zwanger kinderwens echo
07/04/2023

Onderzoek naar stress verminderen bij kinderwens

Het Erasmus MC in Rotterdam gaat onderzoeken welke impact de leefstijl van aanstaande ouders heeft op de zwangerschap en gezondheid van het kind. Generation R – onderdeel van het Erasmus MC – onderzoekt sinds 2001 de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam. In dit nieuwe Generation R onderzoek krijgen de aanstaande ouders advies over onder andere omgaan met stress.

Tijdens deze nieuwe studie wordt gefocust op de leefstijl van aanstaande ouders en krijgen zij advies over hoe ze bijvoorbeeld kunnen omgaan met stress. De Rotterdamse onderzoekers willen zo twee methoden in de praktijk onderzoeken. Welke factoren zijn van invloed zijn op de gezondheid en ontwikkeling van moeders en hun kinderen?

Uiteindelijk hopen ze met de resultaten een programma te ontwikkelen voor ouders met een kinderwens, want een gezondere toekomst begint al voor de bevruchting.

Eerste duizend dagen

Wist je dat die fase al begint vóórdat je zwanger bent, vanaf de pre-conceptie fase? De eerste duizend dagen van het leven van jouw kindje zijn bepalend voor de rest van zijn of haar leven. We vertellen in dit artikel over het belang van lichamelijk en mentaal gezond zijn bij een kinderwens.

Dat is ook de reden dat we bij How About Mom het Duizend dagen dagboek lanceerden. Dit boek begeleidt jou tijdens de zwangerschap, kraamtijd en in de eerste twee jaar als moeder. In het allerprilste begin van het leven, tijdens de eerste duizend dagen, ontwikkelt een enkele cel zich tot compleet mens. In deze periode wordt de basis gelegd voor de rest van ons leven. Daarover zegt prof. dr. Tessa Rooseboom: “In duizelingwekkend tempo worden alle organen aangelegd en ont- wikkelt zich een uniek mens. Er worden meer biologische mijlpalen behaald dan in welke andere periode in het leven dan ook. In die eerste twee jaar leert een kind eten, drinken, kruipen, praten, lopen. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede start in die eerste 1000 dagen en zo een kind de beste kansen te geven op een gezond, gelukkig leven waarin een kind zich optimaal kan ontwikkelen.”

Meedoen aan het Generation R onderzoek

Ben jij of ken jij iemand met een kinderwens of iemand die minder dan 11 weken zwanger is, en in Rotterdam woont? Je kunt je aanmelden om mee te doen aan Generation R en zo bij te dragen aan een gezondere toekomstige generatie.

Meer lezen?

Als het niet vanzelf gaat: “Mijn kinderwens nam mijn leven compleet in beslag, ik kon aan niets anders denken”

Jij een kinderwens, je partner niet – of andersom

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen