dagboek van een moeder
12/07/2023

Dagboek van een moeder van twee: ‘Alle verantwoordelijkheden kunnen zo overweldigend zijn’

Vanmorgen werd ik wakker met een zachte kus op mijn wang en het geluid van kleine voetjes die de slaapkamer binnen trippelden. Daar stonden ze, mijn kostbare schatten, met een glimlach van oor tot oor. Op dat moment voelde ik me de gelukkigste vrouw op aarde. De onvoorwaardelijke liefde die ik voor mijn kinderen voel, is onbeschrijfelijk. Het is zo’n zegen om getuige te zijn van hun groei, ontwikkeling en de kleine overwinningen die ze dagelijks behalen. Maar eerlijk gezegd is het niet altijd rozengeur en maneschijn.

Het moederschap brengt ook uitdagingen met zich mee die me soms tot het uiterste drijven. De slapeloze nachten, de eindeloze wasmanden vol vuile kleertjes, en het jongleren van alle verantwoordelijkheden kan overweldigend zijn. Er zijn momenten waarop ik me uitgeput voel en me afvraag of ik wel genoeg doe. Het is een constante zoektocht naar balans tussen het verzorgen van mijn kinderen, het onderhouden van mijn relatie en het behouden van een stukje van mezelf.

Ondanks de uitdagingen zou ik het moederschap voor geen goud willen ruilen. Het zijn juist die moeilijke momenten die me sterker maken. Het zijn de momenten waarop ik mezelf verras met mijn veerkracht en doorzettingsvermogen. Het is de glimlach van mijn kinderen, de warme knuffels en de ‘ik hou van jou’ die de vermoeidheid en de twijfels doen vervagen.

Ik probeer mezelf eraan te herinneren om niet te streng te zijn voor mezelf. Het is oké om soms fouten te maken of om even tijd voor mezelf te nemen. Het is belangrijk om mijn eigen behoeften niet te vergeten te midden van de constante zorg voor anderen. Ik ben een betere moeder als ik goed voor mezelf zorg en ook mijn eigen geluk nastreef.

Het moederschap heeft mijn leven verrijkt op manieren die ik nooit had kunnen voorstellen. Het heeft me geduld, liefde en een ongelooflijke capaciteit tot multitasking gegeven. Het heeft me ook laten inzien dat het oké is om niet altijd alles perfect te doen. Ik leer elke dag, groei elke dag en vind ondanks de bergen was, de lego door het hele huis en de peuter-pubertijd dagelijks momenten van geluk.

Het moederschap is een reis met vele ups en downs, maar ik ben dankbaar dat ik deze prachtige ervaring mag beleven. Ik kijk uit naar wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Liefs,
Een jonge moeder met twee kleine kinderen

Meer lezen?
Lief postpartum dagboek: ‘Een huis gevuld met goede en moeilijke momenten’
De voordelen van een dagboek bijhouden (juist in deze tropenjaren)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen