advies nieuwe ouders
07/02/2024

Advies voor nieuwe ouders

Een baby krijgen en voor het eerst samen ouders worden is bijzonder en spannend, maar kan ook overweldigend zijn. Je zult merken dat het ook een vrijbrief is voor adviezen, die soms gewenst en soms het tegenovergestelde daarvan zijn. We vroegen jullie – als mama’s die het al eens hebben meegemaakt – om één advies te geven aan nieuwe ouders.

Accepteer alle hulp die je kunt krijgen

Wees niet te trots om maaltijden, huishoudelijke klussen of andere vorm van ondersteuning die mensen om je heen willen bieden an te nemen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Probeer om niet alle adviezen aan te nemen

Zodra je zwanger bent, maar helemaal als er straks een kleintje is, gaan de adviezen je om de oren vliegen. Het is nooit erg om ontvankelijk te zijn voor tips, maar voel je nooit onder druk gezet om alles wat je hoort daadwerkelijk toe te passen. Je mag leren vertrouwen op jouw moedergevoel en zelf keuzes maken die goed voelen voor jou en je kleintje.

Stel je vragen

Wees nooit bang om domme vragen te stellen aan je verloskundige, kinderarts of andere zorgverleners. Daar zijn zij voor. Ze willen je alleen maar verder helpen, dus schaam je asjeblieft niet als je vragen hebt over jouw gezondheid of herstel of over jouw baby.

Raak elkaar niet uit het oog

Het is tijdens je zwangerschap heel lastig om je dit voor te stellen, maar er gaat een tijd komen dat jullie écht je best moeten doen om elkaar niet uit het oog te verliezen. Probeer om iedere dag even bij elkaar in te checken en vergeet niet dat jullie dit samen doen. Ook al lijkt het niet altijd zo en zijn er regelmatig ruzies of irritaties: jullie zijn nog steeds de mensen die jullie waren voordat er een baby kwam. Ze zijn alleen (heel) moe.

Rust nemen is productief

Voel je niet verplicht om tijdens ieder dutje iets nuttigs in het huis te doen. Rust nemen is ook productief. Jij bent een beter functionerende versie van jezelf als je voldoende rust neemt. Je mag (of eigenlijk moet) ook tijd nemen om voor jezelf te zorgen.

Hou je verwachtingen laag

Als ik iets heb geleerd als moeder, dan is het dat je je nergens op in moet stellen. Als je er vanuit gaat dat je een relaxte lunch zult hebben met je vriendinnen en de baby erbij, dan wordt het SOWIESO een shit-show. Reken je erop dat je kind gaat slapen zodat jij even kunt bellen of die was kunt wegwerken? Nope.. Kortom: probeer je verwachtingen laag te houden en geniet van iedere grote of kleine overwinning.

Alles is een fase

Mijn ultieme lifeline: alles is een fase. Die gedachte hielp me toen ik in mijn zwangerschap niet kon slapen tijdens mijn zwangerschap door brandend maagzuur, tijdens de bevalling en de weken vol krampjes met een newborn.

Vraag hulp bij borstvoeding

Wil jij graag borstvoeding gaan geven? Schroom dan niet om een lactatiekundige in te schakelen. Hoe beter jij bent voorbereid (volg vooral een cursus!), hoe groter de kans is dat je een goede start maakt. Ben je begonnen en loop je tegen problemen aan? Vraag dan ook zo snel mogelijk om hulp, want veel problemen zijn echt te voorkomen.

Vertrouw op jezelf

Je doet dit voor het eerst, dus alles mag spannend, eng en nieuw voelen. Maar je mag ook op jezelf gaan leren vertrouwen. Dit is jouw baby, jij bent zijn of haar moeder. Ook al twijfel je soms, jij weet diep in je hart altijd wat het beste is voor jouw kindje. Dus vertrouw op jezelf. Jij kunt dit.

Je doet je best

Wees lief voor jezelf, ook op momenten dat het ouderschap zwaar of je aan jezelf twijfelt. Je doet je best en dat is meer dan genoeg.

Meer lezen?
Wat is het beste advies dat jij als moeder kreeg?
Van moeder tot mama: 3 x met liefde gegeven adviezen van bekende moeders

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen