Waar let je op bij het klaarmaken van een flesje? Hoe verwarm je het water, en mag dit water gewoon uit de kraan komen? In dit artikel vertelt lactatiekundige Céline je alles over flesvoeding opwarmen. Plus: een handig opwarmschema voor de magnetron.
Wil je een flesje kunstvoeding maken voor je baby? Belangrijk bij flesvoeding is dat je eerst begint met goed je handen wassen, zegt Céline. Zo verklein je de kans op bacteriën die bij je baby terecht kunnen komen.
Flesvoeding opwarmen
Er zijn verschillende manieren om flesvoeding klaar te maken en op te warmen. Opwarmen van een flesje kan via de magnetron, met een flessenverwarmer of au bain-marie.
Au bain marie betekent een fles in een pannetje met water rustig warm laten worden. Je kunt ook een speciale flessenverwarmer gebruiken. Flessenwarmers verwarmen een flesje kunstvoeding geleidelijk. De temperatuur van een fles is idealiter tussen de 30 en 35 °C.
De meeste ouders gebruiken de magnetron om een flesje op te warmen. Het voordeel is dat een fles snel klaar is. Een nadeel is dat een fles ook te heet kan worden of niet gelijkmatig warm is. Let dus altijd goed op.
En warm water uit de waterkoker? ‘Gebruik water uit een fluitketel of waterkoker liever niet’, zegt Céline. ‘Een fluitketel of waterkoker hebben meestal kalkaanslag waardoor de spenen verstopt kunnen raken. Als je kunt kiezen, gebruik dan magnetron of au bain marie om flesvoeding op te warmen.’
Flesvoeding in de magnetron
Wil je kunstvoeding opwarmen in de magnetron? Houd dan de volgende richtlijn aan: 15 seconden per 50 milliliter. Zet de magnetron het liefst op 600 watt.
Laat de melk opwarmen, daarna even zwenken of draaien om de warmte te verdelen en dan weer 15 seconden opwarmen. Daarna weer zwenken/draaien en tenslotte de temperatuur controleren.
Je kunt dit handige opwarmschema voor de magnetron aanhouden:
- Fles van 50ml: 15 seconden
- Fles van 100ml: 30 seconden
- Fles van 150ml: 45 seconden
- Fles van 200ml: 60 seconden
Let op dat je de magnetron niet te warm zet. Het flesje moet een beetje lauw zijn en aangenaam voor de baby. Een flesje kunstvoeding is geen kop hete thee of koffie: het moet prettig zijn voor je baby om te kunnen drinken. Lauwwarm is prima.
Niet schudden met de fles
Nog een tip van Céline: roer de poedermelk en het water door met een lepeltje. Als je schud, creëer je luchtbellen die in de buik van de baby terecht kunnen komen. Dat kan krampjes veroorzaken. Liever roer je door met een lepel. Of zwenk of draai voorzichtig met het flesje.’
Controleer bij flesvoeding opwarmen tenslotte altijd de temperatuur van het flesje voordat je het aan je baby geeft.
Kan ik warm kraanwater gebruiken voor flesvoeding?
‘De leidingen in Nederland zijn van prima kwaliteit. Dus kun je over het algemeen kunstvoeding prima aanmaken met water uit de kraan’, zegt lactatiekundige Céline. Gebruik wel altijd koud water en geen warm water. Door verbrandingsprocessen die plaatsvinden wanneer je warm water uit de kraan haalt, kunnen metalen vrijkomen. Gebruik koud water en warm vervolgens de fles op in de magnetron, flessenwarmer of au bain marie.
Woon je in een huis met loden waterleidingen? Dan wordt aangeraden om mineraalwater uit een fles, zonder koolzuur, te gebruiken. Dat water kun je geopend maximaal 24 uur bewaren. Is het pak of de fles al langer dan 24 uur open? Kook het dan tenminste één minuut voordat je het gebruikt voor een voeding.
Kan ik mineraalwater gebruiken voor flesvoeding?
Mineraalwater is niet altijd geschikt voor jonge baby’s. Waarom? Omdat in sommige flessen mineraalwater te veel natrium, fluor of nitraat zit, wat niet goed is voor de baby. Kijk goed op de verpakking van de flessen mineraalwater of ze geschikt zijn voor het aanmaken van kunstvoeding. Je ziet dan staan: ‘geschikt voor de bereiding van babyvoeding’.
Kunstvoeding bewaren
Hoe lang kun je kunstvoeding bewaren? In dit artikel vertelt lactatiekundige Céline je daar meer over: ‘In principe geldt de regel dat je klaargemaakte kunstvoeding maximaal acht uur in de koelkast mag bewaren (max. 4°C) en maximaal een uur zonder koeling.’
Houd opgewarmde moedermelk niet warm in een flessenwarmer. Dit kan bacteriegroei en voedselvergiftiging veroorzaken. Heb je flesvoeding over? Gooi restjes kunstvoeding dan weg.
Meer lezen?
Geef je borstvoeding? Houd hier rekening mee bij moedermelk opwarmen
Reflux bij baby’s: wat is normaal?