reflux baby refluxziekte
08/09/2023

Reflux bij baby’s: het verschil tussen spugen, reflux en refluxziekte

Reflux is het terugstromen van voeding uit de maag naar de slokdarm en soms naar de mond. Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor. Ze hebben er weinig last van en het gaat vanzelf over. Soms heeft een baby wel veel last van reflux. Dat noemen we refluxziekte.

De maag van je baby is nog maar klein: een pasgeboren baby heeft een maagje ter grootte van een walnoot. Komt er te veel voeding in, dan is spugen de enige manier om het te veel aan voeding kwijt te raken. 

Reflux hoort er dus een beetje bij in de eerste maanden. Reflux is heel gewoon: bij ongeveer de helft van de baby’s jonger dan drie maanden gebeurt het dagelijks. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby’s soms nog niet helemaal ontwikkeld is. Als je baby dan na het eten een boertje laat, komt er wat voeding mee. Dat noem je dus reflux: de voeding loopt terug naar de slokdarm en soms tot in de mond.

Verschil tussen reflux, verborgen reflux en refluxziekte

Er zijn drie vormen van reflux. Wat is het verschil tussen reflux, verborgen reflux en wanneer spreken we van refluxziekte?

Gewone reflux

Bij gewone reflux spugen baby’s regelmatig. Het is vervelend om te zien, maar voor jou als moeder goed om te weten dat je baby er meestal geen last van heeft. Ook hoeft de voeding die terugstroomt niet zuur te zijn. In de loop van het eerste jaar ontwikkelt de sluitspier zich verder. Daardoor verdwijnt de reflux meestal vanzelf als je baby twaalf tot veertien maanden oud is. Behandeling van deze vorm van reflux is niet nodig.

Verborgen reflux

Bij verborgen reflux komt maaginhoud ook omhoog maar spuugt je baby het niet uit. De inhoud van de maag komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Je ziet je baby bijvoorbeeld hun voeding ‘herkauwen’ en terugslikken na een voeding. Als je baby er geen last van heeft, is behandeling niet nodig.

Refluxziekte

Als je baby veel last heeft van reflux, dan spreken professionals van refluxziekte. Refluxziekte is een vorm van reflux waar een baby wel veel last van heeft. Bijvoorbeeld omdat de voeding die omhoog komt zuur is. Het zuur irriteert de slokdarm. Hierdoor kan op den duur een slokdarmontsteking ontstaan.

Denk je dat je baby refluxziekte heeft? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts. Onderaan dit artikel vind je nog meer bronnen voor refluxziekte.

Oorzaken van reflux

Als het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet voldoende is ontwikkeld, kan deze zijn functie bij baby’s nog niet voldoende uitvoeren. Dit heeft tot gevolg dat maaginhoud de slokdarm in kan stromen.

Dit terugstromen van voeding gebeurt vaak vlak na een voeding. Als je baby te veel melk in één keer binnenkrijgt, kan reflux ook snel optreden. Ook als je baby (bijna) plat ligt is de kans op reflux groter. Reflux kan ook ontstaan door te veel bewegen of druk doen vlak na een voeding.

Reflux komt even vaak voor bij kinderen die borstvoeding krijgen als bij kinderen die flesvoeding krijgen. Refluxziekte komt wel vaker voor bij baby’s die vroeg geboren zijn.

Minder voorkomende oorzaken van reflux bij baby’s zijn chronische verstopping, of een vernauwing in de slokdarm. Door verstopping in de darm drukt de darm op de maag. Door deze verhoogde druk zal maaginhoud sneller omhoog stromen de slokdarm in.

Hoe herken ik refluxziekte?

Reflux en refluxziekte liggen dicht bij elkaar. Soms heeft een baby een klein beetje last van reflux, soms wat meer en soms heel veel. Iedere baby is anders. Wanneer kun je denken aan refluxziekte? Deze symptomen komen veel voor bij baby’s met reflux:

 • niet goed groeien
 • pijn hebben: huilen, krijsen, gespannen gezicht
 • vaak niet wil drinken;
 • juist snel en vaak wil drinken;
 • moeite hebben met slikken;
 • moeilijk in slaap vallen;
 • vaak kokhalzen of de hik hebben;
 • armen en benen overstrekken;
 • een gevoelige buik hebben;
 • zich vaak verslikken;
 • voeding herkauwen;
 • koorts hebben.

Reflux kan verergeren door andere klachten, zoals spruw, darmkrampen, verstopping of een oorontsteking. Als je je zorgen maakt, is het altijd goed om naar een arts te gaan, via het consultatiebureau of de huisarts.

Wat kan ik zelf doen als mijn baby reflux heeft?

Reflux is meestal onschuldig maar misschien wel vervelend om mee te maken. Daarom vragen veel moeders zich af hoe ze kunnen helpen. Je kunt je baby op twee manieren helpen: met voeding en met houding.

Waar kun je op letten als het om voeding gaat?

 • De adviezen op de verpakking van kunstvoeding zijn indicaties. Geef je baby vaker kleine beetjes voeding. Zo wordt de buik van je kleintje minder vol en komt de voeding minder snel omhoog.
 • Probeer je baby langzamer te laten drinken. Gebruik bijvoorbeeld een kleinere speen. Als richtlijn kun je aanhouden dat een voeding meestal rond de 10 tot 25 minuten duurt.
 • Als je merkt dat je baby tijdens het drinken veel lucht binnen krijgt, controleer dan of de melk niet te snel uit de speen stroomt.
 • Laat je baby tijdens de voeding en in ieder geval aan het eind van de voeding goed boeren.
 • Geef je baby extra rust na de voeding. Beweeg niet teveel, of maak bijvoorbeeld de kamer donker en stil.
 • Probeer of je baby de voeding beter verdraagt als je de voeding iets warmer of juist iets kouder maakt.
 • Je kunt flesvoeding verdikken met johannesbroodpitmeel. Dit maakt de voeding dikker, zodat het minder snel omhoog komt. Lees de verpakking goed door en kijk goed of de opening van de speen groot genoeg is. De kanttekening: sommige kinderen krijgen krampjes of diarree van johannesbroodpitmeel. Je kunt het twee weken proberen. Wil je advies of werkt dit niet? Bespreek dit dan op het consultatiebureau.
 • Als je merkt dat je baby tijdens het drinken uit de fles veel lucht binnenkrijgt, controleer dan of het gaatje in de speen niet te groot is.
 • Kantel de fles tijdens het drinken goed, zodat de speen altijd gevuld is met melk.
 • Je kunt ook een andere fles uitproberen. Er zijn verschillende flesjes te koop die hier speciaal voor gemaakt zijn (met een gebogen vorm of met een ventielsysteem).
 • Er bestaat speciale kunstvoeding voor baby’s die veel last hebben van reflux. Gebruik die altijd in overleg met het consultatiebureau.

Borstvoeding

Reflux komt even vaak voor bij kindjes die borstvoeding krijgen als bij kinderen die flesvoeding krijgen. Waar kun je op letten als je borstvoeding geeft?

Zorg voor een goede aanlegtechniek zodat je baby zo min mogelijk lucht binnen krijgt bij het drinken. Laat eventueel een lactatiekundige (borstvoedingsdeskundige) met je meekijken. Ook kun je een flesje afgekolfde melk eventueel verdikken met johannesbroodpitmeel.

Houding

De houding waarin je baby drinkt heeft ook veel invloed op refluxklachten. Wat je sowieso kunt doen is je baby iets meer rechtop houden tijdens en tot een half uur na de voeding. Laat je kindje tijdens het voeden niet helemaal plat liggen, maar zoveel mogelijk schuin omhoog zitten.

Klaar met voeden? Ga vlak na het voeden niet te veel bewegen met je kindje. Sommige kindjes zijn er juist bij gebaat om tijdens of na de voeding op de linkerzij te liggen. Het kan ook werken om het hoofdeinde van het ledikant of bedje iets te verhogen, ongeveer 10 centimeter. Controleer of het matrasje niet per ongeluk een beetje met het hoofdeind naar beneden ligt, zo stroomt de voeding makkelijker terug.

Wil je meer weten over reflux bij baby’s? Kijk op de website van de Maag Lever Darm Stichting of op Thuisarts.nl.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief