02/06/2021

Haaglanden MC doet onderzoek naar bevalangst

GZ-psycholoog Rianne Dias spreekt in de praktijk steeds meer vrouwen met negatieve beval ervaringen, met als gevolg vaak een nare impact op de kraamtijd, psychische gezondheid van de moeder of hechting met het kindje en soms zelfs een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Ze startte met twee collega’s een onderzoek naar beval angst. 

Rianne Dias is GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog. Ze is al een aantal jaar werkzaam op de afdeling Medische Psychologie van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) in Den Haag. “Ik heb hier onder andere bijzondere aandacht voor psychische klachten in aanloop naar, tijdens en na de zwangerschap en bevalling. In de afgelopen jaren heb ik fijne contacten opgebouwd met de gynaecologen en zo komt het dat ik samen met gynaecoloog Fréderique van Dunné en (toen nog arts-assistent) inmiddels huisarts-in-opleiding Rianne Reijneveld dit onderzoek gestart ben. De doel van ons onderzoek is meer inzicht krijgen in de psychologische factoren die kunnen samenhangen met een verhoogde mate van bevalangst bij zwangere vrouwen. Er wordt specifiek gekeken naar onderzekerheid in verhouding tot bevalangst en wordt er gezocht naar een antwoord op de vraag of deze relatie verschilt tussen vrouwen die voor het eerst zwanger zijn en gaan bevallen, en vrouwen die dit al eerder hebben meegemaakt.

Het onderzoek van Rianne en haar collega’s loopt in het Haaglanden MC. Maar alle zwangere vrouwen, of ze nu bij een verloskundige of gynaecoloog in het ziekenhuis lopen voor hun controles. Rianne: “We zoeken zowel vrouwen die voor het eerst zwanger zijn en/of gaan bevallen, als vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest en/of eerder zijn bevallen.”

Vragenlijsten invullen

Deelnemers krijgen een aantal vragenlijsten. Het is de bedoeling dat deelnemers de vragenlijst invullen in hun derde trimester, mede omdat uit onderzoek blijkt dat eventuele beval angst dan aanwezig is of naar voren komt. De bevalling komt immers steeds dichterbij, terwijl je ‘t voor die tijd soms nog een beetje kon vermijden. 

Rianne: “Het betreft een cross-sectioneel onderzoek, wat betekent dat de zwangere vrouw eenmalig online een aantal vragenlijsten invult. Het betreft een algemene vragenlijst (over leeftijd, geboorteland, sociale status, eerdere zwangerschappen etc.), twee specifieke vragenlijsten over angst voor de bevalling, een vragenlijst over intolerantie van onzekerheid (een psychologisch mechanisme waar ik in het bijzonder in geïnteresseerd ben) en twee psychotrauma-vragenlijsten. Als je weinig angstklachten hebt, dan duurt het invullen ongeveer 10-15 minuten, als je wel wat klachten hebt, kan het oplopen tot 25-30 minuten.”

Meer informatie over het onderzoek?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen