïnvloedbaar is.

How About Mom app

De How About Mom app is niet alleen voor moms: ook als je een kinderwens hebt, vind je in de app veel informatie. Wat we belangrijk vinden bij team How About Mom is om jou goede, betrouwbare informatie geven die op medische kennis en wetenschap gebaseerd is. We werken samen met een fertiliteitsarts en gynaecoloog om bewezen, betrouwbare informatie te geven als je graag zwanger wil worden.

Wat gebeurt er in je hoofd en je lichaam als je besluit dat je een kindje wil verwelkomen? Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent? En hoe ga je om met eventuele spanning die bij deze fase kan horen? We ondersteunen je met praktische tips en informatie over jouw lichaam en gezondheid. En met herkenbare, eerlijke verhalen van andere vrouwen met een kinderwens. Zodat je zeker niet in dat schimmige fertiliteitsmoeras terechtkomt.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen