borsten na zwangerschap
06/05/2022

“Natuurlijk ben ik trots, ze voeden mijn dochter!”: vrouwen over hun borsten na hun zwangerschap

Van ‘theezakjes’ tot ‘ik ben ze zo dankbaar’: wat vind jij van je borsten na je zwangerschap? Deze vrouwen vertellen over hun borsten na een zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

Ze groeien, krijgen een andere kleur, produceren melk, veranderen van vorm en stevigheid: we hebben het natuurlijk over je borsten. Onder invloed van een zwangerschap, kraamperiode, het geven van borstvoeding en hormonen vinden er veel veranderingen plaats in dit lichaamsdeel. De ene vrouw is happy met die veranderingen, de ander wat minder. We vroegen aan jullie: wat vind jij van je borsten na je zwangerschap?

Borsten na zwangerschap: van B naar C cup (en terug)

“Sinds mijn zwangerschap heb ik één B cup en één C cup. Ik heb me daar best lang voor geschaamd, maar inmiddels begin ik langzaam aan te wennen. Ik heb me erbij neergelegd dat dit nu mijn lijf is.”

“Ik ben vooral trots op mijn borsten. In het begin had ik veel moeite met starten met borstvoeding geven en heb ik wel 100 keer de handdoek in de ring willen gooien, maar ik heb toch doorgezet. Nu geef ik alweer tien maanden borstvoeding. Ze zullen er straks vast een stuk minder stevig bij hangen, maar dat maakt me niet uit.”

Van theezakjes naar volume

“Nadat ik stopte met borstvoeding geven, had ik ineens twee lege theezakjes. Ik zag het vreselijk somber in, maar na een paar maanden werden ze ineens weer steviger en kwam het volume terug. Wonderbaarlijk! Ik heb niets om over te klagen dus”

“Voor mijn zwangerschap gaf ik mijn borsten een acht. Tijdens mijn zwangerschap een 9 en toen ik borstvoeding gaf een 10. Sinds ik daarmee ben gestopt is het cijfer drastisch teruggezakt naar een 6. Mijn tepels zijn klein en een beetje verfrommeld geworden en ze zijn veel meer gaan hangen.”

“Mensen zeggen vaak dat een zwangerschap en borstvoeding geven je borsten ‘verpesten’. Ik weet niet of ik nu de rare ben, maar ik vind mijn borsten eigenlijk mooier geworden sinds ik moeder ben.”

Zoveel meer gaan waarderen

“Mijn borsten geef ik een negen. Ik was altijd al tevreden met mijn borsten, maar dat voel ik helemaal nu ik heb gezien dat ze mijn kind 15 maanden hebben kunnen voeden.”

“Ik heb mijn borsten nooit echt mooi gevonden, maar ben ze door de borstvoeding wel veel meer gaan waarderen.”

Maak nog wat foto’s

“Ik geef al mijn vriendinnen die nog geen kinderen hebben als tip: maak nog een paar mooie foto’s van je borsten vóór de zwangerschap. Ik heb spijt dat ik dat niet heb gedaan. Wat waren ze stevig en parmantig back in the day…”

“Ik ben nu ruim een half jaar gestopt met borstvoeding. De vorm is wel wat veranderd, ze zijn wat slapper geworden maar dezelfde cupmaat. En mijn eigen tepelhof is weer terug, gelukkig.”

“Mij werd verteld dat de manier waarop je lichaam veranderd door een zwangerschap genetisch bepaald is. Nou, dat valt tegen. Ik ben de enige met enorme striae op mijn borsten en mijn tepelhoven zijn enorm geworden. Ik had ook verwacht dat mijn borsten weer normaal zouden worden als ik zou stoppen met borstvoeding geven, maar dat is niet zo. Achteraf had ik beter voorbereid willen zijn hierop, dan was het makkelijker om te accepteren hoe ik er nu uit zie.”

“Ik heb geen idee hoe ze eruitzien als het borstvoedingsavontuur stopt, maar voor nu krijgen ze gewoon een dikke 8. Twee punten aftrek want ze mogen soms wat minder gevoelig zijn voor ‘verkeerd’ aanhappen en onrust zoals verkeerd in bed liggen, want dan schieten er meteen kloven en knobbels in. Maar hallo, ze laten mijn dochter groeien dus ik ben trots.”

Borsten als theezakjes of fier vooruit: wees lief (en trots)

Of ze je nu eerder doen denken aan theezakjes of er nog even fier bij staan, we hopen dat jij met een milde, lieve blik naar je borsten en je lichaam kunt kijken. Soms gaat dat lastig, dat weten wij ook.

Maar bedenk dan maar dat jouw lijf met die ‘theezakjes’ een geweldige prestatie levert. Het groeien en baren van een kindje. Jouw kind. Daar mag je ongelofelijk trots op zijn.

Meer lezen?
Boobtalk: Anneke
“Ze wás mijn beste vriendin, maar nu…”: vrouwen over hun vagina na de bevalling

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen