Borstvoedingsschema: wel of geen goed idee?
19/02/2022

Waarom een borstvoedingsschema geen goed idee is

Borstvoeding geven gaat voor veel moeders gepaard met twijfels. ‘Geef ik m’n kindje wel voldoende voeding?’ en ‘Hoe vaak moet ik mijn kindje voeden?’ zijn vragen die veel vrouwen hebben. En da’s allesbehalve gek: je wil immers dat je kleintje goed groeit. Een borstvoedingsschema lijkt dan de oplossing voor die twijfels, maar helaas… Zo’n schema is over het algemeen geen goed idee.

Lactatiekundige Céline Moly vertelt hoe het zit met een borstvoedingsschema.

Een borstvoedingsschema

Borstvoeding geven aan je kleintje is een kwestie van vraag en aanbod en hangt helemaal af van de behoeftes van je kindje. Jouw melkproductie wordt immers aangepast op de vraag van je baby. Een borstvoedingsschema waarin exact staat aangeven hoe vaak je je kindje moet laten drinken en hoe veel, werkt dus lang niet voor iedere baby. Dat blijkt ook wel als je kijkt naar hoe anders baby’s kunnen zijn: de ene baby heeft in de eerste weken na de geboorte behoefte aan 8 keer drinken per dag, de ander wel 10 of 12 keer.

Het is dan ook veel fijner en beter voor je kindje om te kijken naar waar hij of zij behoefte aan heeft. Maar dat betekent uiteraard niet dat daarmee je twijfels over of je kindje voldoende heeft gedronken, verdwijnen. Het is dan ook goed om je zoon of dochter goed in de gaten te houden. Als je merkt dat je kleintje zuigt op z’n handjes, onrustig slaapt en zoekgedrag vertoont, heeft je kindje waarschijnlijk trek en is het goed om hem of haar aan de borst te leggen.

Een tevreden baby

Twijfel je of je kindje wel voldoende heeft gedronken? Anders dan bij flesvoeding, is het bij borstvoeding moeilijk om precies te weten wat je baby heeft gedronken. Is het van belang? Nee, zolang de baby naar wens groeit hoef je je nergens druk om te maken.

Nieuwsgierig hoe je weet dat je kindje vol zit? Céline deelt hieronder een aantal kenmerken van een tevreden kindje, dat genoeg drinkt:

  • De baby stopt met drinken en laat zelf de tepel los;
  • De baby neemt steeds langere pauzes tussen de drinkmomenten;
  • De baby ontspant de handjes;
  • De baby laat de borst rustig los en valt in slaap;
  • De baby is ontspannen tussen de voedingen door.

Heeft mijn kindje voldoende gedronken?

Nu je weet hoe je kunt herkennen of je baby voldaan is, is het ook goed te checken of hij of zij daadwerkelijk voldoende voeding heeft binnengekregen om goed te kunnen groeien. Een van de belangrijkste tekenen is het aantal natte luiers dat je kleintje op een dag heeft. In de eerste paar dagen zullen dat er maar 1 of 2 zijn. Naarmate de productie toeneemt, gaat een baby steeds meer drinken en heeft hij of zij aan het einde van de kraamweek gemiddeld 8 plasluiers per dag. Ook de ontlasting verandert van kleur en structuur gedurende de eerste week, dat is een andere belangrijke factor die aangeeft hoe de borstvoeding of de lactatie verloopt.

Borstvoedingsschema en aantal voedingen

Hoewel het dus per kindje verschilt hoe veel behoefte ze hebben aan drinken, en hoe vaak dat is, zijn er wel gemiddeldes bekend. Zo drinken baby’s de eerste dagen na hun geboorte tussen de 8 en 12 keer per dag. Langzaamaan nemen de hoeveelheid voedingen af.

Toch zijn er geen vaste regels wat betreft borstvoeding geven en is het vooral van belang om het ritme van de baby te respecteren. Daarom is een borstvoedingsschema ook niet zo’n goed idee: het is strikt in het aantal voedingen, terwijl je baby iedere dag andere behoeftes kan hebben. Ook is de duur van een voeding niet van belang; het ene kindje drinkt nou eenmaal sneller dan het andere.

In deze online borstvoedingscursus leer je van lactatiekundige Céline meer over voedingssignalen herkennen bij je baby, een alternatief voor voedingsschema’s, en hoeveel je baby drinkt in de eerste dagen, weken en maanden na de geboorte.

Meer lezen?
Loopt je borstvoeding terug? Dit kunnen de oorzaken zijn en zó verhoog je je melkproductie
Hoe lang moet ik borstvoeding geven?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen