14/06/2021

Het gevaar van de e-sigaret tijdens je zwangerschap: hoe zit het nu écht?

Roken tijdens de zwangerschap heeft nadelige gevolgen voor je baby. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met de e-sigaret? Is dat even slecht voor jou en je baby als de tabakssigaretten? Of is het een goed alternatief als je niet kan stoppen met roken?

Ongeveer 7% van de zwangere vrouwen in Nederland rookt op enig moment tijdens de zwangerschap. Gebruik van tabakssigaretten kan onder andere leiden tot groeivertraging bij de baby of vroeggeboorte. Over dit soort effecten van e-sigaretten is nu nog maar weinig bekend. Toch lijkt het erop dat het gebruik hiervan ook schadelijk is.

Een e-sigaret is een apparaatje waarin een e-vloeistof (of e-liquid) verdampt, die je vervolgens inhaleert. Bij e-smoking, ook wel dampen genoemd, verbrand je dus geen tabak, zoals bij gewone sigaretten. De e-vloeistof bestaat uit water, aroma’s, probyleengycol en/of glycerol en vaak ook nicotine. Aan de vloeistof kunnen smaken toegevoegd worden, zoals tabakssmaak, menthol of fruit. Je kan zelf bepalen welke nicotinesterkte je gebruikt.

E-sigaret en zwangerschap

Ongeveer 0,4% van de zwangere vrouwen in Nederland gebruikt de e-sigaret tijdens de zwangerschap. Er is nog niet veel bekend over wat het roken hiervan met de gezondheid van je baby doet. Onderzoeken op zwangere ratten en muizen laten zien dat de babyratten vaker te klein geboren worden en er problemen aan hun organen bestaan. Laboratoriumonderzoek met menselijk weefsel laat zien dat de placentacellen minder goed groeien bij blootstelling aan e-sigaret damp. Omdat er nog te weinig bekend is over de werkelijke effecten, wordt het afgeraden om een e-sigaret te gebruiken.

Veel mensen die voor een e-sigaret kiezen, doen dit omdat ze denken dat dit minder schadelijk is dan gewone sigaretten. Het RIVM beschreef in een rapport dat het minder schadelijk is voor de gezondheid dan de tabakssigaret, als het in dezelfde mate wordt gebruikt als de gewone sigaret, maar dat het ‘roken’ ervan nog steeds schadelijke effecten heeft op de gezondheid.

Hoe groot de effecten van de e-sigaret op de gezondheid zijn, hangt af van meerdere dingen. De hoeveelheid nicotine, het aantal keer per dag dat je hem gebruikt, en hoeveel trekjes per keer je neemt. Lange termijn effecten zijn nog niet bekend. De e-sigaret wordt veel gebruikt als hulpmiddel bij stoppen met roken. Het is ook nog niet bekend of dit goed werkt. Zo blijf je meestal nicotine gebruiken als je overstapt naar de e-sigaret. En: nicotine is verslavend, dus kom je ook niet van de rookverslaving af.

Onderzoek

Omdat er zo weinig bekend is over het gebruik van de e-sigaret tijdens de zwangerschap, doen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Amsterdam UMC hier onderzoek naar. In het project “Samen Stoppen, Samen Sterk!” onderzoeken ze het gebruik hiervan en de effecten op de zwangerschap en bevalling. Hiervoor zijn zij op zoek naar vrouwen die tijdens de zwangerschap de e-sigaret hebben gerookt. Het onderzoek is gericht op vrouwen die ouder zijn dan 18 jaar en zijn of gaan bevallen (van 1 kindje) tussen 1 augustus 2019 en 1 augustus 2021 of in deze periode een miskraam hebben doorgemaakt. Meedoen kan door eenmalig een vragenlijst in te vullen. Dit duurt maximaal 10 minuten en je gegevens worden anoniem verwerkt.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen