Angela laat vanwege gezondheidsklachten haar borstimplantaten verwijderen: 'Ik doe 't voor m'n kinderen'
13/02/2022

Angela laat vanwege gezondheidsklachten haar borstimplantaten verwijderen: ‘Ik doe ‘t voor m’n kinderen’

Veertien jaar lang hebben de borstimplantaten van Angela (’85), moeder van Ezra (4 jaar) en Mozi (0 jaar), haar een fijn zelfbeeld gegeven. Toch heeft ze onlangs – vanwege gezondheidsklachten – besloten haar implantaten te laten verwijderen. Een keuze die ze maakt voor haar kinderen maar ook gepaard gaat met angst voor de onzekere gevoelens over haar lichaam.

Aan How About Mom doet ze haar verhaal.

Borstimplantaten verwijderen

Veertien jaar geleden besluit Angela borstimplantaten te nemen. ‘Ik durfde destijds niet in de spiegel te kijken, omdat ik niet blij was met m’n lichaam’, vertelt ze. ‘De borstimplantaten hebben ervoor gezorgd dat ik me eindelijk vrouw voelde. Dat ik blij kon zijn met mijn lichaam en dat ik met een zelfverzekerd gevoel over straat durfde te lopen.’

Mentaal gezien hebben haar borstimplantaten Angela dan ook veel gebracht, laat ze weten. ‘Maar dat betekent niet dat ik er helemaal geen last van heb. Integendeel. Ik heb sinds een jaar of twee last van hartkloppingen, een onrustig gevoel, kortademigheid en steken in m’n borst. Lange tijd heb ik dat niet gekoppeld aan mijn implantaten, totdat vorig jaar steeds meer in het nieuws kwam hoe slecht borstimplantaten voor je gezondheid zijn.’

Definitieve keuze

Als Angela steeds meer negatieve verhalen hoort over borstimplantaten, besluit ze in gesprek te gaan met een arts die er veel kennis over heeft. ‘Zij overtuigde me eigenlijk gelijk dat borstimplantaten eigenlijk echt troep zijn’, aldus Angela. ‘Toch heb ik na dat gesprek niet gelijk een definitieve keuze gemaakt. De keuze om ze te laten verwijderen voelt namelijk echt als een tweestrijd.’

Volgens Angela kent de keuze om haar borstimplantaten te laten verwijderen namelijk twee angsten. ‘Het is de angst voor mijn gezondheid, maar ook de angst over mijn onzekerheid’, vertelt ze. ‘Het gevoel dat er iets in je lichaam zit wat niet goed is, is heel naar. Maar aan de andere kant zorgen de implantaten er wel voor dat ik lekker in m’n vel zit, me zeker voel over m’n lichaam en in de spiegel durf te kijken.’

‘Ik doe het voor m’n kinderen’

Dat Angela uiteindelijk de knoop heeft doorgehakt om definitief haar borstimplantaten te laten verwijderen, heeft alles te maken met haar kinderen. ‘Dan kijk ik naar ze en dan denk ik: gezondheid is het allerbelangrijkste’, aldus Angela. ‘Ik wil een gezonde moeder zijn voor mijn kinderen, zo lang mogelijk. Maar om eerlijk te zijn weet ik niet of ik m’n implantaten had laten verwijderen, als ik geen moeder was geweest. Ik doe het echt voor m’n kinderen.’

En hoewel Angela dus achter haar keuze staat en ze gezondheid het allerbelangrijkste vindt, is ze ook bang. ‘Word ik weer dat meisje dat elke dag huilend voor de spiegel stond?’, vraagt ze zich af. ‘Kan ik me nog wel vrouw voelen zonder implantaten en durf ik überhaupt nog wel in de spiegel te kijken? Dat zijn allemaal gedachten die nu veel in m’n hoofd rondspoken. Ik hoop dan ook heel erg dat ik na de operatie de liefde kan vinden voor m’n lichaam en mezelf met trots kan aankijken in de spiegel.’

Niet in stilte lijden

Dat Angela haar verhaal deelt, en er op Instagram ook een post aan wijdde, is uiteraard niet zonder reden. ‘Ik wil aandacht vragen voor de gezondheidsklachten die vrouwen kunnen ervaren, maar ook voor de keuze waar vrouwen vervolgens dan voor staan’, aldus Angela. ‘Ik heb enorm getwijfeld en dacht dat ik de enige zou zijn die zich zorgen maakt over hoe ik zometeen naar mijn lichaam kijk. Maar dat blijkt alles behalve waar. Na mijn post op Instagram, heb ik veel berichtjes van vrouwen gekregen die met dezelfde gevoelens en twijfels rondlopen. Die herkenning en erkenning is fijn en gun ik alle andere vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten.’

Meer lezen?
Je lichaam na de bevalling is prachtig

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen